Firefox 2016'da müthiş bir dönüş yapacak!

Mozilla, 2016'da Firefox'u tekrar hızlı ve sorunsuz bir web tarayıcısı haline getirmekte kararlı!

Firefox 2016'da geri dönüyor!

Yeni yılın gelmesiyle birlikte Firefox, bir dizi yeni özelliğe kavuşacak. Web tarayıcısının geliştiricisi Mozilla, yapacağı yeniliklerle Firefox'u eski hızına kavuşturmak istiyor.

Tarayıcının yavaşlığı ve yeni sürümlerin çok yavaş gelmesiyle ilgili eleştirilere kulak veren Mozilla, 2016'da Firefox kullanıcılarının kalbini tekrar kazanmaya kararlı. Firma, bu amacına Firefox'un arka planında yapılacak değişikliklerle ulaşacağına inanıyor.

Mozilla, bir süredir sürdürdüğü Firefox çalışmalarını "Elektroliz" (kısaca E10) olarak adlandırıyor. Bu çalışmalar kapsamında web sitelerinin içeriği, artık ayrı bir işlemde, Firefox'tan bağımsız tutuluyor. Aynı Google Chrome'da olduğu gibi. Bu yöntem, daha yüksek performans ve daha yüksek kararlılık olmak üzere iki avantaj birden sağlıyor.

E10 kapsamında Firefox'un en derin noktalarına ulaşan değişikliklerde yapılmış bulunuyor. Değişiklikler, bazı eklentilerin uyumlu hale getirmesini gerektirecek gibi görünüyor. Bazı uyumsuzluklar nedeniyle Firefox'un bu yeni sürümü, henüz kullanıma sunulmuyor. Yenilenen Firefox'un 19 Nisan 2016 tarihinde, Firefox 46 olarak karşımıza çıkması bekleniyor.

Firefox 45'te neler olacak?

Firefox 45'te neler olacak?

Firefox 45'te neler var?

Peki Firefox'un gelecekteki yeni sürümleri, web tarayıcısının görünümünde ne gibi yenilikler yapacak? Firefox 45'ten itibaren tarayıcıya yeni bir menünün ilave edilmesi ve Eşitleme (Sync) işlevinin ön plana çıkması bekleniyor. Yeni menü, 8 Mart 2016'da yayınlanması planlanan Firefox 45'te ortaya çıkacak.

Firefox 45'ten kaldırılacak bir işlev ise Sekme Grupları olacak. Bu işlev, sekmeleri gruplar halinde organize etmenize izin veriyordu. Ancak işlevin çok kullanılmadığını fark eden Mozilla, onu kaldırmaya karar verdi.

Shumway: Mozilla'nın Flash'ı öldürme planı

Mozilla'nın Shumway projesini duyurmasının üzerinden 3 sene geçti. Bu çalışma zamanı (runtime) ortamı, Flash'ı kısmen de olsa gereksiz hale getirecek. Bununla birlikte Shumway Flash'ın Flash'ın yerini tam anlamıyla alması şu an imkansız görünüyor.

64-bit'e yoğunlaşacak

Mozilla, yıllar süren bekleyişin ardından 64-bit Firefox'u geçtiğimiz günlerde yayınladı. Ancak firma, bu sürümü öne çıkarmamayı tercih ediyor. Örneğin Mozilla'nın web sitesinden Firefox'u indirdiğinizde, 32-bit sürümü indirmiş oluyorsunuz. Bunun en önemli nedeni, 64-bit sürümdeki kısıtlamalar. 64-bit Firefox, NPAPI desteğini sunmadığından yalnızca Flash'ı destekliyor. Mozilla, Silverlight veya Java gibi NPAPI eklentilerini kullanan sitelere "daha yeni web teknolojilerini kullanın" tavsiyesini yapıyor.

İndirin: Firefox (64-bit)

Okuyucu Yorumları