Intel'den sürpriz karar: Artık NUC mini bilgisayarlarını üretmeyecek

Intel, aldığı kararla NUC mini bilgisayarlarını üretmeyi durdurduğunu açıkladı. Şirket bunun yerine ortaklarına destek sağlama yolunu tercih ediyor.

Intel NUC bilgisayarlarını öldürme kararı aldı

Intel mini bilgisayarlarını üretmekten vazgeçiyor. Çip tasarımcısı yaptığı açıklamada Next Unit of Compute (NUC) işine yaptığı "doğrudan yatırımı" sonlandırdığını doğruladı. Intel bunun yerine, iş ortaklarının NUC PC pazarını geliştirmelerine yardımcı olacak ve halihazırda müşterilerin elinde bulunan NUC sistemleri için destek de dahil olmak üzere mevcut taahhütlerini yerine getirecek.

Intel, NUC makinelerinin üretimine neden son verdiğini açıklamıyor. Ancak şirketin aldığı kararda hem zorlu ekonomi koşullarının hem de pandemi sonrası PC satışlarınnda yaşanan düşüşün etkili olduğu düşünülüyor.

Intel'in gelirleri son 2 çeyrekte 3’te birden fazla azaldı ve PC odaklı İstemci Bilişim Grubu en kötü etkilenen bölümlerden biri oldu. Intel'in bu hamlesi, elzem olmayan bir üretim bandını sonlandırmasını ve çip üretimine odaklanmasını sağlayacaktır. Şirket bu yılın başlarında da sunucu tarafında MiTAC ile iş birliğinde bulunmuştu

Intel ilk NUC bilgisayarını 2013 yılında hem en yeni işlemcileri hem de kompakt masaüstü bilgisayarlara yönelik olasılıkları sergilemek amacıyla küçük bir PC kiti olarak piyasaya sürdü. Bu cihazlarda zamanla daha güçlü performans sunan ve özel GPU'lara sahip daha eksiksiz sistemlere dönüştüler. Ev ve ofislerin aranan cihazı haline gelmişti, ancak zamanla rekabet koşulları NUC’u zorlamaya başladı.

Ev pazarında Mac mini en iyi bilinen mini bilgisayardan biri. İş dünyasında ise Dell ve Lenovo gibi markalar daha esnek konfigürasyonlar ve kurumsal kalabalık için daha güçlü destek sunuyor. Basitçe söylemek gerekirse, NUC'un var olması için 10 yıl önce olduğu kadar fazla neden yok -ki Intel de bunu görmüş ve bu kolunu kesmiş durumda.