Google'dan 2 milyar dolarlık Play Store açıklaması

Googl, Play Store üzerindeki dolandırıcılık girişimlerini önleme çabaları kapsamında ulaştığı başarıyı böyle duyurdu.

Google'dan 2 milyar dolarlık Play Store açıklaması

Google, Play Store üzerinden para kazanmak için farklı stratejiler kullanan kötü niyetli kişilerle mücadele kapsamında, 2022'de 2 milyar dolarlık dolandırıcılığı önlediğini duyurdu. Dolandırıcıların denediği bazı yöntemlerin arasında güvenliği ihlal edilmiş bir ödeme yöntemi kullanmak, zaten tüketilmiş bir uygulama içi öğe için geri ödeme istemek ve satın alma işlemleri için dolandırıcılık ile elde edilmiş hediye kartlarının kullanılması bulunuyor.

Geliştiricilerin uygulamalarının kötüye kullanımını azaltmak için kullanabilecekleri iki Google aracı bulunuyor: İptal Edilen Satın Alma İşlemleri API'si ve Gizlenmiş Hesap Kimliği. İptal Edilen Satın Alma İşlemleri API'si, iptal edilen her kullanıcı için uygulama içi siparişlerin ve abonelik siparişlerinin bir listesini sunarak kullanıcıların bu siparişlerdeki ürünlere erişmesini önlüyor.

Gizlenmiş Hesap Kimliği ise, Google’ın aynı hesap üzerinden satın alma yapan cihazlar gibi hileli işlemleri kısa sürede tespit edebilmesini sağlıyor.

Google, dolandırıcılık olaylarını daha da azaltmak adına kısa bir süre önce geliştiriciler için Purchases.product.consume olarak adlandırdığı bir sistem daha yayınladı. Google bu özellik için açıklamasında “Bu ay, güvenli arka uçlarda daha fazla iş mantığı kaydırarak istemci tarafı kötüye kullanım riskini azaltan Play Developer API'yi kullanarak uygulama içi öğeleri kullanmanıza olanak tanıyan Buyings.product.consume'ı kullanıma sunduk. Örneğin, kötü bir kişi uygulamanızdan bir öğe satın alır ancak istemci tarafında değişiklik yaparsa, satın alma işleminden 3 gün sonra onaylanmaması nedeniyle satın alma işlemi otomatik olarak iade edilir. Sunucu tarafı tüketimini kullanmak, bu tür uygulama kötüye kullanımını önleyecektir” dedi.

Ayrıca Google, bir blog gönderisi aracılığıyla dolandırıcılıkla mücadele etmek ve güvenliği artırmak için bu yıl uygulamaya koymayı planladığı diğer önlemler üzerinde de çalıştığını söylüyor.