İlk kez Abu Dhabi Grand Prix'inde test edildi: Yapay zeka Formula 1'e de el attı

Formula 1'de sezonun kapanışı olan Abu Dhabi Grand Prix'inde FIA, pist sınırı ihlallerini belirleyebilmek için ilk kez yapay zeka destekli bir sistemi test etti.

İlk kez Abu Dhabi Grand Prix'inde test edildi: Yapay zeka Formula 1'e de el attı

Formula 1'de başarı marjı çok hassas zaman ve mesafe ölçümlerine bağlı olduğundan, sürücüler en iyi tur süresini yapabilmek için virajlarda izleyecekleri çizgileri tam olarak bilmek zorunda. Ancak bazen avantaj elde etmeye çalışırken sınırların dışına da çıkabiliyor. Böyle bir durumda da görevlilerin herhangi bir kural ihlali olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor.

Yeni paylaşılan bir bilgiye göre bu iş artık daha kolay bir hal alabilir. Aktıralana göre F1, bir aracın lastiklerinin beyaz çizgiyi tamamen geçip geçmediğini kontrol etmek için bir yapay zeka sistemini test ediyor.

Motor sporlarının yönetim organı olan Fédération Internationale de l'Automobile (FIA), hafta sonu sezon kapanışını yapan Abu Dhabi Grand Prix'sinde Computer Vision teknolojisini ilk kez test etti. Bu teknoloji, pistin kenarındaki çizgiyi geçen piksel sayısını belirlemek için şekil analizini kullanıyor.

FIA şimdilik pist sınırlarının ihlaline ilişkin incelemeleri tamamen otomatik hale getirmeyi planlamıyor. Bunun yerine manuel inceleme için yetkililere gönderilen potansiyel kural ihlallerinin sayısını önemli ölçüde azaltmak istiyor.

Reuters'in belirttiği üzere, Temmuz ayındaki Avusturya Grand Prix'sinde dört kişi yaklaşık 1.200 potansiyel ihlali incelemek zorunda kalmıştı. Ekim ayındaki ABD Grand Prix'sinde bazı pist sınırı ihlallerinin cezasız kalmasının ardından yetkililer yeni bir yöntem bulmaları gerektiğini kabul etti. Bu noktada da devreye Bilgisayarlı Görüş teknolojisi girdi. Bununla beraber FIA, yetkililerin manuel olarak incelediği olası ihlallerin sayısını yarış başına yaklaşık 50'ye düşürmeyi umuyor.

FIA yakın zamanda yarış kararları için tamamen yapay zekayı kullanmayacak olsa da bunun eninde sonunda gerçekleşmesi beklenebilir.