Apple'dan beklenen Beeper açıklaması geldi: "Evet, biz durdurduk"

Apple, Android'de iMessage kullanılmasını sağlayan yeni Beeper mini uygulamasının çalışmamasının nedeninin kendileri olduğunu resmi olarak doğruladı. Peki şimdi ne olacak?

Apple'dan beklenen açıklama geldi: "Evet, biz durdurduk"

Beeper ekibinin, kullanıcıların tuhaf aktarma sunucuları olmadan doğrudan Android cihazlarından iMessage mesajları göndermelerine imkan tanıyan bir yöntemi gururla duyurmasından birkaç gün sonra, bu yöntem çalışmamaya başlamıştı. Herkes bunun Apple tarafından alınan bir önlem sonucu olduğunu düşünse de, şirketten bir açıklama gelmemişti. Ama şimdi Apple, nihayet beklenen açıklamayı yaptı.

Şirket, tahmin edilebilir bir tutuma sahipti ve kullanıcıları için doğru olanı yapmaya ve iMessage’larının gizliliğini ve güvenliğini korumaya çalıştığını söyledi. Apple’ın kıdemli PR yöneticisi Nadine Haija yaptığı açıklamada, “iMessage’a erişim sağlamak amacıyla sahte kimlik bilgilerinden yararlanan teknikleri engelleyerek kullanıcılarımızı korumak için adımlar attık” dedi. Yani şirketin, bir şekilde, Beeper mini'yi engellediğini kabul etti.

Yapılan açıklamadan anlaşılana göre Apple, gerçekten iMessage’a Apple’ın kendi anlık bildirim hizmeti aracılığıyla bağlanmak için özel olarak oluşturulmuş bir hizmet kullanarak dışarıdan müdahale eden Beeper Mini’yi kapatmayı hedeflemiş gibi gözüküyor. Beeper, bu şekilde dışarıdan bir müdahaleyi gerçeğe çevirmek için Apple’ın sunucularını, bildirim protokollerine gerçek bir Apple cihazından ping attığına ikna etmesi gerekiyordu. Apple’ın açıklamasında bahsettiği “sahte kimlik bilgileri” de bu işlemleri tanımlıyor.

Beeper, sürecinin şifreleme veya gizliliğinizden ödün vermeden çalıştığını ve şirketin belgelerinin, mesajlarınızın içeriğini sizden başka kimsenin okuyamayacağını gösterdiğini söylüyor. Ancak Apple bunu doğrulayamıyor ve bunun kullanıcılar ve sohbet ettikleri kişiler için risk oluşturduğunu söylüyor.

Elbette burada daha geniş bir açıdan bakmamızın ve Apple’ın, daha önce pek çok kez iMessage’ı Android’e getirmek istemediğini açıkça belirttiğini de hatırlamamızın faydası olacaktır. Her ne kadar kısa bir süre önce Apple platformlar arası RCS mesajlaşma protokolünü benimseyeceğini söylemiş olsa da, bu benimsemenin tam olarak nasıl bir şekilde sunulacağını bilmiyoruz.

Beeper'ın pes etmeye niyeti yok

Apple’ın, Beeper Mini’yi durdurmasının ardından Beeper, hizmeti yeniden çalışır hale getirmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Cumartesi günü şirket, iMessage’ın orijinal Beeper Cloud uygulamasında yeniden çalıştığını ancak Beeper Mini’nin hala çalışmadığını söyledi. Kurucu Eric Migicovsky Cuma günü Apple’ın uygulamasını neden engellediğini anlamadığını söyledi: “Eğer Apple gerçekten kendi iPhone kullanıcılarının gizliliğini ve güvenliğini önemsiyorsa, neden kendi kullanıcılarının güvenli olmayan SMS kullanmak yerine Android kullanıcılarına şifreli mesajlar göndermesine olanak tanıyan bir hizmeti durdursunlar ki?”

Migicovsky, Apple’ın açıklamasını dinledikten sonra bile tutumunun değişmediğini söylüyor. Beeper’ın güvenlik uygulamalarından emin olabilmesi için kodunu bir güvenlik incelemesi için Apple ile paylaşmaktan mutluluk duyacağını söyledi ancak ardından kendini durdurarak tutumunu sertleştirdi: “Fakat bu önermenin tamamını reddediyorum! Çünkü başladığımız konum, iPhone kullanıcılarının Android kullanıcılarıyla şifrelenmemiş mesajlar dışında konuşamamasıdır.”

Beeper, SMS’in temelde aşırı güvensiz bir sistem olduğunu ve pratik olarak başka hemen her yöntemin bir gelişme olacağını söylüyor. Yine de Migicovsky, Apple’ın kullanıcılarını mesajlarının güvenliğini yabancı bir şirkete bırakmak istememesinin anlaşılabilir olduğunu kabul ediyor. Ancak burada hizmeti kesmeden uygulanabilecek pek çok farklı yöntem olduğunu ve bu platformlar arası güvenli mesajlaşma seçeneğinin sunulmasının şart olduğunu belirtiyor.