Apple iPhone 4'e dair tüm gerçekler!

Apple'ın yeni gözdesi bekleneni verecek mi? Neler eksik? Neler fazla? Tüm yanıtlar burada!

Tüm detaylarıyla "iPhone 4"

Apple, yeni iPhone modeli için basit ve sade bir isim seçti: iPhone 4. Fakat detaylara indiğimizde hiç de göründüğü gibi basit ve sade değil. Çünkü o artık daha hızlı, daha akıllı ve daha güçlü! Chip Online olarak iPhone 4'ü bir önceki model olan 3GS'den çok daha iyi yapan özellikleri ve bilmeniz gereken tüm gelişmeleri bir araya getirdik.

Hakkında çıkan onlarca spekülasyonun ardından iPhone 4 nihayet resmi olarak duyuruldu. Bu dördüncü nesil cihazı daha teknolojik ve daha görsel hale getirmek için Apple'ın çok çaba sarfettiği tartışılmaz bir gerçek. Fakat telefonun yeni tasarımından ötürü Apple tarihinde ilk kez bir iPhone'un ilk bakışta Apple cihazı gibi değil, tıpkı Samsung ve Nokia telefonu gibi göründüğünü söylemek de mümkün.

iPhone 4, yeni görünümünün yanında güçlü donanımlara da sahip. Daha iyi kamera, yüksek çözünürlüklü ekran ve daha birçok küçük değişiklik, rakip modellerle karşılaştırmalarda onun belirgin şekilde öne çıkmasını sağlayacaktır. Ayrıca iPhone 4'ün yeni iOS 4 ile güçlendirildiğini de unutmamak gerek. iOS 4, başta multitasking ve daha birçok konuda önceki sistemlerden çok daha iyi.

Yenilikler ve iyileştirmeler
Peki yeni nesil iPhone'un önceki model 3GS ile arasında ne gibi farkları bulunuyor? Devrimsel nitelikte sayılabilecek ne gibi değişiklikler yapıldı? İyi ve kötü yanları neler? Ve en önemlisi yeni nesilde büyük çaplı bir değişim mi var yoksa küçük güncellemelerden mi ibaret? Tüm bu soruların yanıtını makalemizin devamında görebilirsiniz.

24 Haziran'da satışta
iPhone 4, 24 Haziran'da ABD, Fransa, Almanya, İngiltere ve Japonya'da satışa sunulacak. Telefonun fiyatı hakkında henüz bilgi verilmezken Türkiye pazarına ne zaman giriş yapacağı da şimdilik belirsiz.

Yeniliklerle iPhone: Hızlı, ince, net

Yeniliklerle iPhone: Hızlı, ince, net
Tasarım: Daha ince, daha köşeli

iPhone 4'teki devrim niteliğinde değişiklikleri yeni tasarım, HD ekran ve daha iyi bir kamera şeklinde sıralayabiliriz. Ayrıca Apple tarafından daha fazla performans ve pil tasarrufu sağladığı söylenen yeni işlemci de dikkate değer.

iPhone 3GS'de bulunanlar:
3GS'de özellikle tasarım konusunda yenilik bulunmuyordu ve önceki modelin tasarımını neredeyse olduğu gibi almıştı: Parlak ekran, yuvarlak hatlara sahip plastik arka kısım ve telefonun etrafını saran metal çerçeve. Ayrıca 3 megapiksel kamerayla 3GS, önceki model 3G'den bir milyon daha fazla piksele sahipti. Dokunmatik fokus ve VGA kalitesinde video çekimi de 3GS'de mevcut olsa da az ışıkta imajların kalitesi oldukça kötüydü.

iPhone 4'teki değişiklikler:
Tasarım:
Hakkında çıkan söylentiler ve basına sızan prototip fotoğraflarının ardından iPhone 4, teknoloji meraklılarını oldukça heyecanlandırdı. Öncelikle iPhone 4, 3GS ile karşılaştırıldığında daha keskin köşe hatlarına sahip. Telefonun boyutları 115 x 57 x 9 milimetre ve toplamda 137 gram ağırlığında. Yani yaklaşık 2 gram daha ağır.

Göze hoş gelecek bir tasarım olması için iPhone 4'ün çevresini saran bir metal çerçeve bulunuyor. Fakat bu çerçeve yalnızca görselliğe katkı sağlamıyor, aynı zamanda GSM, Bluetooth, Wi-Fi ve GPS gibi mobil iletişim donanımları için anten görevi yapıyor. Açma kapama ve ses düğmeleri de metalden yapılmış. SIM kart yuvası ise telefonun üst kısmından yan kısma taşınmış. Tıpkı iPad'de olduğu gibi yalnıza mikro SIM kartlar destekleniyor.

İşlemci ve batarya

İşlemci ve batarya

iPhone 4'ün kasasının altında işlemci olarak A4 yongası bulunuyor. Fakat işlemci konusunda Apple'dan detaylı bir bilgi verilmiyor. Daha önce iPhone 3GS modelinde de üretici işlemciye dair saat hızı ve teknik detayları gizlemişti. Fakat uzmanlar tarafından yapılan analizler, işlemcinin iPad'de kullanılan 1 Ghz hızında tek çekirdekli A4 işlemciler olduğunu gösteriyor. Bu A4 yongaları hız ile birlikte enerji tasarrufu da sağlıyor ve bataryaya olumlu etki ediyor.

Bataryadan bahsetmişken, yeni iPhone 4'ün bataryası hem kapasite hem de boyut açısından önceki modelden daha büyük. Apple tarafından 7 saat konuşma süresi sağladığı ve 40 saat boyunca müzik dinlenebildiği bildirildi. Bu da %40 daha fazla konuşma süresine denk geliyor. Tabiki bu değerler yalnızca kağıt üzerinde belirtiliyor. Gerçek değerleri ve süreleri ise test ettiğimizde göreceğiz.

Kamera ve ekran

Kamera ve ekran

Kamera
iPhone 4'te 5 megapiksel çözünürlüğünde kamera bulunuyor. Ayrıca artık ışığın az olduğu ortamlarda LED flaş imdadınıza yetişecek. iPhone 4'ün çevre ışığı sensörü sayesinde daha iyi görüntüler elde etmek de mümkün. Bunların dışında kamerada 5x dijital zum ve dokunmatik fokus özelliği bulunuyor. Yani tıpkı 3GS'de olduğu gibi fotoğrafta odaklanacak nokta dokunma yoluyla belirlenebiliyor.

Yeni iPhone'da videoları 720p HD kalitesinde saniyede 30 kareyle çekmek mümkün. Ayrıca artık ön kısımda da bir kamera bulunuyor. Bu kamerayla ise 480 x 640 çözünürlükte video ve fotoğraf çekilebiliyor. Her iki kamera da Apple'ın yeni görüntülü görüşme özelliği "FaceTime"ı destekliyor. Yani iPhone 4 sahipleri artık görüntülü konuşma yapabilecek. Fakat şimdilik sadece WLAN bağlantısı üzerinden bu görüşme mümkün. İlerleyen zamanlarda GSM üzerinden görüntülü konuşma yapılabilmesi için Apple yetkililerinin GSM operatörleriyle halen görüşme halinde olduğu belirtildi.

Ekran
Kamera ve ekranEkran konusunda Apple artık kendi yolunu çiziyor demek daha doğru olacaktır. Çünkü iPhone 4'te Samsung'un OLED ekranı değil, "Retina Display" adı verilen bir ekran türü kullanılıyor. Bu yeni ekran, IPS (In Plane Switching) teknolojisine sahip ve TFT ekranlarla karşılaştırıldığında görüş açısı ve kontrast oranı kaliteyi büyük ölçüde arttırıyor. Kontrast oranı Apple tarafından 800:1 olarak belirlenirken, ekranın tepkime süresi de oldukça kısalmış.

Yeni ekranda inç başına 326 piksel bulunuyor. Bu da maksimum 960 x 640 çözünürlük demek. Boyut olarak ise yine 3,5 inçlik bir ekran göreceğiz. Apple tarafından yapılan sunumda 3GS ile karşılaştırılan yeni iPhone 4'ün, görüntü kalitesi konusunda kontrast oranının farkını açıkça ortaya koyduğunun altını çizmek gerek.

İyileştirmelerle iPhone: Şık, hassas, çevre dostu

İyileştirmelerle iPhone: Şık, hassas, çevre dostu
iPhone 4: Farklı renk seçenekleri de olacak!

Göz alıcı yeniliklerin yanında iPhone 4'te kullanıcı memnuniyetini arttırmaya yönelik iyileştirmeler de yapıldı. Bu özellikleri önceki model 3GS ile karşılaştırarak detaylı şekilde inceledik.

iPhone 3GS'de bulunanlar:
iPhone 3GS kullanıcıları çağrı esnasında arkaplanda çıkan ve karşıdakini anlamayı zorlaştıran gürültüyü iyi bilirler. Bu durum tabii ki daha birçok telefon için de söz konusu. Bunun dışında 3GS ile birlikte GPS, pusula ve hareket sensörü de geliyordu. Fakat Wi-Fi kalitesi konusunda karmaşa söz konusuydu. Kullanıcıların bir kısmı kablosuz antenin gücünden şikayetçiydi, bir kısmı veri transferini eleştirirken diğer kısım ise WLAN bağlantılarından tamamen memnundu. 3GS'nin eleştiri oklarını üzerine çekmesinin bir diğer nedeni de çok fazla plastik kullanımı, içerdiği zararlı ağır metaller ve çevreye duyarlı olmayan paketlemeden kaynaklandı. Kısacası iPhone 3GS ekoloji konusunda oldukça kötüydü ve yeni modelde bu politika mutlaka değiştirilmeliydi.

Yeni sensörler, iyileştirilmiş telefon akustiği

Yeni sensörler, iyileştirilmiş telefon akustiği

iPhone 4'teki değişiklikler:
İyileştirilmiş telefon akustiği
Apple, telefondaki arkaplan gürültülerinin 3GS'nin kötü akustiğinden kaynaklandığını açıklamıştı. Bu nedenle iPhone 4'te kulaklık çıkışının hemen yanında ikinci bir mikrofon daha bulunuyor. Bu mikrofon ortamdaki gürültüyü dinliyor ve özel bir teknikle analiz ediyor. Böylece analiz ve ses örnekleri yardımıyla gürültülerin önüne geçiliyor. Bu tekniğin bir benzeri de daha önce Google Nexus One'da kullanılmıştı.

Yeni sensörler
iPhone 3GS'nin bilinen ivmeölçer sensörünün yanında iPhone 4 ile birlikte bir sensör daha geliyor. 3 Axis Gyrosensor (3 eksenli cayro sensörü) adlı bu yeni sensör tüm oyunlara ve 3D uygulamalara kullanım kolaylığı sağlayacak. Ayrıca iPhone 4'ün ivmeölçer sensörü, jiroskop ile birlikte 6 ekseni desteklemekte.

802.11n WLAN bağlantısı
Yeni iPhone 4, 2.4 Ghz frekans aralığında yeni 802.11n kablosuz standardını destekleyen ilk telefonlardan biri olma özelliğine sahip. Böylece teorik olarak 600 MBit/s aktarım mümkün. Ayrıca 802.11b ve g gibi ana standartlara da uyumlu.

Değişen çevre politikası
iPhone 4 ile Apple, çevre konusundaki kötü imajını düzeltmeye çalışacak. Bu nedenle yeni nesil iPhone'larda doğayı kirleten materyalleri kullanmıyor ve telefon PVC içermeyen bir kutuda sunuluyor. Ayrıca kullanılan ekran civa ve arsenik barındırmıyor. Paketlemede ise geri dönüştürülmüş materyaller tercih edildi.

Piyasanın yeni lideri o mu olacak?

Piyasanın yeni lideri o mu olacak?
iPhone 4: Artılar çok, eksiler de var.

iPhone 4 ile gelen yenilikler çok fazla olmasa da hayranlarının kalbini 12'den vuracağı tartışmasız bir gerçek. Ayrıca benzersiz tasarımı ile muhtemelen akıllı telefonlar arasında Apple'ın adını üst sıralara taşımaya devam edecek. Fakat bizim düşüncemize göre hala eksik bir şeyler var.

Beğendiğimiz yönleri
Apple yalnızca tasarım konusunda değil, aynı zamanda teknoloji konusunda da liderliği almak istiyor. Bunun işaretini ise yeni görüntü teknolojisinde, HD videolar çekebilen iyileştirilmiş kamerada ve geliştirilmiş sensörlerde görüyoruz. İşlemcinin yeteneklerini ise test ettiğimizde göreceğiz. iPhone 4 üzerinde yüklü olarak gelecek olan iOS 4, yaptığımız uygulama testinde tatmin edici sonuçlar almıştı. Özellikle multitasking kabiliyeti ve merkezi mesaj kutusu yeni sistemin en önemli noktalarını oluşturuyor.

Aynı kalanlar
iPhone 4'te de maksimum 32 GB büyüklüğünde dahili hafıza bulunacak. Daha önceleri 64 GB olacağına dair söylentiler çıkmıştı. Ardından Apple'ın bellek üreticisi Toshiba, 64 GB'lık NAND modüllerini piyasaya sundu. 2010 başından beri de seri üretimini yapmaya devam ediyor. Buna karşın Apple'ın neden bellek miktarını yükseltmediği ise halen merak konusu. Kimbilir, belki de önümüzdeki aylarda 64 GB modelleri de görmek de mümkün olabilir. Bunların dışında Apple, HSDPA hızı konusunda da herhangi bir değişiklik yapmadı (7,2 Mbit/s).

Beğenmediğimiz yönleri
Apple bir kez daha microSD kartlarla belleği arttırmaktan vazgeçti. HD video çekebilme yeteneğini de göz önüne alırsak 32 GB ile sınırlandırılmış bir hafızanın ne derece yeteceği merak konusu. Ayrıca iPhone'unuzun bataryasının ömrü dolduğunda yine en yakın servisi ziyaret etmek zorundasınız. Çünkü bataryayı başka türlü değiştirebilmeniz mümkün değil ve çıkarıp takma işlemlerini ancak teknik servisler yapıyor. Video görüşme artık mümkün olsada sadece iPhone sahipleri arasında ve kablosuz bağlantı üzerinden yapılabiliyor. Üstelik GSM ağı üzerinden görüntülü konuşma yapan diğer modeller iPhone ile yine bu görüşmeyi yapamayacaklar. Android ve Symbian için çoğu zaman ücretsiz olan navigasyonlar iPhone kullanıcıları için yüksek fiyat talep etmeye devam ediyorlar. Bu noktada Apple'ın mutlaka ücretsiz navigasyon alternatifleri bulması gerekiyor.

Okuyucu Yorumları