Elon Musk yine kaybetti: Artık Tesla hakkında kafasına göre tweet atamayacak

Tesla CEO'su Elon Musk'ın, 2018'de Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile yaptığı anlaşmayı iptal etme talebiyle devam eden mücadelesinde karar verildi: Artık Tesla hakkında her aklına eseni yazamayacak.

Musk yine kaybetti: Tesla hakkında kafasına göre tweet atamayacak

Elon Musk, Tesla ile ilgili bazı tweet’lerin avukat onayı gerektirmesiyle ilgili verilen karara itiraz etse de çabaları sonuçsuz kaldı.

Manhattan'daki federal temyiz mahkemesi, 2018'de Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile yapılan anlaşmanın, Musk'ın konuşmasına haksız bir "önceden engelleme" olduğu iddiasını reddetti. Mahkeme heyetinin ifadesine göre, Musk yargılamaya karşı kendini savunabilmek veya hukuki denetim olmadan tweet atmak isteseydi farklı bir anlaşma üzerine müzakere edebilirdi.

SEC, Musk'ın kendi hesabından Tesla'ya ait bilgiler vermesini istemiyor. Bu yüzden de 2018 yılında, atacağı tweet'lerin avukat onayından geçmesi gerektiğine karar verilmişti. Ve tabii ki Musk buna karşı çıktı. Ancak bir yargıç, ilgili tarafları müzakere yapmaya zorladı. 2019'da, finansla ilgili tweet’ler için yasal ekip onayını gerektiren bir düzenlemeyi kabul etmesi karşılığında Musk'a daha fazla özgürlük tanıyan bir anlaşma yapmalarını sağladı.

Musk, o günden beri SEC ile mücadele ediyor ve geçtiğimiz günlerde mahkemelerin anlaşmayı iptal etmelerini talep etti. Musk, komisyonun kendisini anlaşma yapmaya zorladığını ve yetki sınırlarını aştığını iddia ediyor. Musk'ın tarafı, anlaşmanın ifade özgürlüğü haklarını ihlal ettiğini de söylüyor. Geçen Nisan ayında bir yargıç, anlaşmayı iptal etme talebini reddetti ve bunun üzerine Musk temyize başvurdu. Ancak buradan da istediği sonucu alamadı.

Musk ve Tesla'nın son karara nasıl tepki vereceğini henüz bilmiyoruz. Tesla, iletişim ekibini yıllar önce dağıtmıştı. Eğer bu son karar geçerli kalırsa, Musk'ın yapabileceği pek bir şey kalmayacak. Ya tweet'lerinin kontrol edilmesine izin verecek, ya da büyük cezalar ödemek zorunda kalacak.