Elon Musk'tan herkesi şaşırtan ve anlamı tam olarak çözülemeyen bir yapay zeka açıklaması daha

Elon Musk, yapay zekanın işlerimizi elimizden alacağını ama bunun insanlık için çok iyi sonuçları olacağını söylediği garip bir açıklamaya daha imzasını attı.

Elon Musk'tan herkesi şaşırtan bir yapay zeka açıklaması daha

Elon Musk, yapay zekanın herkesi zengin edebileceğini düşünüyor. Geçtiğimiz hafta Birleşik Krallık’taki Yapay Zeka Güvenlik Zirvesi’nde konuşan Musk, İngiltere Başbakanı’na yapay zekanın tüm işlere olan ihtiyacın yerini alacağına inandığını söyledi. Bazılarıbunu bir felaket olarak görürken, Fortune aracılığıyla bildirildiği üzere, Musk bunun “evrensel yüksek gelir” getireceğini söylüyor.

Bunun ne anlama geldiği çok net olmayabilir. Evrensel temel gelir veya İngilizce kısaltması olan UBI’yi daha önce duymuş olabilirsiniz. Bu, temel olarak herkesin, istihdamına bakılmaksızın, devletin bir vatandaşı olarak standart bir ödeme alması anlamına geliyor. Bu fikir yıllar boyunca pek çok kez dile getirildi ve hatta birkaç yerde ilgi gördü.

Ancak Musk’ın burada önerdiği şey, yapay zekanın işlerimizi çalmayacağı ve hepimizi gerçekten fakirleştirmeyeceği. Bunun yerine Musk, yapmak zorunda olduğumuz işleri elimizden alırken, yapay zekanın yönlendirdiği evrensel yüksek gelirle herkesin refah seviyesinin artacağını savunuyor. Musk’ın fikri, herkesin iş geliri yoluyla bir miktar serveti basit bir şekilde yeniden paylaşması yerine, hepimizin bir “bolluk çağında” yaşayacağı yönünde gibi görünüyor.

Yine de bu durumun nasıl gerçeğe dönüşeceği belli değil. Musk’ın evrensel yüksek gelirle tam olarak neyi kastettiğini, kendisi bu fikri açıklığa kavuşturmadığı sürece bilmek mümkün değil. Bunun evrensel temel gelirle aynı olmayacağını biliyoruz, ancak Musk’ın fikri insanlara daha fazla para kazandırırsa UBI’nin şu anda karşılaştığından daha fazla dirençle karşılaşabilir. UBI, çalışmak zorunda kalmayacakları için insanları tembelleştireceği düşüncesi gibi şimdiden pek çok karşı argümanla mücadele ediyor.

Evrensel gelirin artıları ve eksileri Dünya genelinde pek çok insan tarafından deneyimleniyor ve daha fazla insan bu fikre ısınıyor. Ama yapay zeka sayesinde evrensel bir yüksek gelire sıçrayacağımız fikrini, güçlü yapay zekanın gelişimini duraklatmak için bir mektubu imzalayan isimlere katılan Musk’tan duymanın biraz tuhaf olduğu da bir gerçek.