iOS 17 ile bir hayal daha gerçek oluyor; beklenen özellik Apple Haritalar'a geliyor

2012 yılında yayınlanan Apple Haritalar, aradan geçen uzun yıllara rağmen bir türlü herkesin istediği bu özellik olan çevrimdışı navigasyon özelliğine kavuşamamıştı. Neyse ki bu durum, iOS 17 ile değişiyor...

iOS 17 ile bir hayal daha gerçek oluyor; Apple Haritalar'a beklenen özellik geliyor

Apple Haritalar’ın ilk olarak 2012’de, iPhone’da Google Haritalar’ın yerine varsayılan harita hizmeti olarak tanıtılmasının üzerinden on yıldan fazla bir süre geçti. Ama ne yazık ki şirket, bu süre boyunca Haritalar uygulamasına bir çevrimdışı mod eklememişti. Şimdiyse bu beklenti gerçek oldu. Apple Haritalar'a en sonunda çevrimdışı kullanma imkanı geliyor. Çevrimdışı haritalar, bu yılın sonlarında iOS 17, iPadOS 17 ve watchOS 10 ile birlikte hayata geçirilecek.

Adından da anlaşılacağı gibi, çevrimdışı haritalar özelliği, kullanıcıların harita üzerinde bir alan seçip cihazlarına indirmelerine izin verecek. Kullanıcılar daha sonra bu bölgedeki yerleri bulabilecek ve WiFi veya hücresel bağlantı olmadan sürüş, yürüme, toplu taşıma ve bisiklete için yönlendirici navigasyonu kullanabilecek.

Desteklenen cihazlardan birine sahipseniz, iOS 17 geliştirici beta sürümünü yükleyerek çevrimdışı haritalar özelliğini deneyebilirsiniz. Bir iPhone’a indirilen çevrimdışı haritalar, bir Apple Watch’ta gezinmek ve ayrıntılı yer kartlarını görüntülemek için de kullanılabilir. Bunun için eşlenen iPhone, Apple Watch’un menzili içinde olmalı.

Google Haritalar gibi rakip uygulamalar, bu özelliği uzun süredir sunuyor. Bu yüzden iPhone kullanıcıları çevrimdışı navigasyona yabancı değiller. Ancak, Apple Haritalar’a yeni eklenen çevrimdışı navigasyon, artık kullanıcıların üçüncü taraf bir uygulama yüklemeden cihazlarında kullanabilecekleri yerel bir özellik olarak ayrı bir öneme sahip.

Apple Haritalar, çevrimdışı haritalara ek olarak, fiş tipi ve şarj ağına göre sıralanmış elektrikli araç şarj istasyonlarının gerçek zamanlı kullanılabilirliğini de gösterebilecek. Apple zaten EV Yönlendirme adı verilen benzer bir özellik sunuyor ve bu özellik, CarPlay aracılığıyla çalışarak, Apple Haritalar’ın araç şarj istatistiklerini izlemesine ve en yakın uyumlu şarj istasyonunu içeren bir rota önermesine imkan tanıyor. Ama bu özellik, şimdilik yalnızca Porsche Taycan’ın da aralarında bulunduğu belirli otomobillerde mevcut.