Elon Musk, Starship için bir kez daha “çok yakında” dedi

Starship’in fırlatılması için sık sık “çok yakında” açıklamasını yapan Elon Musk, yeni açıklaması ile de şaşırtmadı.

Elon Musk yine “çok yakında” dedi

Elon Musk'ın herkesin merakla beklediği yeni nesil uzay aracı Starship'in fırlatılması için bir yıldan fazla bir süredir sadece birkaç ay uzakta deniliyor. Ve SpaceX kurucusu, yine önümüzdeki haftalarda ilk roketini yörüngeye gönderme iddiası var.

Geçtiğimiz gün Twitter'da Starship'in ilk yörünge uçuşunun ne zaman gerçekleşebileceği sorulduğunda Musk, "Belki gelecek ayın sonlarında, ancak Kasım büyük olasılık görünüyor" yanıtını verdi.

SN15 etiketli bir Starship prototipi, yüksek irtifa uçuşunu (Dünya atmosferi içinde) tamamlayarak 5 Mayıs 2021'de patlamadan iniş yapmayı başarmıştı. NASA'nın Artemis astronotlarını Ay yüzeyine geri göndermek için kullanmayı umduğu uzay aracı şimdi asıl görevi için hazırlanıyor.

Mayıs ayından beri Musk ve SpaceX, Starship'in ilk yörünge uçuşuna hazırlanmakla meşgul. Daha bu hafta, devasa birinci aşama güçlendirici, yedi motorun patlamasıyla ilk kez test standında ateşlendi. Bu, önceki testteki motor sayısının iki katından fazla ve toplam 33 motorla fırlatılmak üzere tasarlanmış tam yüklü Super Heavy'yi oluşturacak motorların dörtte birinden az.

SpaceX'in, Starship'i fırlatmadan önce Federal Havacılık İdaresi'nden bir fırlatma lisansına da ihtiyacı olacak. Şimdi tüm gözler, fırlatma planı Haziran ayında önemli bir çevresel incelemeden geçtiğinde SpaceX'e geçici bir onay veren FAA'da. Ancak lisans teslim edilmeden önce tamamlanması gereken görev profilinde 75 gerekli değişikliğin yapılması gerekiyor.