Hani Çin'de iPhone yasağı vardı? iPhone 15, yasaklı olduğu Çin'de yok satıyor

iPhone 15 lansmanından önceki hafta, Çin'den gelen haberler hükümetin iPhone yasağını ayrıntılarıyla ortaya çıkarmıştı. Ama görünüşe göre bu yasak, iPhone 15'in yok satmasına engel olamadı.

"Hani Çin'de iPhone yasağı vardı" dedirten başarı

iPhone 15 lansmanından önceki hafta, Çin'den gelen raporlar hükümetin ülkedeki sözde iPhone yasağını detaylandırmıştı. Bazı kesimler Çin'deki yasağın bölgedeki genel iPhone satışlarını pek etkilemeyeceğini, sadece hükümet için çalışanları etkileyeceğini dile getirmişti. Ancak Huawei'nin, birkaç yıl önceki ABD yasağının ardından en üst düzeyde rekabet etme konusundaki kararlılığını yinelemesiyle birlikte bu haber yatırımcıları ürküttü. Apple hisseleri, devlet çalışanlarına yönelik iPhone yasağına ilişkin ilk haberlerle birlikte kısa bir süreliğine değer kaybetti.

iPhone 15'in piyasaya sürülmesinin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen, yeni telefonlar dünya çapında inanılmaz derecede iyi satıyor. Çin, ilk raporlar ortaya çıktığından beri bir iPhone yasağını reddediyor. Ancak hükümet düzeyinde bir yasak olsa bile iPhone 15 ön siparişlerinin bölgede aynı derecede güçlü olduğu dikkat çekiyor.

Apple artık iPhone ön siparişleri için satış rakamlarını paylaşmıyor. Ancak South China Morning Post, iPhone 15 ön siparişlerinin durumu hakkında ayrıntılara sahip. iPhone 15 ön siparişlerinin ilk 10 dakikası içinde Apple'ın Çin web sitesi çöktü. Telefonlar Alibaba'nın Tmall, JD.com, Meituan ve Ele.me gibi üçüncü parti perakendecilerden de temin edilebildi.

iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max T-Mall'da bir dakika içinde tükendi. Mağaza, 30 dakikadan kısa bir süre içinde dokuz kez stok yenilemek zorunda kaldıklarını açıkladı. Geçtiğimiz Cuma günü ABD'de ve diğer uluslararası pazarlarda bir saat içinde tükenen iPhone 15 Pro Max, en hızlı tükenen ürün oldu.

JD.com müşterileri, 18 Eylül Pazartesi günü itibariyle platformlardaki Apple mağazasına 3 milyondan fazla ön sipariş verdi. iPhone 15, Salı günü platformda 4.000 ve 6.000 yuan fiyat kategorisinde en popüler telefon oldu. iPhone 14 ve 13 ise bu kategoride ikinci ve üçüncü sırada yer aldı.

Bir hatırlatma olarak Apple, temel iPhone 15 modeli için 799 dolarlık fiyat etiketini yükseltmedi. Bunun yerine iPhone 15 uluslararası fiyatları, iPhone 14 serisine kıyasla Avrupa'da düşüş gösterdi.

Meituan, Çin'de 5.000'den fazla yetkili Apple ürün perakendecisi ile ortaklık kuran bir gıda dağıtım devi ve ilk 30 dakika içinde 200 milyon yuan değerinde iPhone 15 birimi sattığı bildirildi. Bu da 27,42 milyon dolar değerinde iPhone 15 birimi anlamına geliyor. Ortalama iPhone satış fiyatı 1.000 dolara (988 dolar) yaklaşırken, bu rakam ilk 30 dakikada 27.000'den fazla iPhone 15 birimi satıldığı anlamına geliyor.

Bir Alibaba platformu olan Ele.me, 3.000 Apple perakendecisi ile ortaklık kurdu. Bayi, yeni iPhone'ları 22 Eylül'de sevk edildikten sonra 30 dakika içinde müşterilere teslim etme sözü verdi. Ancak bu yolla kaç adet iPhone 15'in ön sipariş edilmiş olabileceği belli değil.

Bir süre daha iPhone 15 satış rakamlarına ulaşamayacak olsak da yukarıdaki örnekler, hükümetin olası bir yasakla ilgili belirsiz mesajlarına ve Huawei'nin iPhone'u geçme çabalarına rağmen yeni iPhone'ların Çin'de iyi satmaya devam ettiğini gösteriyor.