Avea 3G, TTNET ADSL'ye karşı

İki internet hizmetini kullanıcı profilleriyle karşılaştırıyoruz. Siz olsanız hangisini seçerdiniz?

ADSL mi 3G mi?

Üç kullanıcı, üç platform ve üç senaryoda TTNET'in ADSL hizmetiyle Avea'nın 3G hizmetini kıyaslıyoruz. Az, orta ve çok internet kullanan kullanıcılar, evde, tatilde ve genel olarak her yerde internete bağlanmak isterse hangi pakete ne kadar öder? Peki ya platform? Cep telefonu üzerinden 3G tarifelerini bilgisayarlar için iki farklı mobil internet tarifesi, ADSL için iki kotalı, bir kotasız üç farklı tarifeyi ve ortalama sabit hat masraflarını sizin için değerlendirdik.

Not: Rakamlar TTNET'in kendi internet sitesinden ve Avea'nın basın açıklamasından alınmıştır. Bu yazıdaki kullanıcılar ve durumlar tamamen hayalidir, ihtimalleri değerlendirmek için yaratılmıştır.

Üç hayali karakterimiz 3G ile internete bağlanırken neler hisseder, ADSL'ye kıyasla ne kadar kar, ne kadar zarar eder bu makalemizde yer alıyor...

Ama öncelikle bir Avea özelliklerine ve fiyatlarına bakalım:

•3G'ye geçen Avea aboneleri mevcut konuşma tarifelerini kullanmaya devam edecekler.
•Görüntülü konuşmanın ücreti bir dakikası 10 Kr/1 Kontör'e olacak.
•30 Temmuz – 31 Ekim tarihleri arasında her yöne 15 dakika ücretsiz görüntülü konuşma imkanı sağlanacak.
•5 TL'den başlayan paketler ile sınırsız TV izleme veya izledikçe ödeme imkanı.
•Seçİzle hizmeti ile Avea aboneleri diledikleri dizi, film, belgesel yada müzik kliplerini 18 SMS / 3.5 TL'den başlayan fiyatlarla anında izleyebilecek ya da cep telefonlarına indirebilecekler.
•Müzikİndir hizmeti kapsamında, 100 binden fazla yerli ve yabancı şarkıyı 2009 sonuna dek ücretsiz olarak ister cep telefonlarına, ister bilgisayarlarına indirebilecekler.
• Video portal hizmeti çerçevesinde ise aboneler, 9080'i görüntülü arayarak menülerden diledikleri servise dakikası sadece 10 Kr/1 Kontör'e ulaşabilecek.
•3 aylık kampanya süresi boyunca internet paketleri mevcut fiyatlardan, ancak daha yüksek kapasite ile sunulacak. Aboneler cepte internet için; 100 MB'lik paketten 8 TL/49 kontör'e, 2GB'lik paketten ise 35 TL/199 kontöre faydalanabilecek.
•Yine bu kampanya süresince bilgisayardan mobil internete erişimde ise 35 TL'ye 1GB yerine 2GB, 55TL'ye ise 4 GB yerine 6GB kapasite sunulacak.
• Avea Türk Telekom grubuna üye olmanın avantajını kullanarak, 3G abonelerine aynı zamanda TTNet Wifi aboneliği de verecek. İlk 3 ay içerisinde 12 ay boyunca Avea Internet Paketi'ne üye olanlar ayrıca USB modem sahibi olacak.

İnternet bağlantısı
•Cep telefonu için 100 MB kotalı bağlantı 8 TL
•2GB Kotalı bağlantı ise 35 TL.
•Bilgisayar bağlantıları içinse 3G internet hızının maliyeti, 2GB 35 TL. 6GB 55 TL.
•Kotasız seçeneği yok.
Avea daha genel ve her ihtiyaca yönelik seçenekler arayanlar için 3 Temel paket geliştirdiğini duyurdu.

-Hoşgeldin Paketi 7 TL
•30 dakika her yöne ücretsiz görüntülü konuşma,
•1 saat ücretsiz Mobilvizyon
•100 MB data
•Seçİzle servisinden 1 içerik

- Standart Paket: 17 TL
•60 dakika her yöne ücretsiz görüntülü konuşma,
•3 saat ücretsiz Mobilvizyon
•250 MB data
•Seçİzle servisinden 2 içerik

-Süper Paket: 27 TL
•150 dakika her yöne ücretsiz görüntülü konuşma
•5 saat ücretsiz Mobilvizyon
•500 MB data
•Seçİzle servisinden 3 içerik

CHIP Online notu: 3G hakkında bilmek istediğiniz her şey sizler için hazırladığımız özel dosyada sizleri bekliyor!

Hangi 3G telefonu tercih etmeli? İşte şu anda en çok ilgi gören 3G telefonlar...

İnterneti mesajlaşma için kullananlar...

İnterneti mesajlaşma için kullananlar...
Cep telefonu ağırlıklı yaşayanlar için 3G ideal

Mehmet interneti sadece e-postalarını kontrol etmek, haberlere bakmak ve sosyal ağlara bağlanmak için kullanan ve internette uzun süre geçirmeyen bir kullanıcı. Çalıştığı için akşamları yorgun oluyor ve bilgisayarla çok fazla arası yok. Ev telefonunu da hiç kullanmıyor, internete bağlanabilmek için boşu boşuna sabit hatta ücret ödüyor.

Kotalı ADSL kullanıcısı ve pek bir dosya indirmediği için de aylık 4GB kotayı aşmıyor. Aylık 8Mbps hızda ADSL bağlantısı için en ucuz tarife olan 29 TL'yi ödüyor. Sabit telefon hattında hesaplı hat kullanıyor ve aylık 9.33 TL sabit ücret ödüyor. Yukarı yuvarlayıp 10 TL dersek aylık 39 lira ödemiş oluyor. ADSL kurulumunda da 26.81 lira, yine yukarı yuvarlarsak 27 lira ödemişti.

Mehmet paraya kıyıp güzel bir 3G telefon alıyor ve artık internete cep telefonundan bağlanıyor. Avea 3G Hoşgeldin paketini alıyor, kurulum ücreti ve sabit hat ücreti ödemiyor. Ayda 7 liraya 30 dakika her yöne ücretsiz görüntülü konuşabiliyor. 1 saat ücretsiz Mobilvizyon ile televizyon izleyebiliyor. Seçİzle servisinden bir kez izleme hakkı var. Cep telefonundan postalarına bakıyor ve sosyal ağlara giriyor, haberleri takip ediyor. Başka bir kullanıcının kolayca aşacağı 100 MB veri limitini aşmıyor ve 2Mbps internet hızından memnun.

Evde, işe gidip gelirken, izne çıkıp tatile gittiğinde internete bağlantı sorunu yaşamıyor. Alışkanlıklarını sürdürüyor ve alışkanlıkları kesintiye uğramıyor. Aylık 39 lira yerine sadece 7 lira ödüyor. Yani en basit internet paketi, interneti pek sık kullanmayan kullanıcılar için gayet ideal ve ADSL'yi bırakmak bu tür kullanıcılar için çok karlı.

Cepte mi iyi dizüstünde mi?

Cepte mi iyi dizüstünde mi?
Netbooklar küçük, kolay taşınıyor ve bataryaları uzun dayanıyor

Diyelim ki Mehmet cep telefonu yerine bir netbook satın aldı. Şimdi 2GB bağlantı için ayda en ucuz tarife olan 35 TL'yi ödeyecek. Tabii ki bu kampanyadan yararlandığı için böyle olacak. Eğer Mehmet 3 aylık kampanya süresini kaçırsaydı aynı parayı sadece 1GB için ödemek zorunda kalacaktı.

Mehmet ADSL'ye oranla 4 TL kara geçecek ancak kotası da ADSL'ye kıyasla 4GB'dan 2GB'a düşecek... Hızı da 8Mbps'den 2Mbps'ye inecek. Ancak hala Müzikİndir hizmetinden 2009 sonuna kadar ücretsiz faydalanabilecek. Cep telefonunda 3G'ye kıyasla 28 TL daha fazla ödüyor olacak ancak kotası da 100 MB'dan 2GB'a çıkmış olacak, yaklaşık 20 katına.

Hem cepten, hem dizüstünden mobil internete bağlanmak isterse 7+35=42 TL ödeyecek. ADSL'den 3 TL fazla ödemesine karşın tamamen mobil ve esnek olacak.

Mehmet her halükarda karda olan bir kullanıcı, çünkü sabit ücretten kurtuldu. Ayrıca ister evde, ister sokakta, ister yaz tatilinde olsun istediği her yerde 3G internete en ucuz şekilde bağlanabiliyor artık.

Ortalama kullanıcılar...

Ortalama kullanıcılar...
Cep telefonu üzerinden internet çekici olsa da kota büyük sorun

Ahmet evli ve çalışıyor, bilgisayara ve internete de meraklı. Ahmet aylık 8Mbps'ye kadar hızla aylık 49 lira bağlantı ücreti ödüyor. Sabit hat olarak Standart hat kullanıyor ve aylık 14.83 TL, yuvarlarsak 15 TL ücret ödüyor. O da Mehmet gibi 27 lira kurulum ücreti ödemiş. Böylece toplam aylık 64 TL internet bağlantısı ücreti ödüyor ama ev telefonunu da arada kullandığı için sabit ücret çöpe gitmiş değil.

Ahmet kotayı pek aşmıyor genel olarak ADSL'den memnun. Ancak iş yazlığa gitme vakti gelince değişiyor. Yazlığa ADSL çektirtmek için yazlık hatta yıllık 108.43 yani 109 lira ödemek zorunda. Üzerine her ay 49 lira bağlantı ücreti ödeyecek, evdeki bağlantıya boşuna para vermemek için bağlantısını dondurtması gerekecek. Dahası yazlığa ADSL bağlattığında interneti sadece evinde olacak, sahile gittiğinde internet olmayacak. Veya bir çay bahçesinde oturup dizüstünde internete bağlanmak için kablosuz bağlantısı olan bir çay bahçesi aramak zorunda kalacak.

Ahmet cep telefonuna Standart paket alıyor ve 17 liraya 60 dk ücretsiz görüntülü konuşabiliyor. 3 saat ücretsiz Mobilvizyon'dan faydalanıyor, Seçİzle'den iki içerik izleyebiliyor. Kota ise 250 MB, cep telefonundan haberlere bakmasına, postaları kontrol etmesine ve sosyal ağlara girmesine yetiyor. Ancak Facebook'ta paylaşılan videolara kotayı bitirme korkusuyla tıklayamıyor. 3G'li cep basit ihtiyaçlarını karşılasa da Ahmet, Mehmet'e oranla daha sıkı bir internet kullanıcısı.

Peki yazlıkta ne yapacak?

Peki yazlıkta ne yapacak?
Tatil afişlerdekine benzemez, yazlığa ADSL bağlatmak için uğraşmak var...

Ahmet yazlığa ADSL bağlatmayı hem pahalı buluyor, hem de bununla uğraşarak tatilini mahvetmek istemiyor. Gidip dizüstü bilgisayarı için 6GB kotalı 55 liralık mobil 3G internet bağlantısı alıyor. Artık hiçbir şeyi dert etmesine gerek yok, 6GB pek çok ADSL kullanıcısının standart kotası ve Ahmet'in sörf keyfine yetiyor. Aylık 55 lira veriyor ama ne kurulum masrafı var, ne sabit hat masrafı, ayrıca hiç uğraşmasına gerek kalmadı. Tatile çıkmadan evdeki ADSL'yi de iptal ettiriyor.

Elbette Ahmet'in evde bilgisayar kullanan bir oğlu olsaydı evdeki hattı iptal ettirmesi pek mümkün olmazdı. Ahmet dışarıda 3G bağlantı kullanırken oğlu internetsiz mi kalacaktı? Bu durumda Ahmet çok da masraf etmemek için ya yaz tatili bitince 3G paketini kapatacak ya da aylık internet bağlantısı masrafı artmasına razı olacaktı. Üçüncü bir alternatif de 3G hattını beraberinde gezdirmeyip sadece ev bilgisayarında kullanması olacaktı.

Ahmet hem cepte, hem mobil internet kullanmak isterse ödeyeceği ücret de 17+55=72 TL olacaktı. Ama böylece mobil 3G adaptörünü evdeki bilgisayara ve oğluna bırakarak dışarıda işteyken cep telefonundan internete bağlanabilecekti. ADSL hattına gerek duymayacaktı.

İnterneti sonuna kadar kullananlar...

İnterneti sonuna kadar kullananlar...
İnternet bağımlıları zaten sağlam hatta bazen abartı donanıma sahipler, bu resimde biz de abarttık

Nusret günün önemli bir kısmını, hiç olmazsa akşamlarının büyük kısmını internette geçiren bir kullanıcı. Evinde gerçek sınırsız 8Mbps internet var ve aylık 99 TL bağlantı ücreti ödüyor. Buna karşılık internette yararlandığı içerik de gerçekten sınırsıza yakın. Büyük boyutlarda dosyalar alıp atıyor ve bu bağlantı hızına ihtiyacı var. Kesinlikle kotaları sevmiyor. Aylık sabit ücretle birlikte 109 TL ödüyor. Sabit telefona hiç ihtiyacı yok çünkü Skype gibi VoIP hizmetlerinden yararlanıyor, ücretsiz olanları kullanıyor. Dahası mesajlaşıyor, posta alıp atıyor ve internetin türlü nimetlerinden faydalanıyor.

Nusret 3G'de sınırsız tarife olmadığını görünce tam anlamıyla hayal kırıklığına uğruyor. Yine de bu yeni teknolojiyi denemeden edemiyor. Süper paket alarak ayda 27 TL'ye 150 dakika her yöne ücretsiz görüntülü konuşma sahibi oluyor. 500 MB veri kotası, 5 saat ücretsiz Mobilvizyon ve Seçİzle servisinden 3 içerik hakkı var. Cep telefonundan dosya indirip almıyor ancak ücretsiz MP3 indirme servisinden de yeterince yararlanamıyor. Kota günlük kullanım için gayet yeterli olmasına karşın video gibi büyük medyalarda veya müzik dosyalarında hızla eriyor. Yine de işe yarıyor ve 150 dakika görüntülü konuşma hiç de az değil. Telefonda sabit hatta bu kadar ücretsiz görüşme yapamıyor

İnternet açısından sıkıntılı bir tatil

İnternet açısından sıkıntılı bir tatil
3G çayır çimende internet keyfi sunuyor, modeller ideal Türk piknikçisi olmasa da vaat edilen bu.

Mehmet gibi tatile gitmeye niyetlenen Nusret mobil internet alıyor. 6GB kotalı almak zorunda kalıyor ve verdiği 55 lira hiç hoşuna gitmiyor. Çünkü Nusret aylık 99 liraya sınırsız 8Mbps bağlanabilirken şimdi 2Mbps hızla ve kotayla sınırlandırılmış durumda. Yine de özgür, istediği yerden internete bağlanabilir. Sınırsız bağlantı yerine her yerde bağlantı da güzel. Nusret'i tatmin etmiyor ama yapacak bir şey yok. ADSL'den vazgeçemeyecek ancak kablosuz bağlantı aranıp durmamak için de mecburen pahalı bulduğu bu paketi alacak.

Sınırsız ADSL'ye 109 TL, Süper paket cepte 3G internete 27 TL ve mobil 3G bağlantıya 55 TL vererek toplamda ayda 191 TL harcayacak. Daha doğrusu kısa sürede sınırsız bağlantıyla her yerde bağlanabilmek arasında bir tercih yapması gerekecek. Ve muhtemelen alışkanlıkları dolayısıyla sınırsız ADSL'yi sürdürecek, 3G mobil interneti iptal ettirerek kafelerin kablosuz internetinden, yerel ağlardan faydalanmaya devam edecek. Cep telefonunda ise sadece posta alıp atmak için daha uygun bir tarifeye geçmesi muhtemel. Sonuçta medya açlığını evde sınırsız ADSL ile giderecek.

Her yerde internet mi? Sınırsız internet mi?

Her yerde internet mi? Sınırsız internet mi?
Bütün servis sağlayıcılar henüz fiyatlarını açıklamadı

Sonuçta cep telefonunda 3G veri paketleri veri miktarı olarak ancak metin ağırlıklı internet gezileri ve işleri için yeterliler. Ancak medya ağırlıklı gezginler için ve sınırsız bağlantıya alışanlar için ise oldukça düşük rakamlar. Bu kotalarla kullanıcıların cep telefonlarından internet kullanmaya alışması beklenemez. Ancak internet bağlantısının yanında sunulan avantajlar ve ücretsiz görüntülü konuşma seçenekleri oldukça çekici.

Mobil internet, kablosuz ağ arayıp durmak istemeyenler için 2MBps hız ile gayet iyi bir sürat sunsa da sınırsız bir paket seçeneği olmaması interneti yoğun kullananlar için yetersiz kalıyor. Kotalı kullanıma alışkın kullanıcılar içinse kampanyalı kotalar oldukça ideal ve özellikle yaz aylarında kaçırılmayacak bir fırsat. Çünkü yazlık sabit hat giderleri yüksek ve ADSL açtırmakla uğraşmanız gerekmiyor. Kotalı kullanıcıları sabit telefon hatlarını da kapattırdıklarında fiyat olarak karlı, hız olarak zararlı çıkıyorlar. Yine de 2Mbps'nin iyi bir hız olduğunu belirtmekte fayda var.

Sonuç itibariyle 3G şu anki hali ve fiyatlarıyla kotalı ADSL bağlantısına fiyat-performansta rakip olmayı başarıyor. 3G esnekliğiyle ve özgürlüğüyle ADSL ile kıyas kabul etmiyor. Ancak gerçek kotasız ADSL pahalı olmasına karşın sınırsızlığıyla interneti yoğun veri indirmek için kullananlar için vazgeçilmez oluyor.

Elbette bu kıyaslamayı Avea'nın fiyatlarına ve kotalarına göre yaptık. Diğer servis sağlayıcılar fiyatlarını açıkladığında onlar için de bir değerlendirme yapacağız.

CHIP Online notu: 3G hakkında bilmek istediğiniz her şey sizler için hazırladığımız özel dosyada sizleri bekliyor!

Hangi 3G telefonu tercih etmeli? İşte şu anda en çok ilgi gören 3G telefonlar...

Okuyucu Yorumları