Eski bilgisayarınıza SSD ile hayat öpücüğü

Eski laptopundan performansı nedeniyle memnun olmayan kullanıcılara bilgisayarlarının performansını çağdaş bir seviyeye çıkartmak için bir yöntem öneriyoruz: Disk terfisi!

Laptop'unuzu  roketleyin!

Günümüzde, gerek uygulamalarda, gerekse oyunlarda, yüksek performanslı bir laptop artık olmazsa olmaz olarak değerlendiriliyor. Bilgisayarın yaşı, kapasitesi ve pil ömrü bir yana, performansını etkileyen en büyük faktörlerin başında bilgiyi yazma ve okuma hızı geliyor.

Ekonomik açıdan bakıldığında, bir laptopu terfi etmek için en az 3000 – 4000 TL gibi bir bütçeyi gözden çıkartmak gerekli. Bu da çağdaşları arasında en temel özelliklere sahip bir laptop ile devam edeceksek geçerli, aksi takdirde bütçenin hızla 10.000 TL seviyelerine yaklaştığını görüyoruz.

Bu videomuzda, eski laptopundan performansı nedeniyle memnun olmayan ancak özellikle içinde bulunduğumuz ortamda büyük bütçelerle yeni bir laptopta yatırım yapamayacak kullanıcılara bilgisayarlarının performansını çağdaş bir seviyeye çıkartmak için kullanabilecekleri bir yöntem öneriyoruz: Disk terfisi.

Klasik disklerin okuma / yazma performansı oldukça düşük, zamanla da içleri verilerle doldukça fragmante oluyorlar ve performansları düşüyor. Dahası, düşmelerden, çarpmalardan da tehlikeli bir şekilde etkileniyorlar ve değerli verilerinizin kaybolması tehlikesi her zaman bulunuyor. Bunun için bir alternatif var mı? Elbette var, SSD diskler. SSD'leri bir çeşit büyük kapasiteli USB belleğe benzetebiliriz. Bunun dışında, SSD ve HDD aynı işlevi görürler; sisteminizi yükleyip, kişisel dosyalarınızı ve uygulamalarınızı depolarlar. SSD'ler hareketli parçalara sahip olmadığından dolayı az önce sözünü ettiğimiz düşmelerden, çarpmalardan da etkilenmezler.

Bir SSD ile sisteminizi hayata nasıl döndüreceğinizi uygulamalı olarak anlatmayı hedeflediğimiz bu videoda, Samsung'un SSD serisinden[HEAC/E1] , Samsung 870 QVO SSD disk kullanarak bir sistem terfisi gerçekleştirdik. SSD disk terfisinin nasıl yapıldığını da izleyeceksiniz, ama en önemlisi bir SSD'nin sisteme getirdiği yeni soluğun ne kadar güçlü olduğunu terfi öncesi ve sonrası gerçekleştirdiğimiz benchmark testleri ve gerçek hayattan uygulamalarla göreceksiniz.

Samsung 870 QVO SSD

Samsung 870 QVO SSD

Samsung 870 QVO SSD, uzun zamandır SSD disk teknolojisinin liderliğini yapan Samsung'un SATA arabirimi kullanan SSD diskleri arasında en son modeli... Sata arayüzlü SSD'lerde ulaşılabilecek, teorik olarak en yüksek hız 600 MB/sn. 560 MB/sn sıralı okuma ve 530 MB/sn yazma hızlarıyla gerçek hayatta SATA arabiriminin en yüksek aktarma hızına çok yakınlaşan 870 QVO serisinde kullanılan Akıllı TurboWrite teknolojisi, yazma hızlarını artırıyor ve daha büyük bir tampon bellekle uzun vadede yüksek performansı koruyor. Testimizde, 870 QVO'nın 1 TB'lık modelini kullandık. Bu modelin önceki modellerden farklılaştığı noktalardan biri, MKX kontrolcüsü içermesi.

Bunun dışında 870 QVO için 2, 4 ve 8 TB seçenekleri de bulunuyor. 8 Terabayt, kişisel SATA SSD'lerde şimdiye kadar sunulan en yüksek kapasite. Bu diskte Samsung V-NAND 4bit MLC teknolojisi kullanılıyor. Verilerin 4bit olarak depolanması sayesinde SSD disklerde az önce belirttiğimiz yüksek kapasitelere ulaşmak mümkün oluyor. 870 QVO'da 1 GB Low Power DDR4 SDRAM önbelleği bulunuyor. S.M.A.R.T Desteği de bulunan disk, 360 terabayt veri yazımını kapsayan, 3 yıl sınırlı garanti [LNT/E6] ile geliyor. Yenilenmiş Samsung Magician 6.1 yazılımı ile, en son güncellemeleri yükleyebiliyor, sürücünün sağlıklı çalışıp çalışmadığını kontrol altında tutabiliyor ve performansını artırmak için gerekli ayarların otomatik olarak yapılmasını sağlayabiliyorsunuz.

Sonuçlar çok iyi

Sonuçlar çok iyi

Disk terfisi, laptopumuzla daha uzun bir süre keyifle çalışabilmemize imkân veren bir seçenek. Bu videomuzda, Samsung 870 QVO SSD kullanarak bu terfinin nasıl yapıldığını gördük, ancak en önemlisi, sistemin terfi öncesindeki performansı ve terfi sonrasındaki performansını karşılaştırma imkânı bulduk. Gördüğünüz gibi, aslında söyleyecek çok da fazla bir şey yok, rakamlar bizim yerimize konuşuyor.

Sonuç olarak, bilgisayarınızı bir süre daha kullanmak, ancak kullanırken yavaşlığından şikâyet etmeden, verilerin güvenli bir şekilde depolandığından emin olarak çalışmak isteyenler, bir laptopu hayata döndürmenin en kolay yolu olan SSD disk terfisini düşünebilirler. Biz yaptık, çok da iyi oldu, darısı başınıza...