Alerji yüzünden uyumakta zorluk mu çekiyorsunuz? İşte yapabilecekleriniz...

Mevsimsel alerjiler yüzünden bazı geceler uyumakta zorluk çekiyor olabilirsiniz. Ancak paylaşacağımız bu 8 ipucunu deneyerek, uyku sorununuzun önüne geçebilirsiniz.

Alerji yüzünden uyumakta zorluk mu çekiyorsunuz? İşte yapabilecekleriniz...

Alerji mevsimi bazılarına hayatı zindan edebiliyor. Zira sulanmış gözler, hapşırma, öksürme ve tıkanıklık arasında kaliteli bir uyku çekmek bir yana, sadece günü atlatmak bile bir hayli zor olabiliyor. Horlama veya obstrüktif uyku apnesi gibi uyku sorunlarını şiddetlendirmenin yanı sıra, alerjiler uykuya dalma süresini de artırabiliyor. Üstelik uykuya dalmayı başardığınızda bile uykunuzun devamlı bölünmesine de sebep oluyorlar.

Belirtileriniz ne kadar şiddetliyse, alerjilerinizin uyku düzeninizi bozma ihtimali de o kadar yüksek. Kaliteli uyku, vücudunuzun bağışıklık sisteminin düzgün çalışması ve genel olarak sağlığınız için çok önemli. Peki alerjiniz sizi rahatsız ederken bunu nasıl sağlayabilirsiniz? İşte birkaç küçük tavsiye....

1. Yatmadan önce duş alın

Polenleri temizlemek ve alerjenleri yatağınıza taşımamak için her gece yatmadan önce duş alın. Yatmadan önce duş almak, rahatlamanıza yardımcı olduğu ve daha iyi bir uyku sağladığı için gece rutinine eklenmesi gereken faydalı bir aktivitedir.

2. Kapı ve pencereleri kapalı tutun

Polen ve diğer alerjenlerin eve girmesini önlemek için pencere ve kapıları kapalı tutmanız gerekiyor.

3. Evcil hayvanlarınızdan ayrı uyuyun

Hepimiz evcil hayvanlarımızı çok seviyoruz. Ancak yatağınızda sizinle birlikte uyumalarına izin verirseniz, evcil hayvan tüylerini ve beraberinde getirebilecekleri diğer alerjenleri uyku alanınıza davet etmiş oluyorsunuz. Onları yatağınızdan uzakta, kendi evcil yataklarında uyumaları için eğitin.

4. Nevresimlerinizi sık sık yıkayın

Her geceyi yatağımızda ve nevresim takımlarımızın arasında geçiriyoruz. Her 3 günde bir vücudumuzdan ölü deri attığımızı ve eski yatakların 10 milyona kadar toz akarına ev sahipliği yaptığını düşünürsek, alerjenleri biriktirmelerini önlemek için çarşafları bir ila iki haftada bir yıkamak büyük önem arz ediyor.

5. Yatak koruyucusu kullanın

Toz akarlarından bahsetmişken, onların ve diğer alerjenlerin alerjilerinizi tetiklemesini önlemek için yatağınızı bir yatak koruyucuyla örtmeniz sizin yararınıza olacaktır.

6. Yeni bir yatak satın alabilirsiniz

Eski yataklar hayal edebileceğiniz tüm alerjenler için bir oyun alanıdır: Küf, ölü deri, evcil hayvan tüyü, toz akarları... İşte bu yüzden yatağınız alerjilere yol açan büyük bir etken olabilir.

Alerjenlere karşı ekstra koruma sağlamak için doğal veya organik lateks süngerden yapılan doğal yataklar hipoalerjenik ve antimikrobiyaldir. Bu yataklar, küf ve diğer alerjenlerin büyümesini önlediklerinden rahat bir uyku çekmenizi sağlayabilir.

7. Daha dik uyuyun

Düz uyumak tıkanıklığınızı daha da kötüleştirebilir, bu nedenle birkaç ekstra yastık ile desteklenmiş olarak dik uyumak daha rahat uyumanıza yardımcı olabilir.

8. Hava temizleyici kullanın

Araştırmalar, bir hava temizleyici cihazın küf, rutubet, evcil hayvan tüyü ve polen gibi alerjenlerin havadan temizlenmesinde etkili olduğunu ve bunun da daha iyi uyku sağladığını gösteriyor.