Intel OLPC Girişiminden Çekildi

Intel ve Her Çocuğa Bir Dizüstü (OLPC) eğitim girişimi arasındaki sıkıntılı ilişki geçen ay sonlandı

Intel, OLPC'de yok!

Intel ve Her Çocuğa Bir Dizüstü (OLPC) eğitim girişimi arasındaki sıkıntılı ilişki, geçen ay sona erdi. Bu durum, kısmen de olsa, bir Intel satış temsilcisinden kaynakladı. Bu temsilci, Perulu bir yetkiliyi, ülkenin eğitim girişiminin bilgisayarlarından 250.000 adet alma kararından, Intel bilgisayarlar lehine vazgeçmesine ikna etmeye çalışmıştı.

Intel ve girişim, dünyanın en yoksul çocuklarına ucuz dizüstü bilgisayarlar sağlamak için girdikleri kısa ömürlü ilişkide, baştan beri sıkıntılar yaşamaktaydı.

Ancak satış temsilcisinin taktiği, MIT'nin eski bilgisayar araştırmacılarından ve kâr amacı gütmeyen girişimin kurucusu olan Nicholas Negroponte için, bardağı taşıran son damla oldu.

Intel'in, grubun satışlarını baltalama çalışmalarına son vermesini, yani rakip bilgisayarı satmayı durdurmasını isteyen Negroponte'ye Intel, bu hafta OLPC'den desteğini çektiğini açıklayarak cevap verdi.

Proje son zamanlarda büyük gerilime yol açmıştı; çünkü dünyanın en güçlü yazılım ve mikroişlemci üreticileri (Microsoft ve Intel), projeye uzun süredir ayak diremekteydi. Endüstrideki birçok yetkiliye göre bunun nedeni, geliştirmeyi umdukları pazarlarda rekabet edeceğinden korkmalarıydı.

Sonuç olarak, OLPC'nin XO bilgisayarı, Intel'in rakibi Advanced Micro Devices (AMD) tarafından üretilen işlemciler ve Microsoft Windows ve Office yerine açık kaynaklı yazılımla geliştirilecek.

Intel, XO'ya karşı kamuoyu önünde yürüttüğü birkaç yıllık kampanyadan sonra geçen yaz fikrini değiştirmiş ve girişimin yönetim kuruluna katılmış, 18 milyon dolar katkıda bulunmayı ve bilgisayarın Intel tabanlı modelini geliştirmeyi kabul etmişti.

Intel'in başlangıçta 6 milyon dolarlık bir katkıda bulunmasına rağmen, OLPC ile ilişkileri hiç yolunda gitmedi; çünkü Intel'in sahadaki satış temsilcileri, 200 dolarlık OLPC makinesine karşı kendi bilgisayarları olan Classmate PC'yi satmak için etkin çaba göstermekteydi.

Basın bülteninden derlenmiştir

Okuyucu Yorumları