Galaxy S24'ün Exynos sürümü, Qualcomm sürümünden daha mı kötü?

Galaxy S24'ün Exynos işlemcili sürümü, Qualcomm işlemcili sürümünden daha mı kötü? Karşılaştırmalı bir test videosu, herkesin duymaktan korktuğu cevabı veriyor.

Galaxy S24'ün Exynos sürümü, Qualcomm sürümünden daha mı kötü?

Galaxy S24’ün hem Exynos 2400, hem de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 çiplerini kullanacağı konusunda ortaya atılan söylentilerin doğru olduğunu, telefon tanıtıldığında öğrendik. Ancak Samsung, Galaxy S24 versiyonlarını çip modeline göre ayırırken daha farklı bir yaklaşım uyguladı. Uluslararası cihazlar da dahil olmak üzere her Galaxy S24 Ultra modeli Qualcomm’un en yeni çipiyle çalışıyor. Ancak yalnızca Kuzey Amerika’daki Galaxy S24 ve S24 Plus telefonları Snapdragon 8 Gen 3 çipleriyle geliyor. Bu telefonların diğer pazarlardaki sürümleri Exynos 2400 çipini kullanıyor.

Peki bu çipler arasında büyük fark olacağı endişesi doğru çıktı mı? Ne yazık ki, iki çip arasındaki farkın göz ardı edilemeyecek kadar büyük olduğu rahatlıkla söylenebilir. Galaxy S24’ün her iki versiyonunu da satın alan bir YouTube kanalının paylaştığı videoda gösterdiği üzere, tek sorun çiplerin hızı değil. Exynos 2400 ısınıyor, pili daha verimsiz kullanıyor ve hücresel bağlantı ve fotoğraf kalitesi sorunlarına yol açabiliyor.

Yine de durum, Exynos 2200'de yaşananlar kadar kötü değil. O çip, Galaxy S22 serisinin satışa çıktığı ilk günlerden itibaren Samsung için gerçekten çok kötüydü. Ancak Exynos 2400 daha farklı bir ürün. Performans açısından Snapdragon çipiyle yarışamıyor ve Qualcomm işlemciden daha fazla ısınıyor olsa da, iki yıl önceki kadar kötü değil.

Samsung’un Exynos 2400’ün reklamını yapmaması da çipin Snapdragon eşdeğeri ile aynı seviyede olmadığının bir başka göstergesi. Samsung, performans ve deneyimdeki farklılıklara dikkat çekmemeyi tercih ediyor.

YouTube kanalı Techmo iki telefonu Kanada ve Avrupa’dan satın aldı. Daha sonra ikisini aynı kıyaslama testlerine ve kullanım senaryolarına tabi tuttu. Karşılaştırmalar ezici bir çoğunlukla Snapdragon 8 Gen 3 çipini işaret ediyordu. Ayrıca Exynos 2400 bu testler sırasında daha fazla ısındı ve Qualcomm denginden daha fazla enerji kullandı. Techmo, Galaxy S24 telefonlarını sürekli video oynatmak, fotoğraf çekmek, görüntüleri düzenlemek ve oyun oynamak için kullandı. Ayrıca aramalar yaptı ve bekleme modunda bırakarak kriterler için test etti.

Kıyaslama testlerinin ötesine geçtiğinizde Eyxnos 2400 Galaxy S24 sürümünü etkileyebilecek tüm sorunlar ortaya çıkıyor. 5G sinyali Snapdragon'un versiyonu kadar güçlü değil ve iyi bir 5G kapsama alanı olsa bile telefon 4G’ye düşebiliyor. Telefon 45°C’den fazla ısındığında ekran kararabiliyor ve mobil oyun oynamak gibi daha fazla performans gerektiren uygulamaları çalıştırırken, Qualcomm modeline göre daha fazla ısınıyor.

Ayrıca Exynos'lu Galaxy S24, kamera testlerinde de daha kötü performans sergiliyor. Yan yana karşılaştırmalarda renkler soluk görünüyor ve bu renkler her zaman Snapdragon sürümündeki renklerle eşleşmiyor. Her iki telefonun arkasında da aynı kamera bulunmasına rağmen, işlemi gerçekleştiren çipler bu farklılığı ortaya çıkarıyor.

En azından Techmo'nun yaptığı testlere göre, Exynos 2400 Galaxy S24 modelinin en kötü yanı düşük pil ömrü olabilir. Snapdragon 8 Gen 3 çipi daha verimli gözüküyor ve Exynos 2400’den daha soğuk çalışıyor. Bu ısı farkı, Exynos telefonunun neden Snapdragon modelinden çok önce enerjisinin tükendiğini açıklayabilir.

Elbette bu, iki cihaz arasındaki karşılaştırmalardan sadece bir tanesi ve ilerleyen dönemlerde Samsung’un, yazılımı Exynos 2400 çipleri için daha fazla optimize etmesi mümkün olabilir.