Bilim insanlarından bir şaşırtan iddia daha: Mars'tan önce Venüs'e gitmeliyiz

Bazı bilim insanları, Mars'tan önce Venüs'e gitmenin çok daha doğru olacağını savunuyor. Peki neden böyle bir iddiaları var?

Şaşırtan iddia: Mars'tan önce Venüs'e gitmeliyiz

Kurşunu eritecek kadar sıcak yüzeyi, ezici atmosferik basıncı ve sülfürik asit bulutları ile komşu gezegen Venüs, insan keşif seferleri için en cazip yer gibi görünmeyebilir. Ancak bir grup uzman, başka bir gezegene yapılacak mürettebatlı bir görev için ilk hedefin Mars yerine diğer en yakın komşumuz olması gerektiğini savunuyor.

Tabii ki böyle bir çalışmanın kayda değer dezavantajları bulunuyor. Yüzeyde yürüyerek hayatta kalmanın imkansız olacağından dolayı, astronotların bir uçuş görevinde uzay gemilerinin güvenliğinden gezegene bakmak zorunda kalacaklardır.

Ancak Venüs, Mars'a potansiyel olarak üç yıllık bir gidiş-dönüş ile karşılaştırıldığında, bir yıl içinde geri dönülebilecek bir görevi mümkün kılan bir şekilde çok daha yakınımızda yer alıyor. Geçtiğimiz hafta Paris'teki Uluslararası Astronomi Kongresi'nde (IAC) sunulan bir rapora göre, bir uçuş, bilimsel olarak değerli olacaktır ve Mars'ı ziyaret etmenin öncüsü olarak uzun bir derin uzay görevinin çok önemli bir deneyimini sağlayabilir.

Johns Hopkins Üniversitesi uygulamalı fizik laboratuvarından ve Venüs uçuşunun savunucularından Dr. Noam Izenberg, “Venüs, çok zorlu bir yüzey ortamına sahip olduğu için kötü bir üne sahip” dedi ve devam etti: “Mevcut NASA paradigması, Ay’dan Mars'a doğru. Venüs'ü bu yolda ek bir hedef olarak göstermeye çalışıyoruz.

Izenberg, NASA'nın 2030'ların sonunda başarmayı umduğu mürettebatlı Mars inişine bir Venüs uçuşunun dahil edilmesi için pratik argümanlar olduğunu belirtiyor. Gezegen "yanlış" yönde olmasına rağmen, sapan olarak da bilinen hareket ile Venüs'ün etrafından dönmek, kızıl gezegene ulaşmak için gereken seyahat süresini ve yakıtı azaltabilir. Bu, Venüs'e mürettebatlı bir uçuş yolculuğunu NASA'nın nihai hedefine giden doğal bir basamak haline getirecektir.

Izenberg ayrıca “Kendinizi tam bir Mars görevine adamadan, insanların derin uzayda nasıl çalıştığını öğreneceksiniz” diyor ve devam ediyor: "Ve bu sadece hiçbir yerin ortasına gitmek değil - ilk kez başka bir gezegeni ziyaret ediyor olacağınız için bir prestije sahip olacaktır."

Ancak herkes bu konsepte ikna olmuş değil. UCL'nin Mullard uzay bilimi laboratuvarında bir uzay bilimcisi olan Prof. Andrew Coates, "Gerçekten gitmek için güzel bir yer değil. Cehennem gibi bir ortam ve bir insan görevi için termal zorluklar oldukça önemli olacaktır" diyor. Coates ayrıca, Venüs'ün haklı olarak bilimsel keşiflerin odak noktası olduğunu, ancak bir insan geçişinin bize çok fazla bir şey katmayacağını söylüyor.