Elon Musk'a 55 milyar dolarlık büyük şok

Elon Musk ve Tesla yönetim kurulu arasındaki kavgada yeni bir karar alındı: Ünlü milyarder, vaat edilen milyarlarca doları alamayacak.

Elon Musk'a 55 milyar dolarlık büyük şok

Tesla hissedarları, 2018 yılında onayladıkları bir paket ile Musk’a, o dönemde Tesla'nın değerinin 10 katından fazla olan 650 milyar dolarlık piyasa değerlemesi de dahil olmak üzere belirli hedeflere ulaşma konusunda teşvik verdi. Ancak Delaware Temyiz Mahkemesi yargıcı, Elon Musk’un vaat edilen 55 milyar dolarlık maaş paketini alamayacağına hükmetti. Karar, Tesla yönetim kurulunun yeni bir teklif sunması gerektiği anlamına geliyor.

Bloomberg’in haberine göre karar, temyize gitmesi halinde Musk’ın servetini tehdit edecek. Musk, bu paketteki opsiyonlar olmadan Dünyanın yalnızca üçüncü en zengin adamına dönüşebilir. Duruşmanın temelini oluşturan soru ise, Musk’ın bu planı sunarken hissedarları yanıltıp yanıltmadığına odaklanıyor.

Dava açan Tesla yatırımcısı Richard Tornetta’nın avukatı Greg Varallo, hissedarlara planı Musk’ın bizzat hazırladığının ya da yönetim kurulu üyelerinin Musk’a borçlu olduğunun söylenmediğini söyledi. Geçtiğimiz Şubat ayında Yargıç Kathaleen McCormick bu iddiayı “davayı sonuçlandıracak” bir bilgi olarak nitelendirdi.

McCormick kararında “Davalılar, hissedarların oylarının tamamen bilinçli olduğunu kanıtlayamadılar çünkü vekalet beyanı kilit yöneticileri hatalı bir şekilde bağımsız olarak tanımladı ve yanıltıcı bir şekilde süreçle ilgili ayrıntıları sunmadı” yazdı ve devam etti: “Sanıklar, Musk’ın benzersiz bir şekilde iddialı hedeflerle motive olduğunu ve Tesla’nın, bir sonraki gelişim aşamasında başarılı olmak için Musk’a umutsuzca ihtiyaç duyduğunu kanıtladı, ancak bu gerçekler, kamu piyasaları tarihindeki en büyük tazminat planını haklı çıkarmıyor.”

Davadaki en büyük sorulardan biri, Musk’ın Tesla’yı sadece kendi hisseleri aracılığıyla değil, gerçekte ne kadarını kontrol ettiğiydi. McCormick, “Musk, bir yöneticinin bir şirket üzerinde kullanabileceği maksimum nüfuza sahipti” diye yazdı.

Yönetim kurulu Musk’la yakın ilişkileri olan birçok kişiden oluşuyordu:

  • Elon Musk
  • Ücretlendirme komitesinin bir üyesi ve Musk’ın arkadaşı olan Antonio Gracias: PayPal’a kadar geri giden bir süre boyunca Musk’ın şirketlerine yatırım yaparak büyük bir servet elde etti.
  • James Murdoch: Musk’la dünya çapında tatil yapan bir başka Musk arkadaşı
  • Musk’ın kardeşi Kimbal
  • Ira Ehrenpreis.: Mahkemeye yaptığı açıklamada Elon ve Kimbal Musk ile olan ilişkisinin ‘profesyonel kariyeri üzerinde önemli etkisi’ olduğunu kabul eden tazminat komitesi üyesi.
  • Tazminat komitesinin bir başka üyesi olan Brad Buss: Net varlığının yüzde 44’ünü Musk kuruluşlarına borçluydu.
  • Robyn Denholm: Tesla yönetim kurulu başkanı olarak tazminatı diğer kaynaklardan kazandığından daha fazla olan ücretlendirme komitesi üyesi
  • Gerçekten bağımsız görünen Linda Johnson Rice.
  • Bu olay sırasında uzun bir süre çalışmalardan uzak kalan ve jüri tarafından önemli olarak görülmeyen Steve Jurvetson.

McCormick, “Sonuçta, önemli tanıklar her şeyi anlattı, Musk’a karşı pazarlık yapmak için değil, onunla işbirliği yapmak için oradaydılar” diye yazdı.

Musk son zamanlarda Tesla üzerinde daha fazla kontrol talep etti ve bu ayın başlarında X üzerinde yaptığı bir paylaşımda, yapay zeka çalışmalarını sürdürmek için şirketin en az yüzde 25’ine sahip olmak istediğini söyledi. Bu, yaklaşık yüzde 13 olan mevcut hissesinin yaklaşık iki katı anlamına geliyor.

Musk, takip eden gönderilerinde daha büyük bir sahiplik hissesi önerisini yönetim kuruluna götürmeden önce hissedar davasında bir karar beklediğini söyledi. 15 Ocak’ta yaptığı bir paylaşımda “Yeni bir ‘tazminat planı’ olmamasının nedeni, Delaware tazminat davamda halen bir karar bekliyor olmamızdır” yazdı ve ekledi: “Bunun davası 2022’de görüldü ama henüz bir karara varılmadı.”

Yeni kararın ardından Musk, bu karardan hiç memnun olmadığını açıkça belirten bir şekilde “şirketinizi asla Delaware eyaletine dahil etmeyin” diye bir paylaşımda daha bulundu.