Bu ülkede yaşayan herkesin soyadı, 2531 yılında aynı olacak

Japon kardeşlerimize kötü bir haberimiz var: Bir bilgisayar simülasyonu, Japonların isim ve soy isim seçimlerini inceleyerek ilginç bir sonuca vardı.

Bu ülkede yaşayan herkesin soyadı, 2531 yılında aynı olacak

Japonya'da bir profesörün yayınladığı istatistik çalışması ve ona dayanan bir simülasyon, 2531 yılına kadar Japonya'da herkesin Sato soyadına sahip olacağını iddia ediyor.

Elbette Sato soyadında yanlış bir şey yok. Halen nüfusun %1,5'inden fazlası gururla bu soyadı taşıyor. Sato, Suzuki'nin biraz önünde, Japonya'nın en popüler soyadı konumunda. Ancak, Japonya'nın nüfusu göz önüne alındığında nispeten az sayıda soyadı var. İlk on popüler Japon soyadı, nüfusun %10'unu kapsıyor.

Tohoku Üniversitesi Yaşlı Ekonomisi ve Toplumu Araştırma Merkezi'nden Profesör Hiroshi Yoshida, internet üzerinden toplanan hükümet istatistikleri ve telefon rehberlerinden elde ettiği verileri kullanarak, Sato soyadının 2022 ile 2023 yılları arasında 1,0083 kat arttığını tespit etti. Tabii ki bu artış, insanların kafasına göre olmuyor. Evlilikler ve doğumlar yoluyla soyadları yayılıyor.

Bu soyadın tüm nüfusa yayılmasının ne kadar süreceğini hesaplamak için sabit bir büyüme oranı tahmin edildi. Ayrıca ülke nüfusunun büyümesiyle ilgili tahminleri de hesaba katıldı.

Hepimiz kocaman mutlu bir aileyiz

Yoshida, 2446 yılına kadar nüfusun yarısından fazlasının Sato soyadına sahip olacağını, 2531 yılına kadar ise herkesin bu soyadı taşıyacağını söylüyor.

Ancak panik yapmaya gerek yok, bu çalışma aslında Japonya'da evli çiftlerin aynı soyadı taşımasını zorunlu kılan Japonya Medeni Kanunu'nda değişiklik yapılmasını teşvik etmek için tasarlandı. Kanun değişirse herkesin aynı soyadını taşıma zorunluluğu da kalmıyor. Yine de simülasyon doğruysa, 2531 yılında tüm Japonya, soyadları farklı olsa da, bugün soyadı Sato olan dedelerin torunlarından ve onlarla evlenen/onlardan doğan Japonlardan oluşan kocaman bir Sato ailesi olabilir.