Çarpıcı: "Sıfırdan Windows yapsak?"

İşte Microsoft çalışanından ilginç bir fikir! Peki ama nereden çıktı bu sıfırdan Windows yapma fikri

"Sıfırdan Windows yapalım!"

Tam da Microsoft'un Windows 7 ile inanılmaz bir başarı yakaladığı, yeniden yükseldiği günlerde, bir çalışan ortaya çarpıcı bir fikir attı: "Sıfırdan işletim sistemi yapalım!"

Microsoft'ta çalışan Dave Robert, Windows'un kalbi olan kernel çekirdeğinin mimarlarından birisi. En başından söyleyelim, bu çarpıcı fikrine diğer çalışanlar tamamen karşı.

Peki durduk yerde neden sıfırdan bir işletim sistemi yapmak istiyor? Sebebi çok basit, bugün üzerinde uğraştıkları paralel programlama işlerini ortadan kaldırmak için. Yeni nesil çok çekirdekli işlemcilerin, işletim sisteminde kullanım yöntemini ve kernel'i tamamen değiştirmek istiyor.

Windows'un mimari temelleri

Windows'un mimari temelleri
Windows 7 çok çekirdekli işlemcileri kullanmada başarılı

Aslına bakılırsa Windows 7, çok çekirdekli işlemcileri ve donanım gücünü kullanmakta büyük bir atılım gerçekleştiriyor.

Ancak Dave Robert'ın yaklaşımı, işletim sisteminin işlemci gücünün kullanımını ayarlaması yerine, her programa direkt bir fiziksel çekirdek ve belleği ayırması yönünde.

Günümüzde işlemcilerin çekirdek sayısında inanılmaz bir artış var ancak programcılar paralel işlem yaptırmakta usta değil. Çok çekirdeğin gücünden usta işi programlar yararlanabiliyor.

Robert'ın rahatsız olduğu nokta bütün bilgisayar kullanıcılarıyla aynı "Tepki süresi"; bu kadar çok çekirdek varken takılma istemiyor, bekleme istemiyor. Aslında Microsoft'un Windows'taki hedefi de bu, ama yöntem konusunda Robert'ın farklı bir düşüncesi var. Paralel işlem işine ayrılacak enerjinin, sıfırdan mimariye ayrılmasının daha verimli olacağını düşünüyor.

Peki pratikte neler olur?

Peki pratikte neler olur?
Microsoft ve Intel, çok çekirdeğin gücünün kullanımı konusunda ortak çalışmalar da yürütüyor

Robert'in düşüncesinin Windows takımı tarafından onaylanmamasının sebebi aslında çok açık. Sıfırdan tasarlanmış bir işletim sistemi ne Windows ,ne de Unix kökenli olacak; böyle bir işletim sistemi 2010 sonrası doğumlu ve sıfırdan başlayan bir işletim sistemi olacak; daha doğrusu onay olmadığı için olmayacak.

Fikir çok iyi olsa da Microsoft'un paralel program rafine etme sürecinde büyük ilerleme kaydetmesi, Intel gibi donanım üreticileriyle yakından çalışması da işlerin nasıl ilerleyeceği konusunda büyük rol oynuyor.

Teoride oldukça iyi görünen bu fikrin, pratikte nasıl sonuçlar doğuracağı belirsiz. Sonuçta Microsoft çalışanı ile şirketin hedefi aynı: Takılmadan çalışan, bunun için donanım kaynaklarını maksimum verimle kullanan, kullanıcının hayatını kolaylaştıran güçlü işletim sistemleri

CHIP Online'ın yorumu:
Detaylar arasında fiziksel çekirdeğin kontrolünün atandığı uygulamanın kendi kaynak yönetimini yapması var. Ancak pratikte her programın kaynak yönetiminin, Windows'un yaptığından daha iyi olacağının bir garantisi yok.

Okuyucu Yorumları