Cortana'nın başarısızlığı,can yakmaya devam ediyor

Microsoft'un yapay zeka mimarisinin yetersizliği, pek çok kişiyi işinden etti.

Cortana'nın sonu mu geliyor?

Yapay zeka temelli dijital asistanlar, günümüzün teknoloji dünyasında büyük bir role sahip. Amazon Alexa ve Google Assistant gibi dijital asistanlar ciddi başarılar elde etti. Ancak bunların muadili olarak nitelendirebileceğimiz Microsoft Cortana, pek çok açıdan başarısız.

Şimdi ise Cortana'yı geliştiren ekibin lideri Javier Soltero şirketten ayrıldığını resmen açıkladı. Sadece Javier Soltero değil, onun ekibinde çalışan bazı uzmanlar da ne yazık ki işlerinden oldular.

Javier Soltero, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Microsoft'tan ayrılma kararı verdim. Aslında Microsoft ile dört harika yıl geçirdik. 100 milyondan fazla kişinin kullandığı bir mimariyi geliştirmekten gurur duyuyorum. Benimle birlikte çalışan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Microsoft'un benim ve ekibimin başlattığı çalışmayı sürdüreceği ve zirveye taşıyacağına güvenim tam" ifadelerini kullandı. Açıkça konuşmak gerekirse, bu açıklamalar kulağa fazlasıyla resmi ve diplomatik geliyor.

Microsoft ise aynı diplomatik dille cevap veriyor: "Javier'in müthiş fikirlerinden ve stratejik hareketlerinden çok memnunduk. Arkadaşımız umarız, girişimci köklerine sadık kalır. Doğal dil, yapay zeka ve asistanlık uygulamaları konusunda ciddi gelişmeler elde ettik. Cortana gerek geliştiricilere, gerekse kullanıcılara büyük fırsatlar sağladı."

Baş geliştiricisinin iddiasından sonra, Cortana'nın geleceği belirsizlikleşti. Öyle ki Microsoft, Cortana'yı tek bir yapı olarak adlandırmaktan vazgeçti ve onu "Yapay Zeka" bölümünün bir parçası haline getirme kararı aldı. Microsoft öte yandan, yeni bir Cortana uygulamasının Android ve iOS temelli cihazlara geleceğini müjdeledi. Microsoft'un yeni Surface akıllı telefon modelleri, yeni uygulamanın nimetlerinden faydalanabilecek.

Okuyucu Yorumları