Cep telefonunda hijyeni unutmayın: "Günde iki kez dezenfekte edin"

Türkiye ve dünya Corona Virüsü konuşuyor. Peki, cep telefonları virüsler açısından ne kadar güvenli? Virüslere karşı cep telefonlarımızı nasıl hijyenik tutabiliriz?

'Telefonu günde 2 kez temizleyin'

Uzmanlar Corona Virüse karşı elleri yıkamanın çok önemli olduğu konusunda hemfikir. Peki ya gün içinde sıklıkla elimizde olan cep telefonları? Cep telefonlarında da hijyen konusunu ihmal etmemek gerekiyor.

CEP TELEFONUNDAN VİRÜS BULAŞIR MI?

Uzmanlara göre sürekli elle temas edilen cep telefonları temizlenmediği takdirde hastalıklara davetiye çıkarıyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Meral Sönmezoğlu, sürekli elde tutulan cep telefonlarının eldeki bakterileri topladığına dikkat çekerek "Telefon üzerinde üreyen bakteriler ağza, buruna giriyor o bölgelerde enfeksiyona neden olabiliyor" diyor.

CEP TELEFONLARI, KLOZET KAPAKLARI GİBİ...

Dr. Sönmezoğlu, cep telefonlarının mikroorganizmaların tutunarak üreyebildikleri iyi bir yüzey olduğunu belirterek "Cep telefonları tıpkı klozet kapakları, kapı kolları gibi mikroorganizma yuvalarıdır. Günlük hayatımızda elimizi dokundurduğumuz pek çok yerden aldığımız mikroorganizmalar ellerimiz aracılığıyla cep telefonlarına geçiyor. Cep telefonları da belirli bir ısı yayıp, sıcak oldukları için mikroorganizmaların rahatça üremelerine olanak verir. Bunlar da özellikle mukoza olan, hassas yerlerde enfeksiyon yayılmasına neden oluyor. Diğer bir deyişle cep telefonları mikropları ağza buruna iten iyi bir yüzeydir. Özellikle açık bir yara veya sivilce varsa orayı enfekte eder." diye konuştu.

Sönmezoğlu, "Kişiye özel cep telefonlarının başkası tarafından kullanılması durumunda hemen dezenfekte edilmesi gerekiyor. Hiç kimsenin eli steril değildir. Sadece kişinin kendisinin kullandığı telefon ise yine sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez dezenfekte edilmelidir. Bu dezenfekte işlemi için aşındırıcı etkisi olmayan ıslak mendiller kullanılabilir. Ayrıca cep telefonlarına özel dezenfektan mendiller de kullanılabilir." dedi.

Okuyucu Yorumları