Desperados 3 İnceleme

FPS ve TPS türünden sıkılanlara ilaç gibi gelecek. Oynarken aslında bu türü ne kadar özlediğinizi hatırlayacaksınız!

İnceleme: Desperados 3

FPS ve TPS türünde hangi oyun çıksa oynarım. Bu türleri çok seviyorum. Ancak yine de uzun zamandır beklenen Desperados III'ün çıkışının tabire yerindeyse ilaç gibi geldiğini söyleyebilirim. Kendi adıma meğer gerçek zamanlı strateji türünü ne kadar özlemişim. 2000'li yılların başlarında oyun oynamaya başlayanların çok iyi hatırlayacağı Commandos ekolü oyunlardan biri olan Desperados, 2006 yılında piyasaya çıkan ikinci oyunun ardından sessizliğe gömülmüştü. Şimdi, 14 sene sonra üçüncü oyun ile muhteşem grafikler ve müzikler eşliğinde, yepyeni bir hikaye ile geri dönüş yapıyor.

Sanayi devrimine yakın vahşi batı

Sanayi devrimine yakın vahşi batı

Colorado, Louisiana ve Mexico bölgelerinde yine eski dostumuz John Cooper ile izometrik bir dünyada o görevden bu göreve koşuyoruz. Haritalar inanılmaz detaylı bir şekilde tasarlanmış ve hayat dolu. Aldığınız her karar, toplum içinde yaptığınız her hareketin genel oynanışa etkisi oluyor. Bunun için görevler haricinde de yanından geçtiğiniz kişilerin diyaloglarına kulak kabartmak akıllıca bir hareket olabilir. Böylece o bölgede nasıl davranmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. İçine daldığımız macerada bu sefer bize Hector Mendoza, Doc McCoy, Isabelle Moreau ve Kate O'Hara isimli karakterler de eşlik ediyor.

Herkesin yeteneğinden faydalanın

Herkesin yeteneğinden faydalanın

Taktik strateji oyunlarında her karakterin kendine has özellikleri olduğunu artık herkes biliyor. Bu oyunda bazıları daha güçlüyken, bazıları asla yüzemiyor. Bazı karakterler aynı anda iki silah ateşleyebiliyorken, bazıları duvarlara tırmanamıyor bile. Dolayısıyla görevlere özel en doğru karakterleri dikkatli seçmek gerekiyor.
Kullandığınız karakterler gibi düşmanlarınızın da farklı özellikleri bulunuyor. Standart düşmanlar hemen ortadan kaldırılabildikleri gibi, her türlü yere yönlendirebiliyorlar. Bir yerden bir yere gitmek için düşmanların bakış açısını başka yöne çekmek gerektiği için bu durum önemli. Yerinden hareket etmeyen, yani kandırılması zor olan düşmanlar içinse farklı taktikler geliştirmek gerekiyor. Isabelle ile onları ayartmak bir yöntem olabileceği gibi tuzakçı Hektor gibi kocaman cüsseye sahip karakterimizi de kullanabiliyorsunuz. Bazı düşmanlar bizi daha hızlı fark ederken, bazıları daha geç tepki verebiliyorlar.
Düşmanlardan uzakta durmak içinse çalılıklara saklanmak en iyi seçeneklerden biri. Ayrıca oyun içinde yeşil taralı alanlar olarak düşmanların bizi ayaktayken ve çömelmiş haldeyken görebildikleri noktalar da rahatlıkla izlenebiliyor.
Düşmanları alt etmek için kullanılabilecekbirçok farklı silah bulunuyor olsa da her karakter her silahı kullanamıyor. Mermiler içinse belirli noktalardaki sandıklara ulaşmak gerekiyor. Ancak bana sorarsanız işimizi sessizce halletmek çok daha ideal.

Karakterleri aynı anda kullanın

Karakterleri aynı anda kullanın

Oyunun belki de en çok dikkat çeken mekaniği, her şeyi durdurup, tüm karakterlerimize tek tek komut verip akabinde eyleme geçmelerini sağlamak. Bu sayede eş zamanlı olarak birçok hareket yapmak mümkün hale geliyor. Gerçek zamanlı strateji oyununda, bir süreliğine her şeyi durdurup plan yapıyor olabilmek nefes almanıza ve daha detaylı plan yapmanıza yardımcı oluyor.

Kaydetmeyen kaybeder!

Kaydetmeyen kaybeder!

Oyunda dikkat etmeniz gereken en büyük detaylardan biri de kaydetmek. En ufak bir taktiksel hatada ölebilecek olmanız sık kaydetmeyi gerektiriyor ki kaydetmek de oyunun mekaniklerinden biri sayılabilir. Dolayısıyla attığınız her başarılı adımdan sonra oyunu hızlı kaydetmeyi de alışkanlık haline getirmeyi unutmayın.
Desperados III kesinlikle 2000'lerin kafasında taktik strateji severleri kendine çekecektir. Bunun haricinde, vahşi batı dönemini birçok inceliği ile anlatmayı başardığı gibi, farklı karakterler ve oyuna olan etkileri ile de dikkat çekiyor. Mutlaka bir göz atın.

85
XONE/PC/PS4
Mimimi Games/THQ Nordic

Okuyucu Yorumları