Apple'ın Yeni Nesil E-posta Uygulaması HEY ile Kavgası Sertleşti

Apple'ın yeni nesil e-posta uygulaması HEY'i reddetmesi, ipleri bir kez daha gerdi. Peki, ne oldu? HEY uygulaması nedir ve Apple neden bu uygulamaya App Store'da yer vermemek için diretiyor. İşte tüm bilinenler...

Apple'ın yeni kavgası: HEY

Apple'ın başı bir kez daha bir uygulama ile dertte. Daha önce Spotify ile de benzer bir sorun yaşayan şirket, bu kez de HEY isimli uygulamaya onay vermediği gerekçesiyle çeşitli taraflarca suçlanıyor. Peki, konu nedir; gelin şimdi hep birlikte bakalım...

HEY Nedir?

Öncelikle HEY'i yakından tanıyalım. HEY, yakın zamanda Basecamp'in kurucu ortağı David Heinemeier Hansson girişimiyle geliştirilen yeni nesil bir e-posta uygulaması. Halihazırda kullandığımız Outlook ve Gmail gibi başta gelen mail uygulamalarına farklı bir soluk getiren HEY uygulaması, reklam mesajlarıyla dolup taşan e-posta kutularımıza yeni bir yaklaşımda bulunuyor.

Geleneksel olan Inbox'ı, "Imbox" (Important Box) şeklinde değiştiren HEY, böylece sadece sizin için önemli olan e-postaları görüntülüyor ve bu sayede mail kalabalıklığına izin vermiyor. Daha fazla detayı hey.com üzerinden öğrenebilirsiniz.

Şu an için davet kodu yöntemi ile edinilebilen uygulama, Web, Mac, Windows, Linux, iOS ve Android platformlarında kullanılabiliyor. Fakat iOS artık bunun dışında. Peki, ne oldu?

Apple, HEY'i reddetti!

Evet, Apple, HEY uygulamasını reddetti. Ancak ilk başta App Store'da yer almasını kabul etmiş ve uygulama kullanıcılara sunulmaya başlamıştı. Fakat sonrasında iOS platformundaki uygulamasına bir güncelleme yayınlamak isteyen HEY geliştiricileri, Apple tarafından reddedilerek, uygulamanın App Store kurallarına uygun olmadığı açıklamasıyla karşılaştılar.

Apple, bu konuda uzun bir metni de HEY ekibi ile paylaşmış durumda. Uygulama üzerinden abone olma seçeneğinin bulunmadığını da belirten Apple, uygulamanın daha bir dizi eksiği olduğunu iletiyor. Fakat işin perde arkasında, Apple'ın HEY uygulamasından beklediği yüzde 30'luk komisyonu elde edemediği var. Uygulama üzerinden kayıt olma seçeneği bulunmadığı ve uygulama içi satın alım işlevlerinin yer almadığı gerekçesiyle komisyonu elde edemediğini savunan Apple, bu nedenle bu uygulamayı şimdilik reddetmiş durumda.

Apple'ın bu hamlesi, kuşkusuz daha önce benzer sorunu yaşayan uygulama şirketlerini de bir araya getirmiş durumda. Görünüşe göre yine ortalık kızışacak. Bakalım Apple, bu tavrından taviz verecek mi...

Okuyucu Yorumları