Yapay zekada yeni dönem başlıyor: 7 büyük yapay zeka şirketi, Beyaz Saray'da bir araya geliyor

Yapay zeka konusundaki endişeleri gidermek isteyen ABD başkanı Joe Biden, Google vw Microsoft da dahil olmak üzere 7 büyük yapay zeka şirketini Beyaz Saray'da bir araya getiriyor.

Beyaz Saray, 7 büyük yapay zeka şirketini bir araya getiriyor

Beyaz Saray, kullanıcıları korumak için bir dizi gönüllü taahhütte bulunmaları için en büyük yedi yapay zeka şirketini bir araya getiriyor.

Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft ve OpenAI’den oluşan şirketler, Beyaz Saray’dan gelen ve yapay zekanın yarattığı risklerin çoğunu görüşmek için bir dizi talebi yanıtlamayı kabul ettiler. Verilmesi istenilen taahhütler, siber güvenlik yatırımlarını, ayrımcılık araştırmasını ve içerik yapay zeka tarafından oluşturulduğunda kullanıcıları bilgilendiren yeni bir filigran sistemini içeriyor.

Şirketler bu anlaşmalara gönüllü olarak katıldıkları için taahhütlerini yerine getirmezlerse şimdilik herhangi bir yaptırımla karşılaşmayacaklar. Bu taahhütlerin birçoğunun hemen yürürlüğe girmesi beklenmiyor, ancak şirketlerin bunları en erken fırsatta uygulamaya koyması talep ediliyor.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, Perşembe günü gazetecilerle yaptığı görüşmede, Biden yönetiminin şu anda yapay zekanın oluşturduğu bazı riskleri ele almak için bir takım kanunlar üzerinde çalıştığını söyledi.

Biden yönetimi, son birkaç ay içerisinde yapay zekayı tartışmak için teknoloji yöneticileri, işçi ve sivil haklar liderleriyle bir araya geldi. Mayıs ayında Beyaz Saray, yedi yeni Ulusal Yapay Zeka Araştırma (NAIR) Enstitüsü kurmak için Ulusal Bilim Vakfı’na verilen 140 milyon dolar da dahil olmak üzere, yapay zeka teknolojisi geliştiren şirketler için daha fazla fon ve politika rehberliği duyurdu. Google, Microsoft, Nvidia, OpenAI ve diğer şirketler de dil modellerinin bu yılki Def Con’da halka açık bir şekilde değerlendirilmesine izin vermeyi kabul etti.

Yapılan duyuru, Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer’in Kongre için yenilikleri engellemeden teknolojiyi düzenleme planını başlatmasından yaklaşık bir ay sonra geldi. SAFE (Güvenlik, Hesap Verebilirlik, Temel prensipler, Açıklama) Çerçevesi adlı plan, belirli politika talepleri sunmuyor ancak yasa yapıcıları, yapay zekanın ulusal güvenliğe zarar verme, iş kaybına neden olma ve yanlış bilgi yaratma potansiyeline yönelik kurallar oluşturmak üzere birlikte çalışmaya çağırıyor.

Ayrıca, Schumer’in planı senatörler için teknoloji hakkında bir dizi bilgilendirme de içeriyor. Üçüncü bilgilendirme oturumu önümüzdeki hafta gerçekleşecek. İlk iki toplantı teknolojiyi açıkladı ve ulusal güvenlik için risklerini sundu.

Schumer’in duyurusundan bu yana, her iki taraftaki milletvekilleri teknolojiyi düzenlemek için yasalar sundular. Savunma Bakanlığı’nın üretici yapay zekayı nasıl kullanabileceğini sınırlayan bazı yeni kurallar, bu yıl zorunlu olarak geçmesi gereken Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’na girdi. CNN’in bildirdiğine göre senatörlerin tedbiri onaylamak için önümüzdeki hafta oy kullanması bekleniyor.

Yedi şirketin tamamından temsilcilerin, bu taahhütlerin fiziksel olarak imzalanması için bugün Beyaz Saray’da düzenlenecek bir zirvede bir araya gelmesi bekleniyor.