Elon Musk'ın Mars sevdasının, Space X çalışanlarını tehlikeye attığı ortaya çıktı

Yeni bir rapora göre, Elon Musk Mars'a güvenlikten daha fazla öncelik verdiği için SpaceX çalışanları ortalamanın üzerinde yaralanma oranlarıyla karşı karşıya kalıyor. Reuters tarafından yapılan bir araştırmada daha önce bildirilmemiş yüzlerce yaralanma vakası tespit edildi.

Elon Musk'ın Mars sevdası, Space X çalışanlarını tehlikeye atıyor

Reuters’in SpaceX’teki güvensiz çalışma koşullarına ilişkin araştırması, 2014 yılına kadar uzanan ve şimdiye kadar kamuya açıklanmayan 600’den fazla yaralanmayı ortaya çıkardı.

Raporda adı geçen mevcut ve eski çalışanlar, bu yaralanmalar için CEO Elon Musk’ın agresif teslim tarihlerini ve bürokrasiye olan nefretini suçluyor. Bu çalışanlara göre insanları Mars’a “mümkün olduğu kadar hızlı” ulaştırma hedefinin şirketin işin kolayına kaçarak uygun protokollerden kaçınmasına yol açıyor.

Reuters, bazı SpaceX tesislerindeki yaralanma oranlarının, 100 işçi başına 0,8 yaralanma veya hastalık olan sektör ortalamasının çok üzerinde olduğunu buldu. 2022 yılında Brownsville, Texas tesislerinde yaralanma oranı 100 işçi başına 4,8 iken, Hawthorne, California üretim tesisinde ise 1,8’di. Şirketin roket testlerini gerçekleştirdiği Teksas McGregor’daki yaralanma oranı da 2,7’ydi.

Çalışanlar kırık kemikler, kesikler, parmak kırılmaları, yanıklar, elektrik çarpması ve ciddi kafa yaralanmaları yaşadığını söylüyor. Bu olaylardan biri 2021’de Brownsvilleli çalışan Florentino Rios’un kör kalmasına sebep olurken, bir başkası ise çalışan Francisco Cabada’yı Ocak 2022’den bu yana komada bıraktı.

SpaceX’in McGregor tesisinde, Lonnie LeBlanc adlı bir işçi, 2014 yılında uygunsuz yüklenmiş bir kamyonun römorkundan rüzgar sebebiyle düşürmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Ancak yıllar geçtikçe SpaceX, güvenlik kusurlarının bir sonucu olarak yalnızca yetersiz cezalar ödedi. Reuters’in belirttiğine göre LeBlanc'ın ölümünün ardından şirket OSHA ile 7.000 dolarlık bir ödeme ile anlaştı.

Reuters, iki düzineden fazla mevcut veya eski çalışanın yanı sıra “SpaceX güvenlik uygulamaları hakkında bilgisi olan” diğer kişilerle de konuştu. SpaceX’in eski yöneticilerinden biri Reuters’e “işçilerin güvenlikleri ile kendilerinin ilgilendiğini” söyledi ve diğerleri, Musk hoşlanmadığı için çalışanlara parlak renkli güvenlik kıyafetleri giymemeleri söylendiğini belirtti. Reuters’e göre SpaceX, geçmişinin büyük bölümünde yaralanma verilerini düzenleyicilere sunma konusunda defalarca başarısız oldu.