AMD'nin Mendocino kod adlı yeni çip seti, Intel'e çok büyük bir darbe vurmayı hedefliyor

AMD'nin Mendocino kod adı ile tanıttığı yeni çip seti, Intel'e çok güçlü olduğu bir alanda büyük bir darbe vurmaya hazırlanıyor.

AMD Mendocino, Intel'e çok büyük bir darbe vurmayı hedefliyor

Görünene göre AMD, en popüler iki kategoride Intel'e karşı saldırıya geçmeye başladı: Oyuncu masaüstü PC'leri ve profesyonellere ve öğrencilere yönelik, genel kullanıma hitap eden dizüstü bilgisayarlar. Şirket, Windows ve Chrome OS çalıştıran laptop ve notebook bilgisayarlara güç sağlayacak "Mendocino" kod adlı yeni bir çipi piyasaya sürecek. Hızlandırılmış İşlem Birimi (APU), daha yeni RDNA 2 GPU'yu paketleyecek ancak biraz daha eski Zen 2 çekirdeklerine dayanan CPU çekirdeklerine sahip olacak.

Windows veya Chrome OS çalıştıran taşınabilir bilgisayarlar, işlem verimliliğinde küçük ama önemli bir artış elde etmek üzere gibi gözüküyor. 399 ila 699 dolar aralığındaki dizüstü bilgisayarlar, bazen gündelik oyun cihazları olarak da işlev görebiliyor. AMD Mendocino, çok sayıda AMD SoC'nin yerini alacak. Daha da önemlisi AMD, Ryzen 5300U çip setinin değerini çok daha arttıracak gibi gözüküyor.

Temel olarak AMD, Picasso mimarisine dayalı mevcut çip setlerinden biraz daha yeni nesil APU'lar (tek bir kalıpta CPU ve GPU) sunuyor. AMD Mendocino, Zen 2 çekirdeğine, RDNA 2 GPU'ya sahip olacak ve 8 İş Parçacığı (4C/8T) ile 4 Çekirdeğe sahip olabilir.

AMD'nin Mendocino çipi, bir AC elektrik prizinden uzaktayken güvenilir ve verimli çalışacak şekilde tasarlanmış dizüstü bilgisayarlar için küçük, verimli bir SoC olarak tanıtılıyor.

Bu yeni çip seti ile AMD, temel olarak video konferans yazılımı için ihtiyaç duyulan video kodlama ve kod çözme görevlerini tamamen hızlandırabilen bir çözüm sağlayabilir. Yeni dizüstü bilgisayar SoC'si, çift kanallı (64 bit) veya dört kanallı (128 bit) bellek veri yolu yapılandırmalarında dağıtılabilen LPDDR5 bellekle çalışacak.

Mendocino çip setinin, Valve'ın Steam Deck el konsoluna güç sağlayan AMD'nin Aerith APU'suna (kod adı Van Gogh) çok benzer olduğunu AMD takipçileri zaten fark etmiş olabilir. İki ürün arasındaki tek büyük fark, Aerith'in TSMC'nin 7nm sürecinde yapılmış olması, Mendocino'nun ise TSMC'nin 6nm sistemi üzerine inşa edilmiş olması gibi gözüküyor.

AMD Mendocino'lu dizüstü bilgisayarların, Noel alışverişi dönemi ile beraber sunulması bekleniyor.