Dev şirket daha fazla dayanamadı, iflas başvurusunda bulunduğunu açıkladı

Artan borçlanma maliyetleri ve daha fazla insanın evden çalışmayı tercih etmesi nedeniyle zor durumda kalan WeWork, sonunda iflas başvurusunda bulundu.

Bir dev şirket daha iflas ettiğini açıkladı

Ofis alanı kiralama şirketinin iflas koruması başvurusunda bulunmasıyla WeWork efsanesi yeni bir döneme girdi. Şirketin geçtiğimiz hafta Kısım 11 koruması için başvuruda bulunmasının beklendiği yönündeki raporların ardından, Pazartesi günü New York Menkul Kıymetler Borsası'nda (NYSE) WeWork’un hisseleri durduruldu. The New York Times’ın bildirdiğine göre şirket, iflas başvurusunu çalışmalarının “kapsamlı bir yeniden yapılandırması” olarak tanımladı. Şirket, yayına yaptığı açıklamada “Bugünkü başvurunun bir parçası olarak WeWork, büyük ölçüde faaliyet dışı olan belirli konumların kiralamalarını reddetme seçeneğini talep ediyor ve etkilenen tüm üyelere önceden bildirimde bulunuldu” dedi.

WeWork’un yaşadığı bu sorunlarda, ilk günlerinde çok hızlı büyümeye çalışmak da dahil olmak üzere pek çok farklı faktör rol oynadı. Şirket, geliri artarken son yıllarda maliyetleri düşürmeye çalıştı ve bu çabaların arasında, COVID-19 karantinalarının ardından birkaç ortak çalışma alanını kapatmak da bulunuyordu.

Ancak WeWork, enflasyon ve artan borçlanmanın maliyetleriyle baskı altındaki bir emlak piyasasında çalışmalarını sürdürmeye çalışıyor. Milyonlarca insanın şirketlerinin ofislerine gitmek yerine uzaktan çalışmayı tercih etmesiyle birlikte, salgının hızlandırdığı başka bir değişimle de karşı karşıya kalıyor. WeWork, Ağustos ayındaki en son gelir duyurusunda, operasyonel kalma kabiliyeti konusunda “önemli şüpheleri” olduğunu söyledi.

2019 yılında halka açılma fiyaskosu yaşanmıştı

WeWork ilk olarak 2019’da halka açılma girişiminde bulunmuş, ancak yatırımcıların karlılık ve kurumsal yönetim konusundaki endişelerini dile getirmesinin ardından ilk halka arz planlarını geri çekmek zorunda kalmıştı. S-1 başvurusu, 2019’un ilk yarısında 900 milyon doların üzerinde zarar gösteriyordu ve WeWork’un 47 milyar doların üzerinde kira ödemesi nedeniyle zor durumda olduğu görülüyordu. WeWork, çalışanlara ve şirketlere kısa vadeli olarak kiraladığı ofis alanlarını, sahiplerinden uzun vadeli olarak kiralayarak çalışmalarını gerçekleştiriyor.

Bu fiyasko, Softbank’ın bir zamanlar 47 milyar dolarlık değerlemeye sahip WeWork’e bir yatırım turu yaparak şirketin kontrolünü ele geçirmesine yol açtı. Softbank, kurucu ortağı ve CEO’su Adam Neumann’ı 445 milyon dolar değerinde olduğu belirtilen bir paketi ile işten çıkardı.

İşletme, özel amaçlı bir satın alma şirketiyle birleştikten sonra 2021’de halka açıldı. WeWork hisselerinin fiyatı iki yıl önce 400 doların üzerindeyken, Pazartesi günü fiyatı 1 doların altına düşmüştü.

WeWork iş durumunu stabilize etmek için daha fazla girişimde bulundu. Şirket, Eylül ayında şirket ters hisse bölünmesi işlemini tamamladı. Bunun, NYSE’de listelenmeye devam etmek için gereken 1 dolarlık minimum hisse kapanış fiyatına uymaya devam etmesine yardımcı olmak için yapıldığını belirtildi.

Aynı ayın ilerleyen dönemlerinde, kiralamalarının büyük çoğunluğunu yeniden müzakere etmeye çalışacağı bildirildi. Bu bildirim sırasında şirketin CEO’su David Tolley, şirketin kira yükümlülüklerinin bu yılın ikinci çeyreğindeki işletme gelirinin üçte ikisinden fazlasını oluşturduğuna dikkat çekmişti.

WeWork, bilançosunu iyileştirmek amacıyla, 31 Ekim’de nakit paraya sahip olmasına rağmen bazı faiz ödemelerini durduracağını duyurdu. Şirket daha sonra temerrüt durumundan önce 30 günlük bir ödemesiz süreye girdi.