Apple bu kez pes etti, tartışılan karardan geri adım attı

Epic Games'in geliştirici hesabını kapatan Apple, gelen tepkilerin ardından geri adım atarak kararından döndüğünü açıkladı.

Apple bu kez pes etti, tartışılan karardan geri adım attı

Apple ve Epic Games arasında büyük bir savaş daha yaşanacak gibi görünürken, Apple geri adım atmaya karar verdi. Epic, Apple'ın yasakladığı Epic Games geliştirici hesaplarının tekrar aktifleştirildiğini duyurdu.

Epic Games, Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmet Yasası'nı kabul etmesinin ardından, Epic Games Store'un iOS sürümünü Avrupa'da kullanıma sunmayı planladığını daha önce duyurmuştu. Epic, İsveç'teki iştirakinin bir Apple geliştirici hesabı aldığını ve böylece iOS Epic Games Store'u oluşturup yayınlayabileceğini söylemişti.

Ancak bu hafta başında Epic, Apple'ın geliştirici hesabını iptal ettiğini duyurdu. Epic, Apple'ın hesabı kısmen iptal ettiğini çünkü Epic ve CEO'su Tim Sweeney'nin Apple'ın cihazlarında DSA uygulamasını nasıl ele aldığını kamuoyu önünde eleştirdiğini iddia etti.

Haftanın ilerleyen günlerinde, AB'nin düzenleyici kurumu Avrupa Komisyonu, Apple'dan bu anlaşmazlık hakkında daha fazla bilgi istediğini doğruladı ve "Apple'ın eylemlerinin DSA (Dijital Hizmetler Yasası) ile uyumlulukları konusunda şüphe uyandırıp uyandırmadığını değerlendirdiğini" ekledi.

Görünüşe göre yeni bir soruşturma başlatma tehdidi Apple'ın kararını geri alması ve Epic Games geliştirici hesabını geri vermesi için yeterli oldu. Sweeney, X'te yaptığı paylaşımda, bu hamlenin "Avrupa hukukunun üstünlüğü, Avrupa Komisyonu ve dünya çapındaki geliştiricilerin seslerini duyurma özgürlüğü için büyük bir adım" olduğunu söyledi.

Epic, iOS mağazasını 2024 yılında Avrupa'da açmayı ve Fortnite'ı bu yıl AB oyuncuları için yeniden piyasaya sürmeyi planlıyor.