Elon Musk, Nueralink için neden en riskli yöntemlerden birini tercih ediyor?

Elon Musk'ın insanlarla yapay zekayı birleştirme planları ve Neuralink projesi, beraberinde bazı büyük riskleri de getiriyor. Ve şimdi herkes, bu riskleri tartışıyor.

Elon Musk, neden en riskli yöntemlerden birini tercih ediyor?

Elon Musk, temel olarak insanları ve yapay zekayı birleştirecek bir beyin implantı geliştirme arzusu konusunda oldukça kararlı. Bilim kurgu medyası uzun zamandır bu olasılığa dikkat çekiyor olsa da, bu tür bir birleşim riskli bir teknoloji gerektiriyor. Ve şimdi, Neuralink uzmanları ve eski çalışanları, şirketin bunu insanlar üzerinde test etmek için en riskli yöntemlerden birini seçtiğini söylüyor.

Neuralink şu ana kadar gerçekten etkileyici teknolojiler gösterdi. Şirket, implantın bir maymunun zihniyle video oyunları oynamasına izin verdiğini iddia etti. Bu, özellikle de felçli veya engelli bireyler için sağlayabileceği olanakları düşündüğünüzde gerçekten inanılmaz bir başarı. Ancak Musk, ihtiyaç sahiplerine yardım etmekten daha büyük planlara sahip.

Hatta, The Vox’un bildirdiğine göre Musk, insanlığın yapay zekanın yanında ilerlemesine olanak tanıyacak ve makineler geliştikçe geride kalmamamızı sağlayacak bir insan-yapay zeka birleşimini gerçeğe dönüştürmek istiyor. Neuralink çalışanlarının söylediğine göre bu oldukça mümkün. Ancak buradaki sorun, Musk ve Neuralink’in bu konuda gerçekten riskli bir yola girmesi gibi gözüküyor.

Sıra insanlı deneylerde

Hayvan deneylerinde büyük başarı elde edildi ve şimdi de insanlı deneylere geçilmesi planlanıyor. Ancak Neuralink’in beyin implantını yerleştirmek için insanların kafasında bir delik açmayı planlaması büyük bir sorun olabilir. Bu, beyin implantı yerleştirmenin açık ara en riskli yollarından biri.

Şirketin neden böyle bir yöntemi seçtiği şu anda net değil ancak Neuralink’in planlarının, yapay zekanın dünyayı nasıl ele geçireceği ve insanlığı yok olmanın eşiğine getireceği konusunda birçok kişinin sahip olduğu korkuya yanıtın bir parçası olduğu anlaşılıyor. Yapay zeka alanında öncülerin insanlığın yok olma potansiyeline dair uyarılarda bulunduğunu gördüğümüz için bu tamamen temelsiz bir korku sayılamaz.

İnsanlarla yapay zekanın birleştirilmesi kesinlikle karşı olunacak bir şey değil. Beyin implantlarının gücü, tıbbi tedavilerde pek çok yeni yeni yöntem sağlayabilir ve yaşamları tamamen iyileştirebilir. Ancak buradaki en büyük endişe, Neuralink’in insanların kafalarında bir delik açmayı istemesi ve özellikle de şirketin önceki denemelerinden elde edilen tüm verilere baktığınızda bunu haklı çıkarmak pek kolay değil.

Bu yöntem oldukça riskli ve ileride daha fazla soruna yol açabilir. Bu yüzden şirketin, kullanmak istediği beyin implantlarını yerleştirmenin başka bir yolunu bulmasında fayda olacaktır ve Neuralink’in geçmişte savunduğu başka yollar da var. Bu yüzden, neden şimdi bu yöntemin tercih edildiği gerçekten merak edilen bir soru.