Bilim İnsanları Göz Yaptı; Renk Sorusunu Çözdü!

"Renkleri nasıl görüyoruz" sorusunun cevabını merak eden bilim insanları, kök hücreler yardımıyla ilginç bir keşif yaptılar.

Göz yaptılar; renkleri çözdüler

"Renkleri hangi nedenle gördüğümüzü" merak eden John Hopkins Üniversitesi araştırmacıları, kök hücreleri kullanarak göze ait parçaları tekrar oluşturdular.

Cam tüp içerisinde az sayıda kök hücreyle yapılan ve zamanla organ sistemine benzer bir şekilde gelişen şeylere organoid deniyor. Üniversitenin araştırmada kullandığı göz organoid'i mini bir retina oluşturmakta kullanıldı.

Takım önce retina organoid'lerinin gerçek insan retinası gibi davrandığını doğruladı ve ardından nasıl geliştiklerini izledi. Buna göre ilk önce maviyi algılayan hücreler, daha sonra kırmızı ve yeşili algılayanlar gelişti. Araştırma, tiroid hormonu olmaksızın sadece mavi hücrelerin geliştiğini, tiroid hormonu olduğunda ise neredeyse tüm koni hücrelerinin yeşil ve kırmızı algılayan hücrelere dönüştüğünü fark etti.

Böylece az tiroid hormonu alan erken doğan bebeklerin neden göz bozukluğu geliştirebildiğinin nedeni açıklanmış oldu. Bu hormona uzun süre maruz kalınmaması, kırmızı-yeşil algılayıcıların gelişmesini engelliyor. Araştırmacılar, bu mini ölçekli organoid renk körlüğüyle gelecekte belirli hücreleri üretmeyi ve renk körlüğüne yardımcı olmayı umuyorlar.

Okuyucu Yorumları