Google'dan, 3 yıldır başını ağrıtan Chrome davası için sürpriz karar

Google, 2020 yılından beri uğraşmak zorunda kaldığı ve kaybedeceği neredeyse kesin gibi görünen Chrome Gizli Mod davası ile ilgili sürpriz bir karar imza attı.

Google'dan, başını ağrıtan Chrome davası için sürpriz karar

Google, Chrome tarayıcısının Gizli modu nedeniyle 2020’de açılan toplu davada anlaşmaya gitmeye hazır olduğunu belirtti. Kaliforniya’nın Kuzey Bölgesi’nde açılan dava, Google’ı, yeni bir Gizli pencere açmış olsalar bile “[kullanıcıların] tarama verilerini gerçek zamanlı olarak izlemeye, toplamaya ve tanımlamaya” devam etmekle suçluyordu.

Florida’da ikamet eden William Byatt ile Kaliforniya’da ikamet eden Chasom Brown ve Maria Nguyen tarafından açılan dava, Google’ı telefon dinleme yasalarını ihlal etmekle suçladı. Ayrıca Google Analytics veya Ad Manager kullanan sitelerin, web sayfası içeriği, cihaz verileri ve IP adresi dahil olmak üzere Gizli moddaki tarayıcılardan bilgi topladığı da iddia edildi. Davacılar ayrıca Google’ı, Chrome kullanıcılarının gizli tarama etkinliğini alıp bunu mevcut kullanıcı profilleriyle ilişkilendirmekle de suçladı.

Davanın başlangıcında Google, kullanıcılar Chrome’un gizli modunu açtığında görüntülenen mesajı belirterek davanın reddedilmesini istedi. Bu uyarı, kullanıcılara etkinliklerinin “ziyaret ettiğiniz web siteleri tarafından halen görülebileceğini” belirtiyor.

Ancak Yargıç Yvonne Gonzalez Rogers, Ağustos ayında Google’ın davanın reddi teklifini reddetti ve Google’ın, Gizli modda gezinirken bile veri toplamanın devam ettiğini kullanıcılarına hiçbir zaman açıklamadığını belirtti.

Rogers, “Google’ın talebi, davacıların özel modda gezinirken Google’ın verilerini toplamasına izin verdiği fikrine dayanıyor” dedi ve devam etti: “Google, kullanıcılara bunu yaptığını hiçbir zaman açık bir şekilde söylemediğinden dolayı, Mahkeme, kullanıcıların söz konusu veri toplanmasına açıkça rıza gösterdiğini hukuki olarak tespit edemez.”

Salı günü yapılan bildirime göre Google ve davacılar, davanın reddedilmesiyle sonuçlanacak şartlar üzerinde anlaşmaya vardı. Anlaşma Ocak ayı sonunda mahkemeye sunulacak ve mahkeme Şubat ayı sonunda nihai onayı verecek.