Elon Musk, beyin implantı projesi Neuralink'in insan denemelerine hazır olduğunu açıkladı

Elon Musk, çok tartışılan ve hayvan deneylerini başarıyla geçen Neuralink'in insan denemelerine neredeyse hazır olduğunu söyledi.

Elon Musk, Neuralink'in insan denemelerine hazır olduğunu açıkladı

Tesla CEO’su ve Neuralink kurucu ortağı Elon Musk’ın söylediğine göre, Neuralink beyin implantının ilk insan denemeleri 2023’ün sonundan önce başlayabilir. Reuters’in bildirdiğine göre Musk, Paris’teki VivaTech etkinliğinde konuşurken “İlk vaka bu yıl içinde yaşanacak gibi görünüyor” dedi. Ancak milyarder, implantın kaç hastaya ve ne kadar süreyle uygulanacağı gibi diğer detayları vermedi.

Musk, Neuralink insan denemelerinin yolda olduğuna ilk kez işaret etmiyor. Ancak, geçtiğimiz ay beyin implantı şirketinin FDA’dan “insanda ilk klinik çalışmasını” yürütmek için izin aldığı bildirildi. Neuralink, kabullerin henüz başlamadığını ve yakında daha fazla bilginin sunulacağını tweet'ledi.

Ancak Neuralink, bu yılın başlarında, insanların gelecekteki klinik deneyler için ön uygunluğa sahip olup olmadıklarını görmek için başvurabilecekleri bir Hasta Kayıt programı başlattı. Şirket, web sitesinde “Amerika Birleşik Devletleri'nde en az 18 yaşında olan ve eyaletlerinde reşit olan, kuadripleji, parapleji, görme kaybı, işitme kaybı ve/veya konuşma güçlüğü olan ve rıza gösterebilecek herkesin Hasta Kayıt Defterine katılmaya davet edildiğini” söylüyor.

Neuralink ilk olarak 2017’de halka duyuruldu ve implantını tıbbi bir cihaz olarak tanıtıyor. Yıllardır bu teknoloji üzerinde çalışıyor ve beyin implantının maymunlar ve domuzlar üzerindeki testlerini gerçekleştirdi. Şirket, hayvan refahı kuruluşlarının dikkatini çekti ve hatta hayvan refahı ihlalleri iddialarıyla ilgili federal soruşturmayla karşı karşıya kaldı.

Beyin implant şirketinin web sitesinde “şu anda kuadriplejili insanlara bilgisayarlarını ve mobil cihazlarını düşünceleriyle kontrol etme yeteneği vermeye odaklandığı” söyleniyor. Gelecekte görme, motor fonksiyon ve konuşma gibi yetenekleri geri kazandırmayı hedefliyor.

Neuralink, implantın yanı sıra, implantı takmak için bir cerrahi robot da tasarladı ve implantta bulunan ipliklerin insan eliyle yerleştirilemeyecek kadar ince olduğunu söylüyor. Robot, gerekli tüm optiklere sahip ve iplikleri takıp çıkarmak için insan saçından daha ince bir iğne ile işini yapıyor.