Apple'ın M2'sine rakip geldi: Qualcomm Snapdragon X Elite tanıtıldı

Qualcomm ARM tabanlı yeni işlemcisini resmi olarak tanıttı. Snapdragon X Elite, Apple M2'ye göre %50 daha hızlı çoklu iş parçacıklı performans vadediyor.

Apple'ın M2'sine rakip geldi: Qualcomm Snapdragon X Elite tanıtıldı

Qualcomm, Windows için geliştirdiği ARM tabanlı yeni PC işlemcisi Snapdragon X Elite'i resmi olarak tanıttı. Şirket, yeni çipini "Windows için sınıfının en güçlü, akıllı ve verimli işlemcisi" olarak lanse ediyor.

Elbette Qualcomm en yeni mobil yongası Snapdragon 8 Gen 3'te yapay zekayı öne çıkarıyor olsa da yeni bir işlem yongasının en önemli özelliği temel performanstır. Sonuçta Windows için birkaç yıl ARM tabanlı yongalar kullandık, ancak bugüne kadar genel olarak performans açısından biraz hayal kırıklığı yarattılar.

Snapdragon X Elite 4nm süreci üzerine inşa edilmiş ve 3.8GHz saat hızında 12 yüksek performanslı çekirdek sunuyor. Ayrıca, 4.3GHz'e kadar çift çekirdekli güçlendirme özelliğine sahip. Yonga seti 136 GB/s'ye kadar devasa bir bellek bant genişliğine sahip.

Çipin yapısı elbette tüm hikayeyi anlatmıyor. Qualcomm'a göre çip, Apple M2'ye kıyasla %50 daha hızlı çoklu iş parçacıklı performans sunabiliyor; bu da Qualcomm çiplerinin nihayet bilgisayar dünyasında ciddi bir rekabet sunabileceği anlamına geliyor.

Snapdragon X Elite grafik konusunda da geride kalmıyor. Yeni platform 4,6 TFLOPS'a kadar grafik performansı sunarken, 4K 120Hz dahili ekran desteği ve üç ultra HD harici ekrana ya da iki 5K harici ekrana güç sağlayabiliyor. Qualcomm grafik performansını M2 serisi ile karşılaştırmıyor ancak X Elite'in %80 daha az güçle Ryzen 9 7940HS'nin en yüksek performansına ulaşabildiğini belirtiyor.

Elbette beklediğiniz gibi, Qualcomm hala yapay zeka performansına bir miktar önem veriyor. Snapdragon X Elite 75 TOPS sunma kapasitesine sahip. Ayrıca çip, her zaman açık sensörler ve bağlantı gibi şeyleri mümkün kılan Qualcomm Sensing Hub'a yer veriyor.

Qualcomm'un iş ortakları henüz yeni Snapdragon X Elite'e sahip yeni dizüstü bilgisayarları duyurmadı, ancak şirket çipi kullanan dizüstü bilgisayarların 2024'ün ortalarında piyasaya sürülmeye başlayacağını söylüyor.