Bu sisteme akıl sır ermiyor!

Çin hükümetinin nette her şeyi sansürlediğini mi sanıyorsunuz? Sistem tam olarak böyle çalışmıyor!

Bu sisteme akıl sır ermiyor!

Çin 384 milyon internet kullanıcısıyla internetteki en büyük pazarlardan biri. Fakat bu pazar hükümetin sansür politikası yüzünden kısıtlanmış durumda. Ancak hükümetin uyguladığı sansür politikası tam da düşünüldüğü gibi değil.

Çin hükümeti sanıldığı gibi her yere sansür uygulamıyor. İnternet kullanıcıları yasal olmayan dosya paylaşım sitelerine, online chat odalarına, oyun ve dedikodu sitelerine girebiliyor. Hükümetin asıl üzerinde durduğu konu bilgi paylaşım siteleri.

Facebook, Twitter, Youtube gibi bilgi paylaşımının ve denetiminin zor olduğu siteler hükümet tarafından yasaklanmış durumda.

Hassas noktalar: Din, politika ve tarih

Hassas noktalar: Din, politika ve tarih
Hükümet din, politika ve tarih konusunda göz açtırmıyor

Çin'de sansürü ilk hissedenler medya ve internet sitesi editörleri. Bu editörler zaten hükümetin hassas olduğu konuları biliyorlar. Hükümet özellikle tarih, din ve politika konusunda çok hassas. Hükümet haberleri yayından kaldırabiliyor, yoruma kapatabiliyor ya da bazı konularda sadece resmi kaynağın kullanılmasını istiyor.

Ayrıca hükümete bağlı olarak çalışan bir grup, internet sitelerini gezerek haberlerin altına hükümeti öven yorumlar ekliyor. Bu kişiler yaptıkları yorum başına hükümetten maaş alıyor.

Blogların ise bu konuda yapabildiği tek şey ellerini çabuk tutmak. Hükümetin sansür politikasıyla yarışa giren bloglar, postlarını sansürden hızlı hale getirmeye çalışıyor.

Okuyucu Yorumları