Araç plakalarına çarpıp yapışan böcekler, acı gerçeği yüzümüze vuruyor

Bir yolculuk sırasında aracınızın plakasına çarpıp yapışan böceklerin sayısında yaşanan dramatik değişim, acı gerçeği bir kez daha yüzümüze vurdu.

Araç plakalarına çarpıp yapışan böcekler, acı gerçeği yüzümüze vuruyor

Eğer bir kez olsun aracınızla uzun yola çıktıysanız, aracınızın ön kısmına ve özellikle de plakaya çarpıp yapışan böcekleri mutlaka fark etmişsinizdir. Ama bu durumun, günün birinde çevreye verdiğimiz zararı yüzümüze vuracağını herhalde hiç kimse tahmin etmiyordu.

Birleşik Krallık'ta sürücülerin araçlarının plakalarına çarpan böcekleri saymalarını isteyen bir araştırma, son yirmi yılda böcek sayısının endişe verici bir şekil beşte dört azaldığını öneriyor.

Kent Vahşi Yaşam Vakfı ve Böcek Yaşamı tarafından yürütülen sivil araştırma çalışmasına göre otomobil plakalarına "yapışan" böceklerin sayısı 2004 yılından bu yana yüzde 78 azaldı. Çevre koruma grupları, bunun göz ardı edilmemesi gereken önemli bir tehlike sinyali olduğunu belirtiyor.

Elbette bu araştırma sadece katılımcıların araçlarının kurbanı olan böcek sayılarını bildirmelerini isteyen bir anekdot sonucu sunuyor ancak ortaya çıkan muazzam fark, bu sonuçların bir anekdottan fazlası olduğunu öneriyor. Uçan böceklerin çiçeklerin polenlerini taşıyarak ekosistemde çok önemli bir yere sahip olmaları, önemsiz gözüken bu durumun çok daha tehlikeli olabileceği anlamına geliyor.