Adli patolog açıkladı: Bu 3 ölüm nedeni, aslında kolayca engellenebilir

Bir adli patolog, kendisini en çok üzen ve aslında biraz dikkatle önlenebilecek 3 ölüm şeklini açıkladı.

3 önlenebilir ölüm şekli

Kısa bir süre önce viral olan bir TikTok videosunda bir adli patalog (ölümlerin nedenini ve şeklini belirleme uzmanı), en önlenebilir gördüğü ölümleri açıkladı.

Uzun ve kapsamlı bir adli tıp kariyerine sahip olan Dr. Judy Melinek, Yeni Zelanda'da çalışan bir adli patolog. Aynı zamanda bir mediko-hukuk danışmanlığı şirketinin (PathologyExpert, Inc.) CEO'su ve bir anı kitabının (Working Stiff: 2 Years, 262 Bodies, and the Making of a Medical Examiner) ortak yazarı. Ayrıca bir adli tıp dedektifi serisinin de ortak yazarı.

Videoda, insanların yaptığı ve ölümle sonuçlanabilecek üç hatayı listeliyor ve bu ölümlerin önlenebilir olması nedeniyle bir adli patolog olarak duyduğu hayal kırıklığını ve üzüntüyü belirtiyor. Bu bilgiyi paylaşarak önlenebilir vakaların gelecekte potansiyel olarak durdurabileceğini umuyor.

Önlenebilir ölümler

Belirttiği önlenebilir ölümlerin ilki, insanların ayakkabı bağlarını bağlamaması veya dengesiz ayakkabılar giymesinden kaynaklanıyor. Bu ihmal, basit bir tökezleme sonucu kafa yaralanmasına neden olarak can kaybına neden olabilir ve özellikle alkol tüketmiş kişilerde oldukça sık görülen bir ölüm nedeni olarak biliniyor.

İkinci uyarısında ise, yıldırım çarpması ihtimalinden dolayı, bir fırtına varsa insanlar dışarıdaki yüksek veya açık bir alana çıkmaktan kaçınmaları gerektiğini belirtiyor. Fırtına sırasında dışarıda olan kişilerin de, yıldırımın potansiyel olarak çarpabileceği alandaki en yüksek nesneden kaçınmak için önlemler almaları gerektiğini vurguluyor.

Üçüncü sırada da boğma/boğulma türü “oyunlar” yer alıyor. Bazı insanların cinsel hazzı arttırmak için bu yöntemi denemek istediklerini belirten Melinek, bu sırada yaşanacak bilinç kaybının aşırı tehlikeli olduğunu vurguluyor. Yanınızdaki kişinin bilinçsiz olup olmadığını anlamak zor olabilir ve bilinç kaybı durumlarında hayat kurtaracak kimse olmayacaktır.