Facebook, 2018'i Yeni Skandalla Kapatıyor!

2018'de veri skandallarıyla anılan Facebook'un belki de en ciddi gizlilik ihlali, New York Times'ın raporuyla geldi!

Facebook mesajlarınız okundu!

Skandal üzerine skandal yaşayan ancak buna rağmen küçülmeyen kullanıcı kitlesiyle gücünü koruyan Facebook, bir gizlilik skandalına daha imza attı. New York Times'ın incelemelerine göre sosyal devin ortaklarıyla paylaştığı kullanıcı verileri, sanıldığından daha geniş kapsamlı.

NYT'ye göre Netflix, Spotify ve Royal Bank of Canada'ya Facebook'taki özel mesajlarınıza göz atma izni verildi. Buna karşın Amazon, Sony ve Microsoft, kullanıcıların Facebook arkadaşlarına bakmakla yetindi.

Netflix, Spotify ve Royal Bank of Canada, Facebook'un kendilerine ne kadar kişisel veri sağladığını bilmediklerini iddia ederken Netflix, yaptığı resmi duyuruda "seneler içinde Netflix'i daha sosyal bir yer haline getirmenin yollarını aradık," dedi ve şöyle devam etti:

"Bunun bir örneği, 2014'te üyelerin TV şovlarını ve filmlerini Facebook arkadaşlarına Messenger ya da Netflix üzerinden tavsiye etmelerini sağlayan bir özellikti. Bu özellik hiçbir zaman popüler hale gelmedi ve bu nedenle, 2015'te bu özelliği kapattık. İnsanların Facebook'taki özel mesajlarına hiçbir zaman erişemedik ya da bunu talep etmedik."

NYT'nin iddiası ise Facebook'un şirket içi belgelerine ve eski çalışanların röportajlarına dayanıyor. NYT'ye göre Apple da Facebook ile özel bir anlaşma yapmıştı. Rapora göre "Facebook, Apple'dan cihazlarda Facebook'un veri istediğine dair tüm işaretleri gizlemesini istedi ve bunu elde etti."

Bu inanılması güç ve endişe verici rapor çok tartışılacak gibi görünüyor. Sosyal dev, sadece kısa bir önce Cambridge Analytica skandalıyla dünyayı şoka uğratmıştı. Bu skandal esnasında 30 milyon kullanıcının verilerinin sızdığı anlaşılmıştı.

Facebook'tan Cevap Geldi

Facebook, NYT'nin yeni raporuyla ilgili yaptığı açıklamada bu ortakların "izinsiz olarak bilgiye ulaşmadığını ve FTC'yle olan 2012 anlaşmasını ihlal etmediğini," söyledi. Firmanın paylaştığı gönderiye göre "entegrasyon, kullanıcıların iznini gerektiriyordu.

New York Times'ın raporunda anlatılanlardan kaç kullanıcının etkilendiği şu an bilinmiyor. Eğer geniş kitleleri etkilemişse, bu yeni skandal Cambridge Analytica'yı gölgede bırakma potansiyeline sahip demektir.

Okuyucu Yorumları