Elon Musk, Starship'in neden patladığını ilk kez açıkladı

Elon Musk, SpaceX'in dev roketi Starship'in ikinci fırlatma denemesinde neden patladığını aradan geçen iki ayın sonunda ilk kez açıkladı.

Elon Musk, Starship'in neden patladığını ilk kez açıkladı

İnsanlığın şimdiye kadar ürettiği en büyük uzay roketi olan SpaceX’in Starship’inin geçtiğimiz aylarda gerçekleşen ikinci entegre test uçuşu, son aşamasına kadar geçen sürede büyük bir başarıya ulaştı. Kasım ayı ortasında Teksas’taki Boca Chica’dan göğe yükselen roket, fırlatma kulesinden herhangi bir aksaklık olmadan ayrılmayı başardı, sıcak aşama sürecinden geçti, Super Heavy’nin ilk aşamasından ayrıldı ve Kármán hattını geçerek ilk kez uzaya ulaştı.

Ancak roket, genel başarısına ve heyecana rağmen, uçuş sırasında birkaç sorun yaşadı. Aşama ayrılmasından kısa bir süre sonra Super Heavy güçlendirici dönüş yolunda parçalandı ve uçuşun sekizinci dakikasında Starship de aynı durumla karşılaştı.

Bu olayın sebebi ve işlerin planlandığı gibi gitmemesi durumunda roketi parçalaması beklenen uçuş sonlandırma sisteminin rolü hakkında sosyal medyada çok fazla spekülasyon yapıldı. Ve şimdi, olaydan iki ay sonra, Elon Musk en sonunda Starbase’deki SpaceX şirket güncelleme sunumunda neler olduğunu açıkladı.

Bu açıklamayı özetlemek gerekirse, basit ve ironik bir şekilde Dünya’nın en ağır roketinin çok hafif olduğunu söyleyebiliriz. Musk’ın açıkladığına göre, eğer roket bir yük taşıyor olsaydı yörüngeye ulaşacaktı. Musk, normalde bir yük taşırken rokette sıvı oksijen bulunmayacağını ve patlamanın bu oksijen kaynaklı bir ateş sebebiyle yaşandığını söyledi.

Yine de, Starship’in çok daha hızlı bir şekilde faaliyete geçmesi için Musk’ın birkaç roketi daha imha etmekte büyük bir sakınca görmediği rahatlıkla söylenebilir. SpaceX’in CEO’su, “zamandan fedakarlık etmek yerine donanımı feda etmek her zaman daha iyidir. Gerçekten, zaman tek gerçek para birimidir” diyor.