En yaygın yapılan yedekleme hatalarından nasıl kaçınırız?

Western Digital, sık yapılan 5 yedekleme hatasını ve bu hatalardan nasıl kaçınabileceğimizi açıklıyor.

En yaygın yapılan yedekleme hatalarından nasıl kaçınırız?

Değerli verilerinizin beklenmedik felaketlerden veya siber tehditlerden korunuyor olduğuna emin misiniz? Verilere göre, dünyada her 10 bilgisayardan 1’i virüs kurbanı oluyor ve her gün her dakika 113 telefon çalınıyor. Veri kaybının ani ve beklenmedik bir anda gerçekleştiği ve potansiyel olarak geri dönüşü olmayan bir kabusa dönüşebileceği kesin olduğu için güvenli yedeklemenin gerekliliğini tartışmaya dahi gerek yok.

Dünya Yedekleme Günü olarak kutlanan 31 Mart ise bu temel görevin önemli bir hatırlatıcısı. İşte Western Digital, bu günün anlam ve önemine binaen insanların yaptığı yaygın yedekleme hatalarına ve bu hatalardan nasıl kaçınılacağına dair önemli ipuçları paylaştı:

Düzenli yedekleme yapın

Kullanıcıların yaptığı en yaygın hata, verileri düzenli olarak yedeklemeyi unutmak. İster kişisel dosyalar ister önemli iş belgeleri olsun, sürekli bir yedekleme rutini oluşturmamak, kullanıcıları veri kaybına karşı savunmasız bırakıyor. Beklenmedik sistem çökmeleri veya kötü amaçlı yazılım saldırıları her an gerçekleşebilir ve bunun sonucunda değerli verilere erişilemeyebilir veya kalıcı olarak kaybedilebilir. Ancak otomatik yedeklemeleri kurarak böyle bu sorunun önüne geçebilmeniz mümkün.

Birden fazla yedekleme cihazı kullanın

Yedekleme için tek bir cihaz kullanmak, cihazın hasar görmesi veya çalınması durumunda tüm verileri riske atar. Dolayısıyla sadece tek bir depolama ortamına tamamen bağlı kalmak demek, verilerinizin güvenliğiyle riskli bir oyun oynamak anlamına geliyor.

Bunun yerine, harici HDD’ler, NAS ve bulut depolama kombinasyonuyla yedekleme depolama çözümlerinizi çeşitlendirebilirsiniz.

Sürüm kontrolünü unutmayın

Yedeklemeler sırasında sürüm kontrolünün gözden kaçırılması yapılan büyük hatalardan bir diğeri. Dosyaların birden fazla sürümünü saklamamak, bozuk veya yanlış verilerin önceki sürümlere göre kaydedilme ihtimalini de artırır. Uygun bir sürüm oluşturma sistemi olmadan hataları düzeltmek veya eski sürümleri almak, sizi, çözülmesi zor bir sorunla baş başa bırakacaktır. Sürüm kontrolünü unutmamak için dosyalarınızda zaman içinde meydana gelen değişiklikleri takip eden bir sistem kurun. Bu, gerektiğinde her zaman önceki sürümlere dönebilmenizi sağlayarak kazara veri kaybına veya bozulmasına karşı korunmanıza yardımcı olur. Bu sistemin devamlılığını düzenli şekilde sağlamak, hep organize kalmanıza ve beklenmedik sorunlara karşı hazırlıklı olmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, yedeklediğiniz sürümün doğru versiyon olduğundan emin olmak için bunun teyidini gerçekleştirmek de çok önemli. Bu basit adım, önemli verilerin üzerine yanlışlıkla bozuk veya yanlış sürümler yazılmasını engeller. Çifte kontrol, en güncel ve doğru bilgileri korumanızı sağlayarak yedekleme sırasında hata riskini oldukça azaltıyor.

Uzak yedekleme çözümlerini göz ardı etmemek gerekiyor

Birçok kişi, yerel yedeklemelerin kusursuz olduğunu varsayarak uzak yedekleme çözümlerini gözden kaçırıyor. Ancak yalnızca yerel yedeklemelere güvenirseniz, yangın veya hırsızlık gibi lokasyona özgü felaketlere karşı savunmasız kalabilirsiniz. Uzak yedekleme seçeneklerini kullanmak, verilerinizin kopyalarını farklı yerlerde tutmak anlamına gelir; böylece belli bir alanda bir felaket yaşanırsa verileriniz yine de güvende kalır.

Alternatif olarak bulut depolamayı da kullanabilmeniz mümkün. Bulut yedekleme cihazları, internet üzerinden erişilebilen uzaktan veri depolama için epey popüler seçeneklerden. Çeşitli çevrimiçi bulut hizmetleri, güvenli veri depolama için dosya senkronizasyonu, paylaşım ve şifreleme gibi özellikler sunuyor.

Şifrelemeyi hafife almayın

Yedekleme yaparken şifrelemeye öncelik vermemek maliyetli bir hata olabilir. Şifrelenmemiş yedeklerin saklanması, hassas verilerinizi yetkisiz erişime veya ihlallere karşı savunmasız hale getirir. Güçlü şifrelemenin uygulanması, yedekleriniz yanlış ellere geçse bile verilerin korunmaya devam edeceği anlamına gelir. Ancak, yedeklenen bilgileri daha sonra almanızı zorlaştırabileceğinden, kullanıma hazır şifreleme çözümlerini tercih etmemek gerektiğini de unutmamak önemli.

Western Digital, önemli verilerinizin sonsuza kadar kaybolmasını önlemek için genel bir kural olan “3-2-1 Kuralı”nı uygulamanızı tavsiye ediyor. Bu kurallar ise şu şekilde;

3: Verilerinizin 3 farklı kopyasını oluşturun: Biri birincil yedek, diğer ikisi kopya.

2: Yedeklemelerinizin kopyalarını 2 farklı ortama veya cihaz türüne kaydedin.

1: Talihsiz bir olay yaşanmasına karşı, yedeklediğiniz kopyalardan birini farklı bir lokasyonda tutun.