Donanım satışlarında büyük bir düşüş fırtınası kapıya dayandı

Donanım satışları, büyük bir düşüş fırtınasına hazırlanıyor.

Büyük düşüşe hazırlanın

Analiz şirketi Gartner, satışları etkileyen birden fazla sorunun bir araya gelmesiyle PC, tablet ve akıllı telefon sevkiyatlarının bu yıl sırasıyla %9,5, %9 ve %7,1 oranında düşeceğini tahmin ediyor. Çin ve Doğu Avrupa'da ise bu düşüşün çift haneli sayılarda olacağını söylüyor.

Gartner'ın bu kadar karamsar sayılar öngörmesinin nedenleri arasında enflasyon, Ukrayna'daki savaş ve arz kıtlığı bulunuyor. Gartner'ın kıdemli direktör analisti Ranjit Atwal yaptığı açıklamada “muhteşem bir jeopolitik kargaşa fırtınası, yüksek enflasyon, kur dalgalanmaları ve tedarik zinciri aksamaları, dünya genelinde iş ve tüketici talebini düşürdü ve 2022'de en çok PC pazarını etkilemeye hazırlanıyor. Tüketici bilgisayar talebi, 2022'de %13.1 düşüş hızı ile ilerliyor ve yıldan yıla %7.2 düşmesi beklenen iş bilgisayarı talebinden çok daha hızlı düşecek" diyor.

Ofise dönüş muhtemelen PC satışlarına herhangi bir destek vermeyecek olsa da akıllı telefon satışları, 5G cihazlarına olan talep ile 2023'te toparlanacak. Gartner, önümüzdeki yıl birçok insanın ömrünün sonuna gelmeye başlayan 4G cihazlarını değiştirmeyi düşüneceğini ve 5G donanımlı bir telefon seçeceğini söylüyor.

5G telefon satışlarının 2021 yılına göre %29 artışla 710 milyon adede ulaşacağı, ancak yine de önceki tahminlere göre düşük olacağı belirtiliyor. Analistler, yılın başında %47'lik bir artış öngörmüştü, ancak %29'luk artış, 95 milyon daha az 5G telefonun satılacağı anlamına geliyor.

Ne yazık ki şirket, gelecek yıllarda PC satışlarının nereye gideceğine dair bir tahminde bulunamıyor.