Elon Musk açıkladı: Starship dördüncü kez fırlatılıyor

Elon Musk, dev uzay roketi Starship'in dördüncü test uçuşunun ne zaman gerçekleşeceğini X üzerinden ilan etti.

Elon Musk açıkladı: Starship dördüncü kez fırlatılıyor

Elon Musk X üzerinde yaptığı duyuruda, tüm zamanların en büyük uzay roketi Starship’in Mayıs ayında dördüncü kez Boca Chica, Teksas’tan fırlatılmasının planlandığını duyurdu. Bu, SpaceX’in fırlatmalar arasındaki süreyi yarıya indirerek sadece iki aya çektiği anlamına geliyor.

Aynı zamanda bu durum, SpaceX’in fırlatma gerçekleşmeden önce uçuş lisansı alması gereken ABD Federal Havacılık Ajansı’nın (FAA) bu roket hakkında büyük bir endişesinin olmadığı anlamına da geliyor.

Starship’in üçüncü entegre test uçuşu, uzay uçuşu meraklıları için büyük bir gösteriydi ve planlanan uçuş profili boyunca çok sayıda önemli veri toplayan SpaceX mühendisleri için büyük bir kazançtı.

Elon Musk, Starship’in dördüncü entegre test uçuşunun ana hedefinin “tüm sistemler çalışır durumdayken maksimum yeniden giriş ısınmasına ulaşmak” olduğunu söylüyor. SpaceX, hazırlıkların bir parçası olarak hem Starship’in hem de Super Heavy iticinin statik ateşlemesini zaten gerçekleştirdi.

Yaklaşan uçuş sırasında Starship’in ilk kargosunu (bir grup Starlink uydusunu) taşıyabileceği tahmin ediliyordu. Ancak SpaceNews’in haberine göre SpaceX’in başkanı ve baş operasyon müdürü Gwynne Shotwell, Mart ayında durumun böyle olmayacağını doğruladı.

Elon Musk, Starship’in 2024’te çok daha sık uçmasını hedefliyor. Üçüncü uçuşun başarısından sonra dev roketin bu yıl en az altı kez daha fırlatılacağı umuluyor. FAA’nın mevcut uygulamada olduğu gibi bireysel fırlatmalar yerine gelecekteki bir dizi fırlatma için lisans vermesi ihtimali bu uçuş sürecini hızlandırabilir.