SSD'lerin en büyük sorunu artık geride kalmış olabilir

SSD'ler her geçen gün daha güvenilir hale geliyor ve artık bunu kanıtlayacak verilere de sahibiz.

SSD'lerin geleceği artık daha parlak görünüyor

Bulut depolama şirketi Backblaze, SSD güvenilirliğini inceleyen son araştırmasının sonuçlarını açıkladı ve bu sonuçlar, birçok kullanıcı için oldukça iyi gözüküyor.

Şirket, müşterilerin verilerini depolamak için halen büyük kapasiteli HDD'ler kullanıyor ancak, 2018'in sonundan beri daha yüksek hızlarla ilişkili SSD'leri önyükleme sürücüleri olarak kullanıyor. Bu sayede gerçek hayatta ne kadar iyi performans gösterdikleri konusunda birkaç yıllık veriye sahip olması da mümkün hale geliyor.

31 Aralık 2022 itibariyle, Backblaze'in kayıtlarında 13 farklı modele yayılmış 2.906 SSD bulunuyordu ve bunların çoğu tüketici sınıfı olarak kabul ediliyor. Yani, bu depolama cihazları rahatlıkla evlerdeki PC'lerde de karşınıza çıkabilir.

Backblaze, testlerin bir parçası olarak Crucial, Dell, Micron, Seagate ve WDC şirketlerin 240 GB ile 2.000 GB arasında değişen SSD'lerini karşılaştırıyor. Ancak verilerin çoğunluğunun, SSD'lerinin neredeyse üçte ikisini (%63) veya toplam kapasite olarak yarısından fazlasını (%56) oluşturan Seagate disklerine odaklandığını belirtmekte fayda var.

Yapılan çalışmada, her sürücüye, tam bir kullanım yılı boyunca arıza olasılığını temsil eden bir Yıllık Arıza Oranı (AFR) yüzdesi verildi. Sayılar, Backblaze'in şu anda kullandığı SSD grubunun ortalama AFR'sinin %0,98 olduğunu ve toplam 934.441 gün boyunca toplam 25 sürücü arızası kaydettiğini gösteriyor.

Yine de Backblaze'in bu sayılara temkinli yaklaştığı raporunda açıkça görülüyor. 13 sürücü tipinden yedisinde herhangi bir arıza olmamasına rağmen, bunlardan altısı 10.000 günden daha az süredir çalışıyordu ve şirket, bunun güvenilir bir tahmin yapmak için yeterli veri sağlamadığını söylüyor.

Yine de bu sayı, 2021 yılındaki %1,05 AFR oranına göre daha düşük.

Ayrıca, SSD'ler daha sıcak yaz aylarında ortalama olarak daha fazla ısındığı için, uygun bakım ve dikkat ihtiyacını vurgulayarak, araştırmadan sıcaklıkla ilgili bazı bilgiler elde etmek de mümkün olabilir.