Internet Archive, şimdi de amatör radyo ve iletişim alanına el attı; yardımınızı istiyor!

Internet Archive’in son projesi, eski amatör radyo iletişimlerinin yanı sıra podcast'ler, videolar ve internetin ilk günlerinden kalma iletişim yöntemlerini kataloglama kapasitesini genişletmeyi vadediyor.

Internet Archive, yeni projesinde yardımınızı istiyor

Her ne kadar Google gibi bazı şirketler Stadia gibi bulut tabanlı oyun hizmetlerinin yok olmasına izin vermek isteseler de, dijital bilgiyi korumak için çalışan gruplar giderek daha sofistike hale geliyor. Kar amacı gütmeyen Internet Archive de bunlardan biri ve şimdi amatör ses yayınlarından ve erken dönem dijital yayınlardan oluşan dev bir kütüphane oluşturmak için çalışıyor.

Internet Archive, amatör radyo ve dijital iletişimle ilgili materyal ve koleksiyonlardan oluşan devasa bir çevrimiçi kütüphane olacak olan Amatör Radyo ve İletişim Dijital Kütüphanesi (DLARC) için içerik toplamaya başladı. DLARC, bu topluluğun tarihini belgeleyen, koruyan ve açık erişim sağlayan bir dijital kütüphane oluşturmak amacıyla özel bir vakıf olan Amatör Radyo Dijital İletişim (ARDC) tarafından sağlanan önemli bir hibe ile finanse ediliyor.

Kütüphane, arşivlenmiş dijitalleştirilmiş basılı materyalleri, dijital içeriği, web sitelerini, sözlü tarihleri, kişisel koleksiyonları ve diğer ilgili kayıtları ve yayınları bir araya getiren ücretsiz bir çevrimiçi kaynak olacak. DLARC'ın hedefi amatör telsizciliğin tarihini belgelemek ve araştırmacılar, öğrenciler ve genel halk için ücretsiz olarak erişilebilir eğitim kaynakları sağlamak. Bu proje şunları içeriyor:

  • Haber bültenleri, dergiler, kitaplar, broşürler ve hem kurumlardan, hem gruplardan hem de bireylerden gelen diğer kayıtlar gibi basılı materyalleri dijitalleştirmek için bir program.
  • Dijital fotoğraflar, web siteleri, videolar ve podcast'ler gibi "dijital doğan" materyalleri arşivlemek, küratörlüğünü yapmak ve bunlara erişim sağlamak için bir dijital arşivleme programı.
  • Amatör telsiz camiasındaki önemli kişilerin ve paydaşların hem basılı hem de dijital arşivlerinin korunmasını ve gelecekte erişilebilir olmasını sağlamak için bir kişisel arşivleme kampanyası.
  • Topluluğun önemli üyeleriyle sözlü tarih görüşmeleri yapılması.
  • İnternet Arşivi'ne bağışlanan tüm fiziksel ve basılı koleksiyonların korunması.

Duyuruya göre yeni projede eski dijital fotoğraflar, web siteleri, videolar, podcast'ler ve daha fazlası yer alacak.

Teknoloji tarihçisi ve Internet Archive'in yeni projesinin lideri Kay Savetz, Gizmodo'ya verdiği bir telefon röportajında, 1970'lerde bilgisayar kullanımının ilk günlerinden 90'lara kadar neredeyse her türlü dijital iletişimi dahil etme esnekliğine sahip olduğunu söyledi. Buna YouTube'da yayınlanan eski videolar ya da artık mevcut olmayan dijital haber bültenleri de dahil olabilir. Bir zamanlar mevcut olan ancak sunucuların ya da ana bilgisayarların kullanım dışı kalması nedeniyle zaman içinde kaybolan eski podcast'lerin arşiv projesinin özellikle ilgisini çektiğini söyledi.

Savetz, "Video oyunları gibi şeylerde, işletmelerin işi olabildiğince hızlı bir şekilde içerik yaratmak ve bunu piyasaya sürmektir," dedi ve ekledi: "Korumayı düşünmüyorlar ve bundan 10 yıl sonra uygulama mağazasından kaybolup kaybolmamasını gerçekten umursamıyorlar."

Eğer siz de bu projeye yardımcı olmak istiyorsanız, süreç hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.