Asha 503'ü A'dan Z'ye test ettik!

Pahalı cepleri bir süre için unutun. 350 TL'ye alabileceğiniz Nokia Asha 503 test merkezimizde!

Nokia Asha 503'ü test ettik!

Kamera ve video

Kamera ve video

Kamera

Asha 503'ün arkasında 5MP'lik bir sensör bulunuyor; ön yüzde ise herhangi bir kamera yok. Dolayısıyla videolu sohbet seçeneğine sahip değilsiniz. Ama zaten kaç kişinin videolu sohbeti kullandığı tartışılabilecek bir konu.

Kamerayı kilit ekranındayken parmağınızı ekranın altından yukarıya doğru sürerek etkin hale getirebiliyorsunuz. Giriş ekranındaki kamera uygulamasına dokunarak da kamerayı açmanız mümkün.

Sonuç

Sonuç

Alt seviye fiyat aralığındaki Asha 503, fiyatından beklenecek performansı sunuyor. 3 inç'lik ekrana ve hantal bir tasarıma sahip telefonun tasarımıyla ödül kazanacağını söylemek zor. Ancak cihaz oldukça sağlam ve onu düşürüp zarar verme ihtimaliniz düşük. GPS'i bulunmayan telefonun ekran çözünürlüğü de düşük.

5MP'lik kamera kağıt üzerinde yüksek gibi görünse de sunduğu sonuçlar, Samsung Galaxy Ace 3 gibi telefonların çok gerisinde. Ancak sunulan resim düzenleme işlevleri hoşumuza gitti.

Asha 503'e dahil edilmiş çok sayıda mesajlaşma uygulaması, arkadaşlarınızla Wi-Fi üzerinden ücretsiz konuşmanıza izin veriyor. Ancak uygulama mağazasına girdiğinizde oyunlar dışında çok fazla seçenekle karşılaşmayı beklemeyin. Diğer platformlardaki birçok popüler uygulama, Asha 503'ün mağazasında bulunmuyor.

Asha 503, hedeflediği piyasalar için iyi bir telefon, ancak ona vereceğiniz paranın üstüne biraz daha ekleyerek Lumia 520 gibi bir telefon almanızı önerebiliriz.

Uygulamalar

Uygulamalar

Cihaz, saat, hesap makinesi, alarm gibi ön yüklü uygulamalarla geliyor. Bunun dışında ses kaydedici ve ses notları uygulaması haricinde çok fazla işe yarar uygulamanız yok. Mağazayı açtığınızda seçeneklerin azlığı sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Dropbox, Paypal, Skype gibi diğer platformların popüler uygulamaları 503'ün mağazasında yok.

Bununla birlikte mağazada çok sayıda oyun var, üstelik bunlara Assassins Creed, Plants vs Zombies ve The Sims 3 gibi önemli oyunlar dahil. Ancak bunların gerçek oyunların 2D sürümleri olduklarını hatırlatalım.

Oyunların diğer platformlara göre aşırı pahalı olması da dikkatimizi çekti.

Asha 503, uygulamalarınızı organize etmek için bir yol sunmuyor. Simgelerin yerlerini değiştirebilirsiniz, ancak onları gruplamanız mümkün değil.

Haritalar ve uygulamalar

Haritalar ve uygulamalar

Haritalar

Asha 503'te gerçek bir harita ve navigasyon desteği yok. Full Maps adı verilen bir uygulama mevcut, ancak başarılı olduğunu söylememiz zor. Nokia'nın dahil ettiği Nokia Nearby uygulaması, yakındaki restoran, eğlence ve ulaşım bağlantılarını bulabiliyor. Ancak birçok özelliği sorunlu olan uygulama, hedefinize nasıl gideceğinizi de tarif etmiyor.

Pil ömrü

Pil ömrü

Asha 503, etkileyici bir pil ömrüne sahip. "35 günlük maksimum bekleme süresi" iddiasının gerçekleşmesi ise mucizelere bağlı. "4.5 saatlik maksimum konuşma süresi (3G)", pil ömrünün uzunluğunu daha iyi tarif ediyor.

503 asıl olarak elektrik erişiminin kısıtlı olabileceği piyasaları hedeflediğinden, uzun pil ömrüyle hedefini isabet ettiriyor. Cihazla yaptığımız 2.5 saatlik görüşme, pilinin yüzde 50'ye gerilemesine neden oldu. Dolayısıyla "4.5 saatlik görüşme" iddiası gerçek gibi görünüyor.

Pil ince olsa da 12.7mm'lik telefon o kadar da ince değil. Onu cebinizde rahatlıkla hissedebiliyorsunuz.

Telefonun pil tasarrufuna yönelik herhangi bir işlevi bulunmuyor. Cihaz en düşük enerjiyi tüketmek için elinden geleni zaten yapıyor.

Fotoğraflara göz atma, pil ömrü

Fotoğraflara göz atma, pil ömrü

Fotoğraflar

Çektiğiniz veya indirdiğiniz fotoğraflara Galeri uygulamasıyla bakabiliyorsunuz. Resimler üç sütunluk kareler halinde gösteriliyor. Bir resme bakarken altta şu seçenekleri görüyorsunuz: Düzenle, Paylaş, Sil ve Facebook düğmesi.

Düzenle düğmesi, fotoğrafları döndürmenize, çevirmenize, kırpmanıza, efekt eklemenize, ışıklandırmayı ve kontrastı değiştirmenize izin veriyor. 503'te karmaşık resim işlevleri bulunmuyor. Efekt bölümü ise Kamera uygulamasına göre birkaç seçenek daha sunuyor. Bunlar arasında yüksek kontrast, bulanıklık ve vinyette var.

Resim düzenleme aracı, Kamera uygulamasından şüphesiz daha iyi. Temel işlevleri sunan dahili araçları Android'dekilerle karşılaştırmanız mümkün. Ancak alternatif bir galeri uygulaması denemek isterseniz, böyle bir olanağınız bulunmuyor. Zira Nokia'nın uygulama mağazasında farklı herhangi bir galeri uygulaması yok.

FM radyo

FM radyo

Birçok modern cebin aksine Asha 503, FM radyosuna sahip. Bu işlevi akıllı telefonlardan önce ceplerine yerleştiren Nokia, dijital müziğe doğru yaşanan geçişe rağmen FM radyo işlevini eklemekten vazgeçmemiş.

Radyoyu dinlemek için üzerinde mikrofon olmayan bir kulaklık kullanmanız gerekiyor (kulaklıklar anten görevini üstleniyor). Radyo uygulamasını kullanmak oldukça kolay, istasyonları favorilere eklemenize de izin veriliyor.

Video

Video

Asha 503, temel bir video uygulamasıyla geliyor ancak uygulama işinizi görüyor. En azından MP4 ve 3GP dosyalarını çalabiliyor.

Arayüz oldukça basit olsa da 503'ün video izlemek için müthiş bir cihaz olduğunu söylemek zor. Küçük ekran ve düşük çözünürlük, size iyi bir izleme deneyimi yaşama şansı tanımıyor.

Medya ve video izleme, FM radyo

Medya ve video izleme, FM radyo

Medya

Asha 503, müzik çalmak için sadece MP3 ve ACC formatlarını destekliyor ve uygulama mağazasında farklı bir seçenek yok. Müzik uygulamasını açtığınızda müziklerinizi şarkılara, sanatçılara, albümlere ve çalma listelerine göre filtreleyebiliyorsunuz.

Uygulamayı açtığınız üstte görünen çubuğun yerini zamanla son çaldığınız şarkıların artwork'leri alıyor. Hoş bir işlev olsa da sizi hep aynı parçaları çalmaya teşvik ediyor.

Şarkılarınızı aramak için bahsettiğimiz filtreleri kullanabileceğiniz gibi, ekranı aşağı sürükleyerek açabileceğiniz arama çubuğundan da faydalanabilirsiniz.

Telefonunuz kilitliyken dahi müziğinizi kontrol edebiliyorsunuz. Ekranı açtığınızda geri gitme, çal/duraklat ve sonraki parça düğmeleri gösteriliyor.

Daha önce de söylediğimiz gibi Asha 503, mikrofonlu kulaklıklarla çalışmamakta direniyor. Bu cihazın önemli eksileri arasında ve atlanmaması gerekiyor.

Şarkıları Asha 503'e eklemek için microUSB kablosunu veya Bluetooth'u kullanabiliyorsunuz. Müzikleri satın alabileceğiniz bir mağaza bulunmadığından bir bilgisayara ihtiyacınız olacak. Ancak müzik indirilebilir bir konumdaysa, internet uygulamasıyla onu SD karta kaydedebilirsiniz.

Video

Kamera penceresindeyken ekrana parmağınızı sürüklediğinizde video işlevi etkinleşiyor. Bunu yaparken yanlışlıkla giriş ekranına dönebiliyorsunuz.

Düşük ışıktaki video kalitesinin idare ettiğini söyleyebiliriz. Görsel stabilizasyonu işlevine sahip olmayan kamera, onu oynattığınızda görüntünün bulanıklaşmasına neden oluyor. Kayıtlar ise HD kalitesinden oldukça uzak. Video modunda LED'i açık tutma seçeneği de bize sunulmamış.

Asha 503'ü A'dan Z'ye test ettik!

Ancak odak noktasını, exposure değerini ve diyafram açıklığını ayarlamanız mümkün değil. 503'ün doğru yere odaklanmasını ummaktan başka pek çareniz yok.

Flaş, geri sayım, beyaz dengesi, efektler, fotoğraf çözünürlüğü gibi değiştirebileceğiniz birkaç seçeneğiniz bulunuyor. Bunlara ulaşmak için tek parmağınızla ekrana dokunup bir süre beklemeniz yeterli. Varsayılan olarak fotoğraf çekme sesi kapalı, fotoğraf kalitesi ise "en yüksek" (2592 x 1944) seçilmiş olarak geliyor.

Cihazın beyaz dengesinde bazı sorunlar olduğunu gördük. Gün ışığında dahi bazı fotoğraflar yeşil/mavi bir tona sahip olabiliyorlar. İçerde çektiğiniz fotoğraflarda ise renkler dengesizleşebiliyor. Flaş çok parlak olsa da orta boyutlu bir odayı aydınlatmakta sorun yaşayabiliyor. Odak noktanız uzakta değilse iyi bir fotoğraf çekebilirsiniz, ancak resimlerin renkleri genellikle "atmış" görünüyor.

Kamera, onu 15-20 saniye kullanmadığınızda otomatik olarak kapanıyor. Bu yüzden kusursuz anı yakalamaya çalışırken cihazınızı uyanık tuttuğunuzdan emin olun.

Kamera uygulamasında siyah-beyaz, sepya ve negatif efektleri bulunuyor. Bu efektleri uygulamadan önce sonucu görmeniz mümkün.

Asha 503'ü A'dan Z'ye test ettik!

503'ün kamerası kağıt üzerinde telefonun en iyi özelliklerinden biri gibi görünse de gerçekte durum aksine. Telefonun kamerasını kullanmak çok kolay, fotoğraf çekmek için uygulamayı açıp, kamerayı istediğiniz yöne yönlendirip ekrana dokunmanız yeterli. Ses düğmelerini kullanarak yakınlaşıp uzaklaşmanız mümkün.

Asha 503'ü A'dan Z'ye test ettik!
Küçük ama hem yeterince iyi, hem de ucuz

Asha 503, Nokia'nın bütçe dostu telefon serisinin en son, işlevsel üyesi ve Asha 501'in üzerine daha iyi kamera, daha iyi sosyal ağ desteği gibi birkaç küçük yenilik getiriyor.

Peşin alışveriş yapmayı tercih edenler için Türkiye'de 350 TL ile 400 TL arasında fiyata satılan telefon, arka tarafında 5 megapiksellik bir kamera ve LED flaşa sahip. Kamerayı megapiksel sayısı olarak Lumia 520 veya Moto G gibi ceplerle karşılaştırabilirsiniz, ancak 3 inç'lik ekran, 4.7 inç'lik Lumia 625 gibi ceplerin yanında oldukça küçük kalıyor.

İnternet

İnternet

3 inç'lik düşük çözünürlüklü bir ekrana sahip Asha 503'ten üst düzey bir internet deneyimi beklemeseniz iyi edersiniz. Mobil web sitelerine bakıyorsanız gezinti sırasında sorun yaşamıyorsunuz, ancak masaüstü siteler küçük ekranda iyi görünmüyor. Kullanıcı arayüzü fazla gecikme olmadan, hızlı çalışıyor diyebiliriz. Ama sayfaların yüklenmesi her zaman çok hızlı gerçekleşmeyebiliyor.

Cihazda kullanabileceğiniz tek web tarayıcısı, Nokia'nın sunduğu tarayıcı. Varsayılan tarayıcı çoğu ihtiyacınızı karşılayacak işlevlere sahip, ancak oturum açma bilgilerini hatırlama gibi bazı ek özellikleri sunmuyor. Sayfalara yakınlaşıp uzaklaşmak da pek kolay değil, çünkü çoğu cepte kullanılan "çimdik" hareketine Asha 503'te yer verilmemiş.

İnternet uygulamasını açtığınızda karşınıza bir arama çubuğu ve onun altında bir seçenek ızgarası geliyor. Bu seçenekler aslında Uygulamalar, Eğlence, Haber, Sosyal gibi farklı gruplara ayrılmış yer imleri.

Genel olarak Asha 503 tüm temel işlevleri sunuyor ancak üst seviye telefon kullanıcılarının bekleyeceği işlevlerin eksikliği fark ediliyor. 503'ün ölmekte olan Flash platformunu desteklememesi de sanırız sizi şaşırtmayacak.

Mesajlaşma

Mesajlaşma

Asha 503 mesajlaşma konusunda hiç de geride kalmıyor. Varsayılan mesajlaşma istemcisinin yanında WhatsApp, Line, Chat, eBuddy ve WeChat seçeneklerine sahipsiniz. Bunun yanında tam anlamıyla sohbet uygulaması olmasalar da Facebook ve Twitter'ın da önyüklü geldiklerini hatırlatalım.

Asha 503'ün ekran klavyesi ise 3 inç'lik küçük ekrana rağmen kolay bir kullanıma sahip. Başparmaklarınız çok büyük değilse yazı yazarken çok sorun çekmeyeceksiniz.

Asha 503, yazı yazmaya başlar başlamaz klavyenin üzerinde öneriler gösteriyor. Bu liste bazen oldukça uzun olabiliyor ve listeyi kaydırmanız gerekebiliyor. Tahmin ve yazım denetimi işlevlerini ayarlardan kapatmanız da mümkün.

Asha 503'ün e-posta desteği temel seviyede, ancak bekleyebileceğiniz işlevlerin hepsi var. Tek önemli eksik, Asha 503'ün HTML mesajları göstermeyi desteklememesi. Bu ise çoğu e-postanın düzgün görüntülenememesine neden oluyor.

Arama

Asha 503'te telefon çevirmek veya kişilerinizi aramak da çok kolay. Giriş ekranınızdaki telefon simgesine dokunduğunuzda ekrana sayısal tuş takımı geliyor. Ekranın altındaki iki düğmeyi kullanarak yazdığınız numarayı arayabiliyor veya onu kişilerinizden birine ekleyebiliyorsunuz.

Son aramalara ekranın sağ üstündeki aşağı oka dokunarak ulaşabiliyorsunuz. Bunun yanında arama günlüğüne giriş ekranındaki simgeden de hızla erişmeniz mümkün.

Arama başladıktan sonra bir akıllı telefondan bekleyeceğiniz her tür işleve sahipsiniz. Yeni arama, çağrı bekletme, sesi kesme gibi işlevleri kullanabiliyorsunuz. Minik Asha, sesi dışarıya vererek hoparlörden konuşmada da başarılı. Ancak ses çok yüksek seviyelere çıkmadığından bu işlevi sessiz bir yerde kullanmakta fayda var.

Asha 503'te mikrofonlu bir kulaklıkla görüşme yapma girişimlerimiz ise başarısız oldu. İki farklı kulaklık denesek de aynı sonucu elde ettik. Dahili mikrofona sahip kulaklıklardan müzik bile dinleyemedik.

Kişiler, arama, mesajlaşma

Kişiler, arama, mesajlaşma

Kişiler

Asha 503'te kişileri bulmanız, aramanız ve arama yapmanız çok kolay. Kişiler simgesi varsayılan olarak uygulama listenizin en tepesinde duruyor. Uygulamayı ilk açtığınızda telefonunuz size kişilerinizi nasıl telefona aktarmak istediğinizi soruyor. Bu iş için SIM kartınızı, microSD kartınızı veya başka bir cihazı kullanabiliyorsunuz.

503 her kişi için bir resim gösteriyor, kişinin resmi yoksa resim olarak isim ve soyadının baş harfleri gösteriliyor. Kişi listenize hesap ekleyebilme olanağı, işinizi kolaylaştırıyor. Kişiler uygulamasında aşağıdan yukarıya kaydırıp menüyü açmanız, Hesaplar'a dokunarak mevcut etkin hesapları görmeniz veya yenilerini eklemeniz mümkün. Facebook ve Twitter, ana listenizde yer alıyor ancak Daha Fazla Hesap'a dokunarak Tpad, Mondo Talk, Friend Caller ve Nimbuzz gibi pek duyulmadık 13 seçeneği daha kullanabiliyorsunuz.

Asha 503'ü A'dan Z'ye test ettik!

Düğmelere dokunduğunuzda ve uygulamalar açmak gibi bazı eylemlerde gerçekleşen titreşim hiç de kaba değil. LG G2 gibi telefonlarda bulunan "çift dokunarak uyandırma" işlevi 503'te de var. Ancak bu işlev, Nokia'nın verdiği bilgiye göre pilinizin biraz daha hızlı tükenmesine neden olabilir. Cihaza çift dokunarak açmak keyifli olsa da biraz sert vurmanız gerektiğini söyleyelim.

503 genel olarak hızlı ve kullanımı kolay, ancak oldukça temel bir arayüze sahip. Bir akıllı telefondan bekleyeceğiniz çoğu özellik yeni Asha'da var. İşlevler basit olsalar da Nokia mühendislerinin 3 inç'lik ekrandaki alanı değerlendirmede yetenekli olduklarını düşündük.

Asha 503'ü A'dan Z'ye test ettik!

Gmail, Outlook (Hotmail) ve Yahoo hesapları için de destek sunuluyor. Entegrasyon oldukça kısıtlı da olsa kurulumu yaparken sorun yaşamadık.

Uygulamalardaki çoğu işlev parmağınızı kaydırmanızı gerektiriyor ve bu bazen sizi istemeden giriş ekranına atabiliyor. Bu durum zaman zaman canımızı sıkmadı değil.

Asha 503, gelen SMS ve aramaların, Wi-Fi ağın adını ve bağlı olduğunuz Bluetooth cihazlarını önizleme olarak gösterebiliyor. Cihazın temasını değiştirme olanağınız yok, simgelerle oynamakla yetinmelisiniz. Giriş ekranı ve kilit ekranındaki duvar kağıdını değiştirebilir, bolca zil sesi arasından seçim yapabilirsiniz. Ancak duvar kağıdı için cihazdaki 12 resimden birini seçmeniz gerekiyor, bunlar dışında seçim yapamıyorsunuz. Kilit ekranınıza istediğiniz kişisel bir fotoğrafınızı yerleştirebiliyorsunuz.

Arayüz

Arayüz

503'teki Asha işletim sistemi, artık hayatta olmayan MeeGo platformunun kırpılmış, ham sürümü. Asha 503'ün giriş ekranı, yatay olarak kaydırılabiliyor. Varsayılan olarak tüm stok uygulamalara ve birkaç ek uygulamaya erişebiliyorsunuz.

Aynı diğer platformlarda olduğu gibi bir uygulama içinde bekleyen bir uyarı olduğunda, simgesinin köşesinde bir kaç uyarının sizi beklediğini gösteren bir rakam görüyorsunuz. Klasör oluşturmanız veya ekran görüntüsü almanız ise mümkün değil.

Giriş ekranınızda geri düğmesine basar veya ekranı sol veya sağa doğru sürüklerseniz, cihazda yaptığınız her şeyi bir akış olarak gösteren Fastlane açılıyor. Buraya açtığınız uygulamalar, son aramalarınız, Facebook ve Twitter güncellemeleri, takvim girdileri ve ayarlar uygulamasından ekleyebileceğiniz birçok içerik dahil. Ekranı aşağı çekerek bilgileri yenileyebiliyorsunuz. Temel Facebook ve Twitter desteği, cihazla sıkıca bütünleştirilmiş.

Asha 503'ü A'dan Z'ye test ettik!

İnç başına 134 piksel (PPI) ekran yoğunluğuna sahip Asha 503 için yüksek çözünürlüklü demek zor. Ekranın orta seviye ceplere kıyasla pikselli kaldığını rahatça görebiliyorsunuz. Bu haliyle ekrana bakma deneyimini etkiliyor, ancak 3 inç'lik ekrana alıştıkça bu zafiyetin Asha'ya başka güçler kazandığını fark ediyorsunuz.

Asha 503'ü A'dan Z'ye test ettik!

Telefonun kenarlarına baktığımızda sağ tarafta güç ve ses kontrol düğmeleri, üstte kulaklık girişi ve şarj/veri portu bulunuyor. Altta ise mikrofon var. Telefonun ekranının altında dokunmatik özellikli bir düğme var; bu düğme de geri dönme işlevini üstleniyor.

Asha 503'ün arka kapağı çıkabildiğinden, onu Nokia'nın rengarenk kapaklarından biriyle kişiselleştirmeniz mümkün oluyor. Renk seçenekleri arasında sarı, siyah, yeşil, kırmızı ve mavi var. 503'ü 501'den farklı yapan yönlerinden bir tanesi, her kapağın üzerinde plastik, saydam bir tabakanın bulunması. Bu şekilde telefonu daha dayanıklı hale getirmek amaçlanmış, ancak cihazın köşeleri biraz keskin ve bizce bu katman, telefonu gereksiz biçimde ağırlaştırmış. Bu arada telefonun ekranının da Gorilla Glass ile çizik ve düşmelere karşı korumalı olduğunu söyleyelim.

Tasarımı, özellikleri ve teknik detayları

Tasarımı, özellikleri ve teknik detayları

Asha 503'le beraber 4GB'lık bir microSD kart da geliyor. Ancak microSD slotuna dilerseniz 32GB'lık bir kart takarak dosya ve uygulamalarınız için daha geniş bir alana sahip olabilirsiniz.

Wi-Fi, Bluetooth 3.0 ve "35 gün bekleme süresi" sunan 1.200mAh kapasiteli bir pille geliyor. Anack 3G üzerinde konuşma süresi, 4.5 saatle o kadar da etkileyici değil. Cihazda GPS desteğiyse bulunmuyor.

102.6 x 60.6 x 12.7mm ölçülerindeki Asha 503, 110 gram ağırlında. Cihazın boyu kısa olsa da biraz kalın ama elinizde oldukça rahat bir tutuşu var ve sağlam olduğunu size hissettiriyor. 503'ün tasarımında kırılmasından endişe duyacağınız hiçbir şey yok; aynı Nokia 5110'da olduğu gibi. Bize yüzlerce kere yere düşse bile bozulmayacakmış gibi geldi. Ancak avucunuza oturduğundan onu yere düşürme ihtimaliniz zaten düşük.

Asha 503'ü A'dan Z'ye test ettik!

Ancak küçük ekranın eksikliğinin yerini uzun pil ömrü dolduruyor. Bir akıllı telefondan bekleyebileceğiniz tüm işlevler de Asha 503'te var. Cep, Nokia'nın Asha yazılım platformunun 1.2 sürümüyle çalışıyor. Telefonu kullanırken çok fazla takılma yaşamadık. Sistem oldukça temel bir yapıya sahip, ancak kullanım kolaylığı anlamında bu iyi bir şey.

Asha OS, MeeGo'nun kırpılmış bir sürümü olsa da yıllardır birçok Nokia cihazında kullanılan Symbian OS'a göre daha üst düzey bir işletim sistemi.

Okuyucu Yorumları