Firefox'tan Android'e "tekme!"

Mozilla'nın Android hakkındaki son açıklaması: "Android'den tamamen kurtulduk!"

Firefox'tan Android'e "tekme!

Hüseyin Cem Köylü

Bu hafta Barselona'daki Mobile World Congress'te Mozilla, Telefonica ve Deutsche Telekom ile birlikte Boot2Gecko (B2G) işletim sistemiyle çalışan telefonlar hazırlamayı planladıklarını açıkladı. B2G, telefonun en temel arama, mesajlaşma uygulamalarını Web üzerinden çalıştıran bir platform. Telefonica, bu yıl içerisinde, günümüz teknolojileriyle uyumlu düşük fiyatlı bir telefon çıkarmayı planlıyor, Deutsche Telekom ise konuyla ilgili ek detay vermedi.

Mozilla, geçtiğimiz Temmuz ayında B2G projesini açıkladığında, platformun içinde Android'den parçalar kullanmayı da düşündüklerini söylemişti fakat Firefox mühendislik baş müdürü Jonathan Nightingale "sonuca gelindiğinde ihtiyaç duyulmadığını" söyledi : "B2G, sürücüler içeren bazı Linux kodlarını kullanıyor, bu sayede Gecko ekran ve diğer telefon bileşenleriyle etkileşime geçebiliyor. B2G, Linux ve Gecko kullandığı için herhangi bir lisans zorunluluğu bulunmuyor. Android'den tamamen kurtulduk, neden başka parçalarını da barındıralım ki?"

Mozilla MWC'de şov yaptı!

Mozilla MWC'de şov yaptı!

Nightingale, B2G'yi Samsung Galaxy S2'de çalıştırdı ve özelliklerini tanıttı. Telefonda, arama, SMS, video oynatıcı, fotoğraf görüntüleyici, tarayıcı ve diğer uygulamalar yüklüydü. Ayrıca B2G'nin ivmeölçeri, kamerası ve döndürme sensörleri desteği de var. Mozilla şu anda NFC uygulaması üzerinde çalışıyor.

Mozilla, uygulamalar web üzerinden çalışsa da, geliştirdikleri özel bir API sayesinde verileri çevrimdışıyken de işleyebildiklerini ve örneğin "çağrı" uygulamasının çalışmak için internete ihtiyaç duymadığının altını çizdi.

Şimdi merak edilen konu, Mozilla'nın, Boot2Gecko ile, iOS ve Android'in mutlak hakimiyet sürdürdüğü cep telefonu ve tablet piyasasında nasıl bir konuma yerleşeceği... Bakalımbu ikilinin arasına üçüncü birkahraman olarak girebilecek mi? Ya da, tarihin tozlu sayfalarındaki yerinierkenden alacak mı? Bekleyip göreceğiz...

Okuyucu Yorumları