Firefox'tan radikal eklenti kararı!

Firefox, 2016 yılı ile birlikte bu eklentileri desteklemeyeceğini açıkladı!

Firefox'tan eklenti kararı!

Google Chrome son zamanlarda Java ve Silverlight gibi eklentiler için desteği bırakmıştı ve görünen o ki Firefox da aynı izi takip edecek.

Mozilla, yaptığı açıklamayla Firefox'un 2016 sonuna kadar NPAPI (Netscape Plugin Application Programming Interface) mimarisine dayalı eklentileri desteklemeyi durduracağını söyledi.

NPAPI eklentileri uzun yıllar boyunca tarayıcılara zengin interaktif harita ve video desteği gibi işlevler eklenmesine yardımcı olmuştu. Ancak eklentiler güvenlik açıkları, kararlılık sorunları ve performans dezavantajları gibi birçok problemi de beraberinde getiriyor. Web standartları topluluğu, HTML5 video desteğiyle bu sorunların üstesinden gelmiş durumda.

Mozilla Firefox için bu yolculuk 2016 yılında henüz belirlenmeyen bir tarihte sona erecek ancak eklenti desteği sonlandırılsa da Firefox, Chrome'un yaptığı gibi Adobe Flash platformuna desteğini sürdürmeye devam edecek. Ne kadar demode olursa olsun Flash video ve reklamların halen internet ortamında yaygın olarak kullanılıyor olması da bir başka gerçek.

NPAPI desteği Firefox üzerinde sona erdiğinde ortalama bir web kullanıcısı muhtemelen değişikliği çok da fark etmeyecek. Zira yeni uygulama ile birlikte web teknolojilerindeki çok az işlevselliğin kaybolup gideceği söylenebilir. Bunun önemli bir istisnası oyunlar olacak. Unity tabanlı tarayıcı oyunu oynayanlar NPAPI destekli bir Firefox sürümü veya Firefox tabanlı alternatiflerle keyif sürmeye devam edebilecekler.

Okuyucu Yorumları