DirectX 11: Onunla geleceğe oynuyorsunuz

CHIP Online DirectX 11 etrafındaki oyunları, ekran kartlarını ve benchmark'ları bir araya getirdi.

Her yönüyle DirectX 11

DirectX 11 çıktı. Hem Windows 7 hem de Windows Vista bu yeni arabirimi destekliyor; uygun ekran kartları da çoktandır mevcut. Dolayısıyla grafik trenin nereye doğru ilerlediğini gösterme vakti geldi.

Windows 7'nin yayımlanmasıyla birlikte Microsoft, DirectX arayüzünde birçok yenilik yaptı. Yazılım programlama arabiriminin 11. sürümü selefine göre bazı belirleyici yenilikler sunuyor.

CPU'ya yardım geliyor
Ekran kartı pazarındaki en ilgi çekici gelişmelerden biri yine DirectX 11'de gerçekleşiyor. Artık güçlü ekran kartları grafikle alakası olmayan içeriklerin hesaplanmasında da kullanılabilecek. Nvidia bu prensibi CUDA ile çoktan gösterdi. Microsoft, DirectX 11 destekli tüm ekran kartlarında bulunan bu teknolojiye Compute-Shader ismini veriyor güncel DirectX paketine dahil ediyor.

Oyunlarda iyileştirmeler
Bir diğer özelliğin ismi Tessalation (parçalama). Buradaki prensip kaba üçgenimsi cisimlerin daha ufak parçalara ayrılması oluyor. Böylece bilgisayar oyunlarındaki karakterler çok daha çekici gözüküyor ve deri veya kıyafet gibi ince detaylar daha gerçekçi gözüküyor. Multi-Threading (paralel işleme) mantığı ise daha fazla performans ötelemesi sağlıyor: Bu teknik, bir görevin içindeki birden çok çalıştırma parçacığının aynı anda işlenmesi anlamına geliyor. Şimdiye kadar bu teknik CPU'larda kullanılagelmiş olsa da artık Direct3D 11 ile ekran kartları da bundan faydalanabilecek. DirectX 11 hakkında diğer teknik detayları ve temel bilgileri bu makalemizde bulabilirsiniz.

İlerleyen sayfalarda en iyi DirectX 11 ekran kartlarını, yeni DirectX oyunlarını ve güncelleme ile yeni programlama arabiriminin özelliklerini kullanabilen başlıkları tanıtıyoruz.

DirectX 11: Tüm teknik yenilikler mercek altında

Donanım: Bu kartlar DirectX 11 dilinde konuşuyor

Donanım: Bu kartlar DirectX 11 dilinde konuşuyor

Gerçi eski DirectX 10 ekran kartları da yeni arabirimin bazı komutlarını kullanabiliyor; fakat şu an için en yüksek performansı ve kaliteyi sadece AMD'nin yeni nesil ekran kartlarıyla yakalayabiliyorsunuz.

Büyük GPU üreticilerinden henüz sadece biri DirectX 11'e yükseltme yaptı. Nvidia GF 100 Fermi ismindeki yonga üzerinde çalışıyor ve yüksek bir ihtimalle ancak 2010'da yeni ekran kartları çıkarabilecek. AMD'nin farklı seviyelere hitap eden ekran kartları ise çoktandır raflarda yerini aldı. Sizlere, tavsiye edilebilecek en iyi iki temsilcisini tanıtıyoruz.

Donanım: Bu kartlar DirectX 11 dilinde konuşuyorÇok hızlı: HIS Radeon HD 5850
Fiyatı uygun ve şimşek kadar hızlı: HIS Radeon HD 5850 takdiri hak eden oyun performansı, sessiz soğutucusu ve uygun enerji tüketimi ile ön plana çıkmayı başarıyor. Benchmark parkurlarında yüksek performansıyla yarışan ekran kartının sunduğu değerler HD 5870'in sunduğundan yaklaşık yüzde 10 daha düşük. Diğer üst seviye ekran kartlarını ise kolaylıkla geçiyor. Örnek: 3D şöleni Crysis'te HIS ekran kartı 1680 x 1050 piksel çözünürlük, dört kat kenar yumuşatma (4x FSAA) ve 16 kat anizotropik filtrelemede 55 kare/saniye gibi gurur verici bir değer elde etti. Bir diğer artısı ise sessiz olması: HD 5870 3D çalışma modunda rahatlıkla duyulabilirken HD 5850, tamamen farklı bir grafik çiziyor. Windows masaüstünde ortalama 0,7 sone, 3D uygulamalarda 1,1 sone gürültü oranı ile bu performans sınıfında elde edilebilecek en iyi değerlerden birini sunuyor.

Fiyat: Yaklaşık 320 Dolar + KDV

Donanım: Bu kartlar DirectX 11 dilinde konuşuyorÇok ucuz: Gigabyte HD 5770
Eğer 320 Dolar + KDV size çok pahalı geliyorsa Radeon HD 5770'i seçip neredeyse 100 Dolar tasarruf edebilirsiniz. Saf performans göz önüne alındığında HD 5770, AMD'nin önceki serisinde en hızlı ikinci ekran kartı olan HD 4870 ile aynı seviyede oluyor. Crysis'te 1680 x 1050 piksel çözünürlük, 4x FSAA ve 16x anizotropik filtrelemede 36 kare/saniye elde etmek orta seviye bir ekran kartı için çok iyi bir başarı oluyor. Ayrıca bu kart da Windows masaüstünde çok az enerji tüketiyor ve dolayısıyla az ses çıkarıyor. 2D modunda 0,5 sone, 3D oyunlarda 0,7 sone gürültü oranı ile kart, mükemmel bir seviyede. Dolayısıyla kart bu alanda çok iyi bir değer elde ediyor.

Fiyat: 210 Dolar + KDV

Donanım: Bu kartlar DirectX 11 dilinde konuşuyorİlk dayanıklılık testi: DX-11 demoları
DirectX 11 piyasaya çıktığı gibi kartların yetilerini ölçen ilk benchmark'lar ve demolar da yayımlandı. Şu an için çok yaygın olmayan DX-11 oyunlarıyla yetinmek istemeyip satın aldıkları ekran kartının performansını her açıdan değerlendirmek isteyenler yeni bir oyuna para vermeden de bu amaçlarına ulaşabilir.

Örneğin AMD, HD 5800 serisi ekran kartı ve Windows 7 gerektiren iki etkileyici teknoloji demosu yayımladı. Bunun dışında Heaven benchmark'ı da sisteminizin performansını ölçüyor ve ek olarak DirectX 9 ve 10 modu da sunuyor. Böylece görselliği karşılaştırma imkanı buluyorsunuz. İki paketi de aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.

Download:
Mecha Demo ve Ladybug Demo
Heaven Benchmark 1.0

İlk oyunlar: DirectX 11'i kullanan başlıca oyunlar

İlk oyunlar: DirectX 11'i kullanan başlıca oyunlar

Yeni programlama arabirimi çıkmadan önce bazı oyun üreticileri projelerini DirectX 11 için optimize etti. Yakında piyasaya çıkacak olan veya çoktandır temin edilebilen en önemli oyunları tanıtıyoruz.

İlk oyunlar: DirectX 11'i kullanan başlıca oyunlarColin McRae: DiRT2
Codemasters'ın offroad yarış oyunu, DirectX 11'i baz alan ilk projelerden biri. Geliştiriciler oyunda etkileyici tanıtıma çok önem veriyor. Hemen başlangıçtan sonra size ana menüde eşlik eden rock müzik parçaları hoparlörlerinize hayat veriyor ve DiRT 2'nin özellikle direksiyon aksiyonunu temel aldığını üstüne basa basa vurguluyor. Oyunun kendisi de belirgin derecede arcade türüne kaymış durumda; simülasyon oranı tamamen yok olmuş değil fakat hissedilir oranda düşürülmüş. Araçlarınızla farklı bölgelerde yarış yapıyorsunuz: Çöl, tanıdık metropollerin şehir merkezi veya ormanlık alanlar. Ego motoru muhteşem grafikler sunuyor. PC'nizin gücüne göre detay seviyesini o kadar arttırabiliyorsunuz ki oyun, aşırı gerçekçi bir hava verebiliyor. Konsol sahiplerinin oyunu daha erkenden deneme fırsatı olurken geliştiriciler, DirectX 11 efektlerini eklemek için PC sürümüne biraz daha fazla zaman ayırıyor. Son haberlere göre PC sürümü 3 Aralıkta piyasaya sürülecek.

İlk oyunlar: DirectX 11'i kullanan başlıca oyunlarStalker: Call of Pripyat
Stalker seviye atlıyor. Selef sürüm Clear Sky pek ikna edici olmasa da geliştiriciler Call of Pripyat'ta birçok şeyi iyileştiriyor. Örneğin arama görevleri çok daha heyecanlı; çünkü bu sefer rastgele oluşturulmuyorlar, bilakis yazılmış durumdalar. Bu sayede hikaye daha ilginç bir şekilde gelişiyor. Oyunun üzerine kurulu olduğu dünya da yeniden elden geçirildi. Clear Sky'da düşmanlarla apar topar savaşa girilirken halef sürümde etrafı incelemeye de ağırlık veriliyor. Böylece oyun genel anlamda daha gerçekçi bir grafik çiziyor. Yeni Stalker grafiksel açıdan bazı yenilikler sunuyor; fakat çoğu sahnede durum, diğer DirectX 10 oyunlarına göre daha kötü gözüküyor. Oyun, ancak çok hızlı bir bilgisayarın halledebileceği en üst detay seviyesinde görsel yeteneklerini gösteriyor. 1.6 nolu sürümden bu yana X-Ray grafik motoru, Hardware-Tesselation ve Contact-Hardened-Shadows gibi DirectX 11'de bulunan efektleri destekliyor.

İlk oyunlar: DirectX 11'i kullanan başlıca oyunlarAlien vs. Predator
1999'da çıkan orijinal PC oyunundan sonra yayımcı Sega, korku/FPS oyununu devam ettiriyor. Oyun prensibi aynen devam ediyor: Üç farklı bölümde birbirine düşman üç farklı ırkın rolüne bürünüyorsunuz. Bunu yaparken pençeleri ve dişleriyle kendini savunan ve neredeyse her yüksekliğe zıplayabilen bir uzaylıyı canlandırıyorsunuz. Predator (avcı) olarak ise gizlenmeye odaklanıyorsunuz. Özel bir alet ile kendinizi görünmez yapabiliyorsunuz ve düşmanlara arkadan saldırmak için fırsat kolluyorsunuz. Bu kısım, Splinter Cell serisinde oyuncudan beklenen taktiksel sezgi ve gizlilikten daha fazlasını gerektiriyor.

Yama ile DirectX 11'i destekleyen oyunlar

Yama ile DirectX 11'i destekleyen oyunlar

Battleforge
Nyn'in fantezi dünyasında korkunç şeyler oluyor. Bir zamanlar Nyn'i gözetleyen tanrılar artık yok ve dünyanın kaderi artık gök prenslerinin elinde. Ölümlülere yardım etmek için yaratıkları hayata döndürebilir ve mutasyon geçirmiş canavar göçebelerle savaştırabilirsiniz. Battleforge'un ücretsiz sürümünde sekiz harita mevcut. Daha sonradan Battleforge puanları ile yeni haritalar ekleyebiliyorsunuz. 23 Ekimden bu yana oyunun otomatik güncelleştirme arabirimi üzerinden bir yama sunuluyor. DirectX 11 takviyesi sağlayan bu yama ile oyunun performansı belirgin derecede artıyor. Optik açıdan bir değişiklik söz konusu değil.

Download: Battleforge (Ücretsiz)

Yama ile DirectX 11'i destekleyen oyunlarLord of the Rings Online
Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi efsanesi etrafında dönen çevrimiçi RPG oyununun hala birçok hayranı var. Temelde oyun, diğer MMOG'ler gibi oynanıyor: Görünüşünü değiştirebileceğiniz bir karakter oluşturuyorsunuz. Sonrasında kötü adam, avcı, gözetleyici veya ozan gibi farklı sınıflar arasında seçim yapabiliyorsunuz. Bu sınıfların hepsinin farklı oynayış tarzları ve yetenekleri var. Oyunun ilerleyen kısımlarında "Quest" olarak adlandırılan, bilgisayar kontrollü karakterlerin verdiği görevleri yerine getirmeniz gerekiyor.

Üreticinin yaptığı açıklamaya göre önümüzdeki sene içerisinde grafik motoruna DirectX 11 desteği ekleyen bir güncelleme yayımlanacak. Kesin bir tarih belli değil.

Yama ile DirectX 11'i destekleyen oyunlarDungeons and Dragons Online
Bir diğer çevrimiçi RPG oyunu olan Dungeons and Dragons Online da Microsoft'un yeni arabirimini destekleyecek. Oyunun prensibi birkaç noktada World of Warcraft ve Aion gibi diğer MMOG'lerden ayrılıyor. Örneğin oyun Dungeons and Dragons sisteminin temel kurallarını aynen korumaya ve sadece online RPG için gerekli olduğu yerlerde geliştirmeye çalışıyor. Diğer MMOG temsilcileri ile karşılaştırıldığında deneyim puanlarının dağıtımı farklı şekilde gerçekleşiyor. Örneğin oyuncu ve grubunun puan kazanmak için görevi sonuna kadar bitirmesi gerekiyor.

Geliştirici firma Turbine, oyunun grafik motorunu DirectX 11 özellikleriyle güzelleştirmek istiyor. 2010'un ilk çeyreğinde gerekli yamanın yayımlanması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları