Apple etkinliğinden canlı: iPhone 5 tanıtımı

Yılın en heyecanlı anı geldi, çattı ve Apple, iPhone 5'i resmen tanıttı!

iPhone 5 tanıtıldı!

Güncelleme: iPhone 5'deki yenilikleri, yeni iPhone'un fotoğraflarını ve fazlasını bu makalemizde bulabilirsiniz!

İnternete sızan onlarca resim, belge, hayal edilen sayısız iPhone 5 tasarımının ardından, yeni iPhone'un tanıtılacağı tarih geldi çattı. iPhone 5 hakkındaki tüm sorular yarınki dev Apple etkinliğinde şirketin yapacağı tanıtımla nihayet cevap bulacak. Sadece yeni bir iPhone değil, 7 inçlik, daha küçük, "iPad Mini" ve yepyeni bir iPod ile tanışmamız olası.

Küçük çaplı geliştirmelerle gelen iPhone 4S'in ardından iPhone 5'in daha büyük bir yenilik sunması bekleniyor. iPhone 5'den beklenen özellikler arasında daha büyük ekran, 4 çekirdekli işlemci, yenilenmşi bir tasarım ve fazlası var.

Saat 20:00'da başlayacak San Francisco, Yerba Buena Center'daki Apple etkinliğini canlı olarak bu sayfadan dakika dakika takip edebilirsiniz.

Etkinlikten son gelişmeleri canlı anlatımla görebilmek için sayfamızı sık sık yenilemeyi unutmayın.

Etkinliğin başlama tarihi ve saati: 12 Eylül 20:00 (TSİ)

21:56: Canlı anlatımımız burada sona eriyor.

Foo Fighters, konserine devam ediyor... Etkinlikten daha fazla detayı, iPhone 5, iOS 6, yeni iPod nano ve iPod touch hakkındaki her şeyi ilerleyen saatlerde sizlerle paylaşacağız.

21:49: Akustik gitar festivali devam ediyor. Grup şimdi de "My Hero"yu çalıyor.

21:44: Sürpriz bir şekilde sahneye çıkan grup, dev bir Apple logosu önünde izleyicileri coşturuyor.

21:43: Foo Fighters grubu sahnede ve konser veriyorlar. Çalınan parça ise "Times Like These".

21:36: Apple'ın 3 senedir üzerinde çalıştığı yeni kulaklıkları EarPods tanıtılıyor. Bu kulaklıklar, geçtiğimiz haftalarda internete sızanların aynısı. Apple, müzik severlerin bu kulaklıkları çok seveceğine inanıyor. EarPods, yurtdışında "bugünden itibaren satışa sunuluyor".

21:32: iPod touch artık Siri'yi destekiyor. iPod touch 5 farklı renk seçeneğiyle geliyor. AirPlay mirroring özelliği de ilk kez iPod touch için sunuluyor. 720p video kaydı mümkün.

21:29: Yeni iPod touch'un kamerası daha iyi (5MP), bu arada pil ömrü de geliştirilmiş (40 saat müzik çalabiliyor).

21:22: Yeni iPod touch gösteriliyor. 5. jenerasyon iPod touch, anotlanmış alüminyumdan oluşuyor ve "şimdiye kadarki en hafif iPod touch". Ekranı ise iPhone 5'inki gibi daha büyük. A5 çipiyle gelen iPod touch, artık daha hızlı ve mobil oyunlar için harika bir cihaz.

21:18: Radyo özelliğine sahip iPod'da canlı radyoyu duraklatmak ve devam ettirmek mümkün. Yeni iPod'un fitness ve pedometre özellikleri bulunuyor.

21:15: Sıra iPod'a geldi. Apple şu an yeni iPod nano'yu gösteriyor. Çok iyce bir yapıya sahip iPod nanı, iPhone gibi bir giriş düğmesiyle geliyor ve 2.5 inç'lik bir ekranı var. 7 farklı renkte satışa sunulacak.

21:09: Yeni iTunes, en çok ilgi gören şarkıları ve albümleri gösterebiliyor. Kitaplıkta sanatçıya göre göz atmak da artık mümkün. Yeni bir özellik ise sanatçıların fotoğraf paylaşmasına izin veriyor.

21:07: iO6 ise 19 Eylül'de kullanıma sunulacak. Apple şimdi iTunes'un yeni sürümünden bahsediyor.

21:03: iPhone 5 ön siparişleri 14 Eylül'de başlayacak, 21 Eylül'de belirlili ülkelerde dağıtıma başlanacak. iPhone 4S, 4, 3GS, yeni iPad ve iPad 2 sahipleri ücretsiz olarak iOS 6'ya geçebilecekler.

Resim kaynağı: The Verge

Resim kaynağı: Engadget

20:56: iPhone 5'i öven yeni bir video gösteriliyor.

20:53: Konu yine iPhone 5. iPhone 5'in "şimdiye kadarki en ince iPhone" olduğunu söyleyen Apple, iOS 6'nın da "telefonlardaki en gelişmiş işletim sistemi" olduğunu iddia ediyor. Bu arada iPhone 5'in beyaz ve siyah renklerde sunulacağı söyleniyor.

20:51: iOS 6'da telefona cevap veremediğinizde otomatik olarak SMS gönderme, yeni erişebilirlik seçenekleri, Siri'de yapılan geliştirmeler ve fazlası bulunuyor.

20:49: Fotoğraf paylaşımında yapılan geliştirmelerden ve Siri'nin yeni film arama özelliklerinden bahsediliyor.

20:47: Web tarayıcısı Safari'de yapılan yenilikler gösteriliyor. Tarayıcı artık tam ekran moduna geçebiliyor. iCloud Tabs adındaki özellik ise cihazlarınız arasında sekmelerinizi eşitlemenize izin veriyor. Chrome ve Firefox'un eşitleme özelliklerinde olduğu gibi.

20:45: Şimdi sıra iOS 6'da. Yeni GPS özellikleri ve harita özellikleri anlatılıyor.

20:43: Sıra iPhone 5'in konnektöründe. Apple, yeni konnektörünü "lightning" olarak adlandırıyor. 8 pinli bu bağlantı, yüzde 80 daha küçük ve daha dayanıklı. Eski aksesuarlarınızı kullanabilmeniz için bir adaptör de bulunuyor.

20:41: iPhone 5'in hoparlör tasarımı da geliştirilmiş ve yüzde 20 daha küçük hale getirilmiş.

20:38: Panorama modu ile görselleri birleştirerek büyük bir resim oluşturulabiliyor. 1080p video kaydedebilen iPhone 5'in video stabilizasyonu geliştirilmiş, yüz algılaması işlevi sunuyor.

20:37: Yeni kameranın düşük ışıktaki performansı daha iyi ve fotoğrafları yüzde 40 daha çabuk çekiyor. iPhone 5'in en önemli özelliklerinden bir tanesi de Apple'a göre "panorama".

20:36: iPhone 5'in 8MP'lik kamerası, "yüzde 25 daha küçük" ve "dinamik düşük ışık modu, yüksek doğruluklu lens konumlama, melez IR filtresi" gibi özelliklere sahip.

20:34: Apple, iPhone 5'in pil ömrünün tüm bu geliştirmelere rağmen gerilemediğini, aksine uzadığını söylüyor.

20:32: Real Racing 3, oldukça etkileyici, "konsol kalitesinde" grafiklere sahip.

20:31: iPhone 5'deki yeni A6 işlemci, Apple'a göre A5'ten iki kat daha hızlı ve bu hız farkı birçok alanda hissediliyor. EA'dan Rob Murray, iOS'daki oyun performansını göstermek üzere sahnede...

20:30: Wi-Fi çipi 2.4Ghz ve 5Ghz'yi destekliyor.

20:29: Yeni iPhone, HSPA+, DC-HSDPA, ve her ne kadar çoğumuzu ilgilendirmese de LTE bağlantılarını destekliyor.

20:28: Apple yeni ekranın "daha iyi göründüğünü" söylüyor. Bunun yanında dokunmatik sensörleri ekrana entegre edildiğinden iPhone 5'de "dünyanın en gelişmiş ekranı" kullanılmış bulunuyor. Böylece iPhone 5'in böyle bir ekranla geleceği söylentileri doğru çıkmış oldu.

20:27: "Tüm uygulamalar eskiden olduğu gibi çalışıyor."

Resim kaynağı: The Verge

Resim kaynağı: The Verge

20:22: iPhone 5'in yazılımının da güncellendiğini söyleyen Apple, simgelerde 5. sıranın göründüğünü söylüyor. Artık ekranda daha fazla e-posta, daha fazla takvim etkinliği görebiliyorsunuz.

20:20: iPhone 5'in elinize rahatlıkla sığabilecek şekilde tasarlandığını söylüyor, Apple.

20:19: iPhone 5'in ekranı 4 inç boyutunda, yani beklendiği gibi 4S'inkinden daha büyük. Ekran çözünürlüğü 1136x640, ekran oranı ise 16:9.

20:17: iPhone 5, "tamamen cam ve alüminyumdan" meydana geliyor ve iPhone 4S'den yüzde 18 daha ince. Retina ekranı ise 326 PPI piksel yoğunluğu sunuyor.

20:16: Ve iPhone 5 göründü. Apple'ın yeni iPhone'u, aynı şimdiye kadar sızan iPhone 5'ler gibi görünüyor.

Resim kaynağı: The Verge

20:13: Cook, "iPhone'u konuşmak için buradayım" diyor. "ilk iPhone ile işe başladık ve her yıl size yeni bir sürüm tanıtıyoruz. Her sene yeni bir aşama belirliyoruz."

20:11: Cook, şimdi de App Store'un başarısından bahsediyor ve çeşitli rakamlar veriyor. Ortalama bir kullanıcı 100 uygulama kullanıyor.

20:09: Cook'a göre iPad'in tabletler arasındaki internete bağlanma oranı, yüzde 91.

20:07: Mac'lerin ABD'deki başarılı satışlarından bahseden Cook, şimdi de son çeyrekte 17 milyon iPad sattıklarını söylüyor. Cook'a göre bu herhangi bir PC üreticisinin tüm modellerinin toplamından fazla.

20:06: Sıra Mac'e geldi. Konu ise Mac OS X'in yeni sürümü Mountain Lion ve yeni MacBook Air.

20:03: "Mağazalarımız gezegendeki en iyi deneyimleri sunuyor. Cuma günü 13. ülkede mağazımızı açıyoruz. Geçen sene mağazalarımızda 83 milyon ziyaretçi ağırladık."

20:02: Cook, Barcelona'daki Apple mağazasından bahsediyor ve Apple mağazalarıyla ilgili bir video gösteriliyor.

20:00: Apple CEO'su Tim Cook sahneye çıktı ve misafirlerini selamladı: "Günaydın."

19:58: Apple, herkesten telefonlarını sessiz moda almasını istiyor.

19:55: Herkes koltuklarındaki yerini aldı... Beklememiz gereken süre, artık sadece 5 dakika.

19:52: iPhone 5 ortaya çıkmadan hemen önce şimdiye kadar internete sızan fotoğraflara bakmak isterseniz, bu galerimizi tıklayabilirsiniz. iPhone 5'den beklenen özellikler için ise bu galerimize göz atabilirsiniz.

19:48: Bugünkü etkinlikte iPhone 5'in yanında iOS 6'da resmen tanıtılacak. Bunun yanında, son söylentilere göre olasılığı düşük olsa da 7 inç'lik bir "iPad Mini"nin ve yeni bir iPod'un da tanıtılması bekleniyor. Tabi ki Apple'ın hepimizi şaşırtacak bir süprizle karşımıza çıkması da mümkün.

19:40: Tim Cook'un sahneye çıkmasına sadece 20 dakika kaldı. Büyük bir değişiklik sunmayan iPhone 4S'in ardından iPhone 5'den beklenti oldukça yüksek ve heyecan giderek tırmanıyor.

19:20: Etkinliğin başlamasına yaklaşık 40 dakika var. Apple sitesinde ortaya çıkan bir detay ise yeni iPhone'un adının gerçekten de "iPhone 5" olacağını gösteriyor gibi. Zira sitede "iPhone 5" şeklinde yapılan bir arama, adres satırında "iPhone 5" geçen bir sonuç döndürüyor:

Resim kaynağı: The Verge

Okuyucu Yorumları