Tartışmalara neden olan Apple AirTag, şimdi de bir cinayete karıştı

Apple'ın tartışmalara yol açan AirTag'leri, şimdi de bir kıskançlık cinayeti ile anılıyor.

Apple AirTag, şimdi de cinayete karıştı

Indianapolis'li bir kadın, geçtiğimiz hafta erkek arkadaşını bir barın dışında, arabası ile öldürdüğü iddiasıyla göz altına alındı. Polise konuşan bir tanık, kurbanın aldatma ile suçlandığını ve konumunu izlemek için bir Apple AirTag kullanıldığını iddia etti.

Tanık polise, 26 yaşındaki Gaylyn Morris'in gece yarısı civarında bara girdiğini ve kurbanın şirketindeki başka bir kadını "dövmekle" tehdit etmeye başladığını söyledi. İddiaya göre, Morris bardan atıldıktan sonra, kurbana, vücudunun üzerinden geri vitesle geçmek de dahil olmak üzere otoparkta arabasıyla birçok kez çarptı. Andre Smith'in olay yerinde hayatını kaybettiği belirtildi.

Bir Indianapolis polis memuru Cuma günü mahkemeye verdiği demeçte, Morris'in olay yerinde tutuklandıktan sonra sorgulama sırasında Smith'e arabasıyla çarptığını kabul ettiğini söyledi. Ayrıca arabanın Morris'in adına kayıtlı olduğunu da belirtti.

Apple, AirTag'i geçtiğimiz yıl Nisan ayında piyasaya sürdü ve madeni para büyüklüğündeki 30 dolarlık cihazı, cüzdanlar, çantalar, anahtarlar ve hatta çocuklar ve evcil hayvanlar dahil olmak üzere kayıp varlıkları bulmanın uygun bir yolu olarak pazarladı. Ancak güvenlik uzmanları, şiddet eğilimli kişiler tarafından kötüye kullanma potansiyeli konusunda uzun zamandır uyarıyor.

Bazı kadınlar barlarda çantalarına AirTag'lerin atıldığını bildiriyor. Vice, yayımlanmasından bir yıl sonra sekiz polis departmanından, kadınların sahip olmadıkları AirTag'ler tarafından takip edildiğini bildirdiği 50 vakayı açıklayan kayıtlar aldı. Site, olayların çoğunun kızgın eski sevgilileri içerdiğini söyledi. Çok sayıda kurban, polise şiddetli bir sonuçtan korktuklarını bildirdi.

Apple ise Pazartesi günü, tacizci kurbanlarını düşünerek tasarlandığını söylediği Güvenlik Kontrolü adlı yeni bir iPhone özelliğini açıkladı. Güvenlik Kontrolü, iPhone sahiplerinin gizlilik ayarlarını daha hızlı sıfırlamasına ve Find My uygulaması aracılığıyla istenmeyen taraflarla konum verilerinin paylaşımını durdurmasına olanak tanıyor. Ayrıca bu özelliğin FaceTime ve iMessage gibi yerel uygulamalara erişimi kısıtlayacağı ve başkalarının paylaşım izinlerini denetleyeceği de belirtiliyor.

Apple'da bir gizlilik mühendisliği müdürü olan Katie Skinner, "[Güvenlik Kontrolü], kötüye kullanım durumlarında bulunan kişilerin bir kötüye kullananın verilerine ve konumlarına erişimini hızla iptal etmelerini sağlayarak bağları koparmalarını ve güvenliğe geçmelerini sağlıyor" dedi.

Apple, henüz konu hakkında yorum yapmış değil. Şirket, kötüye kullanım olaylarının "nadir" olduğunu iddia ediyor ve AirTag ile ilgili taleplerde kolluk kuvvetleriyle işbirliği yaptığını söylüyor.

Apple, bu yılın başlarında, istenmeyen izlemenin "uzun zamandır bir toplum sorunu olduğunu" söyleyerek suçun AirTag'lerde olmadığını iddia etti. Birçok tüketicinin faydalı bulduğu cihaz hakkında şirket, "AirTag ve Find My uygulaması sayesinde, metroda cüzdanını kaybeden bir müşteri, şehrin diğer tarafındaki bir istasyonda cüzdanını bulabildi" dedi.

Apple hesap açma adımları - Apple kimliği oluşturma ve sıfırlama - Yeni Apple kimliği oluşturma başlıklı yazıya da bakabilirsiniz.